30 °C Athens, GR
24/07/2021

Τελευταια Νέα
Κρήτη : Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ συμμετείχε στην τελετή ενάρξεως της ΚΗ᾽ Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Αύριο 25 Ιουλίου 2021, στο Φανάρι η Χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Γαλλίας π. Δημητρίου Πλούμη Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος, Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς την 28ην Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να συζητήσει το θέμα του Μητροπολίτη Περιστερίου – Έξαρχος της Ι.Μ. Περιστερίου ο Μητροπολίτης Ιλίου Αδ. Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική Aνακοίνωση του ΚΚΕ για τα 47 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου Στη Λέσβο τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας Μήνυμα του πρωθυπουργού για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας ΗΠΑ – Ρωσία: Νέες συνομιλίες με σκοπό τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου Παναγίας των Βλαχερνών στη Πόλη της Χαλκίδας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 7 / 2021 , 15:45 από news_room

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗΣΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 τα εγκαίνια του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου Παναγίας των Βλαχερνών, το οποίο ανήκει στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος και εξυπηρετείται τακτικότατα λειτουργικά από τους Ιερείς της.

Τα Εγκαίνια τέλεσε με την κανονική άδεια και ευλογία και την φιλότιμη παραχώρηση του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο εκ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος προερχόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αφ΄ εσπέρας, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, ο Θεοφιλέστατος παρέλαβε, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως στην Χαλκίδα, από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου τα ιερά Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και του Αγίου Δημητρίου του Πελοποννησίου των Νεομαρτύρων, κατάλληλα ευτρεπισμένα σε Ιερό Δισκάριο, τα οποία εκόμισε στο Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή τους από πιστούς χριστιανούς της Χαλκίδος με επικεφαλής τους Αρχιμ. Χερουβείμ Μεστούση- ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Ιωάννου, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Οικον. Αναστάσιο Χρήστου- πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αγ. Ιωάννου, Πρεσβ. Πέτρο Βλάχο – Εφημέριο Νέας Λαμψάκου, Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Διάκ. Κωνσταντίνο Δέδε εκ Χαλκίδος καταγόμενο και υπηρετούντα στην Ι. Μητρόπολη Βελγίου, την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη.

Αμέσως μετά την υποδοχή των ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου κ. Φιλοθέου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μοναδικό για την ιστορία του κάθε Ιερού Ναού γεγονός των Εγκαινίων, τονίζοντας και την αξία του πνευματικού εγκαινιασμού και της εν Χριστώ ανακαίνισης κάθε ανθρώπου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρώτη η Υπεραγία Θεοτόκος έζησε αυτή την ανακαίνιση και οι Άγιοι του Θεού αποτελούν μέλη αυτής της «καινής κτίσεως», μεταξύ των οποίων και ο εορτάζων αυτή την ημέρα νεοφανής Άγιος Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς (+1966), στον οποίο ύστερα από επιθυμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας και ιδιαιτέρως του προέδρου του και πολλά κοπιάσαντος για τα εγκαίνια π. Αναστασίου και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, αφιερώθηκε ο Ναός μαζί με την Παναγία των Βλαχερνών.

Ο πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας των Βλαχερνών και του Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς κορυφώθηκε την επόμενη μέρα, Παρασκευή 2 Ιουλίου, οπότε πολύ νωρίς το πρωί άρχισε ο Όρθρος και ακολούθησε η Ακολουθία των Εγκαινίων υπό του Θεοφιλεστάτου κ. Φιλοθέου και την συμμετοχή των ως άνω Ιερέων π. Αιμιλιανού, π. Χερουβείμ, π. Αναστασίου και των Διακ. Νικολάου και Κωνσταντίνου, ενώ στο ιερό Αναλόγιο έψαλλαν ο Πρωτοπρεσβ. Αργύριος Στουραΐτης – Εφημέριος Πολιτικών, ο αφυπηρετήσας Σταυροφ. Αντώνιος Αντωνίου, ο Πρεσβ. Πέτρος Βλάχος – Εφημέριος Νέας Λαμψάκου, μαζί και με άλλους ιεροψάλτες, ύστερα από φιλότιμη παραχώρηση του Πρωτοψάλτη της Ενορίας κ. Ιωάννη Κουρούπη. Χρέη υπευθύνου της τελετής και ιερομνήμονος είχε, όπως πάντα, με την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης- Εφημέριος της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος.

Κατά την διάρκεια της ιεράς Τελετής των Εγκαινίων, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση τόσο διαδικτυακά, όσο και μέσω των ερτζιανών από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm), o Θεοφιλέστατος έδιδε εξηγήσεις περί των τελουμένων.

Μετά το πέρας της τελετής των Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, πριν την Απόλυση της οποίας, ο π. Χερουβείμ ευχαρίστησε και εκ μέρους του π. Αναστασίου και όλης της Ενορίας τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος αντιφώνησε και ευχαρίστησε όλους όσοι κοπίασαν για τον Εγκαινισμό του Ιερού Ναού, ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος με το πνεύμα της φιλοξενίας και της πατρικής του συγκατάβασης και διαρκούς αγάπης τού παραχώρησε τον εγκαινισμό του Παρεκκλησίου, ενώ αναφέρθηκε και στους κτήτορες του Ιερού Ναού, μεταξύ των οποίων οι μακαριστοί Μητροπολίτες Χαλκίδος κυρός Χρυσόστομος Α΄, ο οποίος έδωσε την ευλογία για την ανέγερσή του, Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος, ο οποίος υπηρέτησε στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου και επί των ημερών του και με φροντίδα του ανηγέρθη ο Ιερός Ναός, όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού «Φοίνικες» πού είχαν από πολλά χρόνια την επιθυμία για την ανέγερση Παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας και βρήκαν συναντίληψη στο πρόσωπο του τότε Δημάρχου Χαλκιδεών κ. Χαραλάμπους Μανιάτη, ο οποίος συνετέλεσε καίρια στην ανέγερσή του, ώστε και ο ίδιος προσωπικά και ο Δήμος Χαλκιδέων να συγκαταλέγονται στους Κτήτορες του Ιερού Ναού.

Σε όλο το εκκλησίασμα, μοιράστηκε, κατά την παράδοση, ως ενθύμιο των Εγκαινίων από ένα τεμάχιο του λευκού χιτώνος που φορούσε οι Αρχιερεύς  κατά την ακολουθία, εμβαπτισμένο σε κηρομαστίχη.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗΣΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ (2)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη καταστροφή στο Μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας από την Πυρκαγιά που ξέσπασε

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 6 / 2020 , 10:50 από adologala.gr Μπορεί εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας στη Φωκίδα να είχε γλιτώσει το 2017 από τις φλόγες, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη φωτιά που ξέσπασε προχθές του βράδυ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας […]

Αρμενία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 4 / 2021 , 6:57 από news_room Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται […]

Pin It on Pinterest