29 °C Athens, GR
24/07/2021

Τελευταια Νέα
Λαρίσης Ιερώνυμος: «Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας» – Η Π.Θ. Θα στηρίξει με 1.5εκατομμύριο Ευρώ την Στατική Ενίσχυση του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Λαρίσης Κρήτη : Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ συμμετείχε στην τελετή ενάρξεως της ΚΗ᾽ Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Αύριο 25 Ιουλίου 2021, στο Φανάρι η Χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Γαλλίας π. Δημητρίου Πλούμη Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος, Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς την 28ην Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να συζητήσει το θέμα του Μητροπολίτη Περιστερίου – Έξαρχος της Ι.Μ. Περιστερίου ο Μητροπολίτης Ιλίου Αδ. Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική Aνακοίνωση του ΚΚΕ για τα 47 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου Στη Λέσβο τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας Μήνυμα του πρωθυπουργού για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

«Taste of Cyprus» για το Διπλωματικό Σώμα – Γνωριμία με τα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα μας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 2:44 από news_room

Γνωριμία με τα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα της χώρας μας

Εκδήλωση παρουσίασης των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου, τα οποία έχουν εξασφαλίσει την κατοχύρωση ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αλλά και των προϊόντων που βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποίησαν χθες από κοινού τα Υπουργεία Εξωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση «Taste of Cyprus» απευθυνόταν στους εκπροσώπους του Διπλωματικού Σώματος, τους οποίους υποδέχτηκαν στον κήπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στους πρέσβεις των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Κύπρο να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατοχύρωση και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού. Παράλληλα οι πρέσβεις είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν χαλλούμι παναρισμένο με σάλτσα ντομάτας, χαλβά με γλυκό τριαντάφυλλο, παφίτικο λουκάνικο με πιπεριά σχάρας σε μπαγκέτα, κολοκάσι με σέλινο και ντομάτα σε σουβλάκι, πουρέκια με ζάχαρη άχνη και πολλά άλλα εδέσματα που είχαν ως βασικό υλικό παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τους ξένους Πρέσβεις, ο Υπουργός Γεωργίας, τόνισε πως η εκδήλωση «Taste of Cyprus» αποτελεί μια ευκαιρία γι’ αυτούς να γευτούν και να γνωρίσουν τα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα της Κύπρου και να εξοικειωθούν με ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. «Τα προϊόντα αυτά ξεχωρίζουν για τη μακραίωνη ιστορία και την παράδοσή τους, με τις τεχνικές παραγωγής τους να περνούν από γενιά σε γενιά, εδώ και αιώνες», συνέχισε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Διπλωματικού Σώματος ότι η διατήρηση και η προώθηση των παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. «Ως μια μικρή χώρα, η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερες χώρες και προϊόντα μαζικής παραγωγής, τα οποία εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας. Εστιάζουμε, λοιπόν, σε τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ταυτότητα και την ποιότητά τους», επισήμανε ο κ. Καδής, διευκρινίζοντας ότι τέτοια προϊόντα καταχωρίζονται και προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Καδής παρουσίασε ένα προς ένα τα γεωργικά προϊόντα της χώρας μας που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα ως ΠΟΠ και ως ΠΓΕ, αλλά και όσα ενδέχεται να καταχωριστούν στο εγγύς μέλλον, αναφερόμενος στον τρόπο παραγωγής και στη γαστρονομία του κάθε προϊόντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χαλούμι, τη ναυαρχίδα των εξαγωγών του νησιού εδώ και αρκετά χρόνια, χαρακτηρίζοντάς το ως το σημαντικότερο γεωργικό προϊόν της Κύπρου.  Αναφερόμενος στην πρόσφατη εγγραφή του «Halloumi / Hellim» ως προϊόντος ΠΟΠ, τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που θα προστατέψει το προϊόν από προϊόντα μιμητισμού και θα ωφελήσει γενικά τους παραγωγούς και των δύο Κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» (Για την παρουσίαση του κ. Καδή πατήστε εδώ).

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να διατηρηθεί η τοπική ταυτότητα της Κύπρου και να γίνουν γνωστά τα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα της σε τρίτες χώρες.

Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, σημείωσε ότι είναι κοινός στόχος η μεγαλύτερη ενημέρωση των εταίρων μας, στην Ευρώπη και διεθνώς, για την παράδοση και τα μοναδικά προϊόντα της χώρας μας, τα οποία είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις προσδοκίες των καταναλωτών για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα θέματα εμπορικών σχέσεων και κανονισμών που τίθενται σε επίπεδο ΕΕ και αφορούν στα γεωργικά προϊόντα, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας και της προώθησης των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της γαστρονομίας για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η τοπική κουζίνα της Κύπρου είναι αυθεντική, χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων, με πλούσια γεύση και αρώματα, και με ιστορία που ανάγεται σε πολλούς αιώνες πριν.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη Πειραιώς, Φαλήρου, Δραπετσώνας & Αγ. Ιωάννη Ρέντη Σεραφείμ για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 3 / 2021 , 10:10 από news_room Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ ἀπέστειλε τήν ἀκόλουθη Ποιμαντορική Ἐγκύκλιο πρός τόν εὐλαβῆ Κλῆρο καί τόν φιλόχριστο λαό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, ἐπί τῇ Κυριακῇ Α΄ Νηστειῶν, τῆς Ὀρθοδοξίας 2021. Ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως   Π Ο Ι […]

Αυξάνονται τα μέτρα της Αστυνομίας για αντιμετώπιση της πυκνής τροχαίας κίνηση στο οδικό δίκτυο τα Σαββατοκύριακα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 7 / 2020 , 16:45 από adologala.gr Αστυνομική Ανακοίνωση Μέτρα για την κατά το μεγαλύτερο δυνατό μείωση της ταλαιπωρίας των εκδρομέων κατά τις κυριακάτικες εξορμήσεις τους, λαμβάνει η Αστυνομία. Οι Κυριακές του καλοκαιριού, αποτελούν κάθε χρόνο, ημέρες ακόμα μεγαλύτερης κινητοποίησης για την Τροχαία, αφού η αυξημένη […]

Pin It on Pinterest