31 °C Athens, GR
02/08/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR 77 δίς ευρώ για την Ανάκαμψη της Χώρας και περισσότερες από 265 χιλιάδες θέσεις εργασίας από τα σχέδια της Κυβέρνησης έως το 2027 Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οι φαρισαίοι συχνά βρίσκονται μέσα μας» – Τιμή στον παλιό Ιεροψάλτη Φώτιο Ξηρομερίτη Ι.Μ. Μόρφου : Σενάριο Πάσχουσας Ψυχικά Φαντασίας και Στοχοποίηση του Μητροπολίτη καταδεικνύουν τα ψευδή κείμενα στα κοινωνικά δίκτυα «Τοίχους καλοσύνης» δημιούργησαν γυναίκες της δομής φιλοξενίας του Σχιστού Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι σε τροχαίο ατύχημα με μοτοποδήλατο που οδηγούσαν Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στη νήσο Λέρο – Adologala.gr Περού: Τουλάχιστον 40 τραυματίες από σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Ανθεκτικές οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο στα stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών Κλειστά θα παραμείνουν τα Γραφεία της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας – Adologala.gr

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Όχι μόνο για επίδειξη, αλλά ολοκληρωτικά πρέπει να δοθούμε στον Θεό!»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 7 / 2021 , 5:18 από news_room

Με αισθήματα αφενός λύπης και αθυμίας ένεκα των συνεχιζομένων πυρκαγιών που είναι ακόμη ενεργές σε κατοικημένες περιοχές τής νήσου μας και αφετέρου δέους και σεβασμού προς τους ήρωες που ενθυμείται και τιμά η ημικατεχόμενη πατρίδα μας κάθε Ιούλιο, τέλεσε σήμερα Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, τη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, περιστοιχούμενος από  τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και κληρικούς της ενορίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στον μοναδικής ιστορικής αξίας και παράδοσης Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.

Ο ναός της Παναγίας της Χρυσελεούσης κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας του 13ου αιώνα. Ο νέος ναός οικοδομήθηκε, σύμφωνα και με επιγραφή που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του ναού, την περίοδο 1756-1821, από τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, του οποίου τελείται σήμερα σε όλους τούς Ναούς τής Κύπρου το ιερό μνημόσυνο. Η αρχική εκκλησία, τμήμα της οποίας μαζί με τον τρούλλο σώζεται πίσω από το εικονοστάσιο τής σημερινής εκκλησίας, ανήκει σ’ ένα εξαιρετικά σπάνιο στην Κύπρο αρχιτεκτονικό τύπο, τον τρίκογχο ή τετράκογχο. Στο κέντρο του τρούλλου εικονίζεται ο Χριστός ολόσωμος, μέσα σε τόξο ίριδος, να κάθεται σε τόξο του στερεώματος. Πρόκειται για το μοναδικό παράδειγμα ολόσωμου Παντοκράτορα σε τρούλλο στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια τής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο λόγο και αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, σύμφωνα με την οποία ο Κύριος καλεί οριστικά να Τον ακολουθήσουν οι πρώτοι τέσσερις μαθητές Του· Πέτρος και Ανδρέας αλλά και Ιάκωβος και Ιωάννης.

«Ακούσαμε τον ιερό Ευαγγελιστή να μας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κάλεσε τους πρώτους μαθητές ο Χριστός μας. Ενώ περπατούσε πάρα την θάλασσα της Τιβεριάδος, έκανε την κλήση των πρώτων δύο μαθητών Του, οι οποίοι έμελλε να γίνουν αλιείς ανθρώπων. Κι εκείνοι ευθύς αφέντες τα δίκτυα ακολούθησαν. Και έπειτα, οι υιοί του Ζεβεδαίου το ίδιο· άφησαν το πλοίο και τον πατέρα τους και ακολούθησαν.

Αρχικά φαίνεται παράδοξο σε μας το γεγονός, να εγκαταλείπουν τα πάντα, ακόμη και τον πατέρα τους, χωρίς συζήτηση. Αυτό συνέβη, διότι υπήρξαν μαθητές τού Προδρόμου Ιωάννη, κι είχαν μυηθεί απ’ αυτόν, ώστε ήδη γνώριζαν τον Χριστό και περίμεναν την ώρα που θα τους καλούσε ο Κύριος. Κι ήσαν πανέτοιμοι να αφήσουν φίλους, συγγενείς και γνωστούς για να ακολουθήσουν τον Μεσσία. Γνώριζαν ότι αυτός ήταν Εκείνος που έδωσε τον Νόμο στον Μωυσή, Αυτός που προκατήγγειλαν οι προφήτες. Και αισθάνονταν ότι έπρεπε να δώσουν τον εαυτό τους ολόκληρο.

Αδελφοί μου, για να επιτύχει ο άνθρωπος τον αγιασμό, πρέπει να δοθεί στον Θεό ολοκληρωτικά. Αν το κάνει μόνο για επίδειξη, για να ευχαριστήσει ορισμένους ανθρώπους και να εντυπωσιάσει, για το «show» όπως λέμε στην καθομιλουμένη, ειδικά όσο αφορά τα πνευματικά,  στο τέλος δεν πετυχαίνει τίποτα, διότι ο Θεός δεν εμπαίζεται! Κι αν ακόμη εκκλησιάζεσαι κάθε μέρα, αν κοινωνάς κάθε μέρα, αν κάνεις μετάνοιες, εν τούτοις δεν αγαπάς τους συνανθρώπους σου, δεν σέβεσαι τους μεγαλύτερους σου, τότε δεν ωφελείσαι καθόλου.

Αν δεν αγαπήσουμε τον άνθρωπο, τον ελάχιστο άνθρωπο που έχει απορρίψει η κοινωνία, «οὐδέν ἐποιήσαμεν». Πρέπει να κοσμούμε τον εαυτό μας με τις γνήσιες αρετές τής αγάπης, της συγχωρητικότητας, της υπομονής, αλλιώς θα αποτύχουμε. Έτσι έπρατταν οι απόστολοι. Είχαν αγάπη, πνεύμα θυσίας και ευσπλαχνίας, κι αυτοί πρέπει να είναι το παράδειγμά μας. Θα πράττουμε ασφαλώς κι όσα αφορά τα υλικά, διότι χρειάζονται, όχι όμως στον βαθμό να μας κυριεύουν ώστε να χάνουμε την σωτηρία μας. Εύχομαι το παράδειγμα των τεσσάρων πρώτων αποστόλων να γίνει για όλους μας υπόδειγμα ζωής, ώστε να αξιωθούμε της ουράνιας πολιτείας τού Κυρίου».

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα «τῶν Ἐ­θνο­μαρ­τύ­ρων τῆς 9ης Ἰ­ου­λί­ου 1821, ἤ­τοι τοῦ Ἀρ­χι­ε­πι­σκό­που Κύ­πρου Κυ­πρι­α­νοῦ, τῶν Μη­τρο­πο­λι­τῶν Πά­φου Χρυ­σάν­θου, Κι­τί­ου Με­λε­τί­ου καί Κυ­ρη­νεί­ας Λαυ­ρε­ντί­ου καί τῶν λοι­πῶν κλη­ρι­κῶν καί λαϊ­κῶν οἵ­τι­νες ἐ­φο­νεύ­θη­σαν ὑ­πό τῶν Τούρ­κων ἀ­πό τῆς 9ης – 14ης Ἰ­ου­λί­ου 1821». Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Μετά την απόλυση, τελέστηκε τρισάγιο στο προαύλιο τού Ναού, ενώπιον τής προτομής τού Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας καθώς και τοπικοί φορείς τού Στροβόλου.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εγκύκλιος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου προς τους Επιτρόπους της περιφέρειας της

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 6 / 2020 , 14:21 από adologala.gr Προς τους Αιδεσιμωτάτους εφημερίους και Εντίμους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου             Σε συνέχεια των όσων ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο από της 29ης παρελθόντος Απριλίου Διάγγελμά του, φέρουμε εις γνώση σας τα εξής, τα […]

Περιφέρεια Κρήτης : Ανακοίνωση για την Αντιπυρική Περίοδο 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 4 / 2021 , 0:15 από news_room Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, με Απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά η αντιπυρική περίοδος την 1η  Μαΐου 2021 και διαρκεί ως και την 31η Οκτωβρίου 2021. Το διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση και χρήσης […]

Pin It on Pinterest