Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 2:22 από news_room
H Ελληνική Κοινότητα Καΐρου «γύρισε σελίδα» και πορεύεται στο μέλλον με νέο καταστατικό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με προοπτική την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.
Ο νόμος των σωματείων 149/2019 του Αιγυπτιακού Κράτους, εκσυγχρονίζει και ρυθμίζει τον τρόπο εξάσκησης των εργασιών της Κοινωνικής προσφοράς, ανοίγει ορίζοντες συνεργασίας και σύμπραξης με ιδιωτικούς και μη φορείς, επιτρέπει την αύξηση της δραστηριότητας σε τομείς που προσφέρουν εργασία και τεχνογνωσία στο κοινωνικό σύνολο. Και η Ε.Κ.Κ δεν θα μπορούσε να μην αδράξει την ευκαιρία για να γυρίσει σελίδα.
Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, το απόγευμα, στο προαύλιο των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων στην Ηλιούπολη, μοναδικό θέμα ήταν η έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού της Ε.Κ.Κ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 149/2019 και του εκτελεστικού του διατάγματος. Στην Ε.Γ.Σ προσήλθαν με φυσική παρουσία ή πληρεξούσια 138 μέλη τα οποία ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρ. Καβαλής ευχαρίστησε θερμά καθώς μεσούσης της πανδημίας έδωσαν το παρόν τους στην καθοριστική για το μέλλον συνέλευση της Κοινότητας.
Τα μέλη της Ε.Κ.Κ ψήφισαν, με τη διαδικασία της ανάτασης της χειρός, το καταστατικό. Τα άρθρα ψηφίσθηκαν με ομοφωνία και ένα από αυτά με πλειοψηφία κατά 93%. Τα άρθρα διάβαζε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής έκανε τις διευκρινήσεις και εξηγούσε τις τροποποιήσεις που έγιναν. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών της Ε.Κ.Κ και της Δ.Ε.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του νέου καταστατικού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Στην Ε.Γ.Σ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ εκπροσώπησε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση, εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία αλλά και ο ευεργέτης της Ε.Κ.Κ κ. Έρικ Αδάμ. Εκ μέρους του ΣΑΕ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Βαδής και το Μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλειος Ζουές.
Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Γιόσρι, Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.
Παρά τις όποιες τροποποιήσεις έχει υποστεί μέχρι σήμερα το Καταστατικό της Ε.Κ.Κ στόχος της Κοινότητας είναι να συνεχίσει να γράφει με χρυσά γράμματα την ιστορία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου αλλά και παράλληλα να διαφυλάξει και να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη που έλαβε από τους ιδρυτές της.
Ανασκόπηση της ιστορίας του Καταστατικού της Ε.Κ.Κ
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο ιστορικό του καταστατικού της Ε.Κ.Κ. Τόνισε ότι η μακρά ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο θεμελιώδης νόμος της – το καταστατικό – υπήρξε ο οδηγός και η πυξίδα των Κοινοτικών δραστηριοτήτων αλλά και κάτοπτρο της κάθε εποχής. Ξεκινώντας από το αρχικό καταστατικό αυτό της εν Καΐρω Κοινότητος των Ορθοδόξων το 1856, με Πρόεδρο την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη, αντικατοπτρίζει το Οθωμανικό σύστημα της εποχής, όπου οι μειονότητες είχαν αρχηγό τους τον Πνευματικό τους ηγέτη (Μιλέτ) αλλά και η εκπροσώπηση βασιζόταν σε συντεχνιακούς εκπροσώπους.
Το 1904 αλλάζει τόσο στην εκπροσώπηση όσο και στην προεδρία, και αρχίζει η Κοινότητα να διοικείται από παροικιακά στελέχη που έχαιραν κοινωνικής αναγνώρισης με αιρετό συμβούλιο και Πρόεδρο, με πολλά άρθρα βέβαια αλλά και με την ίδια την αναγνώρισή της – αν και δραστηριοποιούμενη στην Αίγυπτο – να αναφέρεται στην Ελλάδα και τις Ελληνικές Αρχές. Χαρακτηριστικό και αυτό για καθεστώς των όσων ίσχυαν στην Αίγυπτο πριν την επανάσταση του 1919 και που οδήγησε τελικά το 1937 στην κατάργηση των διομολογήσεων (ειδικών προνομίων για τους ξένους στην Αίγυπτο).
Η κατάργηση αυτή των προνομίων έδωσε στις Κοινότητες τον χρόνο να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στα νέα δεδομένα. Τους άφησε αρκετό χρόνο, 12 χρόνια και έτσι στις 19 Απριλίου του 1949 υπήρξε η πρώτη αναγνώριση της Κοινότητάς από τις Αιγυπτιακές αρχές, βέβαια αφού προηγήθηκαν δύο επιστολές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας που υπογράφηκαν στις 10 και 12 Φεβρουαρίου 1949 οι οποίες κατοχύρωσαν τις ιδιαιτερότητες που μέχρι σήμερα έχουμε στα καταστατικά, και εξασφαλίζουν ειδικό καθεστώς για την λειτουργία και τα οργανωτικά.
Η Επανάσταση του 1952 οδήγησε το καταστατικό σε μια νέα προσαρμογή το 1958 για να ακολουθήσει το 1964 άλλη προσαρμογή βάσει του νόμου 32/1964 και που τελικά εγκρίθηκε το 1967, για να κρατήσει περίπου 35 χρόνια και να αλλάξει με τον νόμο 84/2002. Και σχεδόν 20 χρόνια μετά αλλάζει ο νόμος των σωματείων με τον 149/2019 που εκσυγχρονίζει και ρυθμίζει τον τρόπο εξάσκησης των εργασιών της Κοινωνικής προσφοράς, ανοίγει ορίζοντες συνεργασίας και σύμπραξης με ιδιωτικούς και μη φορείς, επιτρέπει την αύξηση της δραστηριότητας σε τομείς που προσφέρουν εργασία και τεχνογνωσία στο κοινωνικό σύνολο.
Όπως διευκρινίσαμε μέσω του «Νέου Φωτός» λάβαμε εγγράφως μέχρι την 24η Μαΐου 2021 στα γραφεία της Ε.Κ.Κ τις παρατηρήσεις μελών μας, τις οποίες έλαβε υπόψη της η Διαχειριστική Επιτροπή και προέβη σε τροποποιήσεις βάσει αυτών των προτάσεων.
Η Συνέλευση της Ε.Κ.Κ, οι τροποποιήσεις και η ψηφοφορία
Το τροποποιημένο καταστατικό που τέθηκε προς έγκριση στις 6 Ιουνίου 2021 αποτελείται από 7 κεφάλαια στα οποία υπάρχουν συνολικά 56 άρθρα, όλα αυτά, κατατέθηκαν εντός του χρονικού πλαισίου που προβλέπει το καταστατικό στις Ελληνικές αρχές, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ (ekkairo.org) και μοιράστηκαν μέσω του «Νέου Φωτός» στα μέλη. Η Ε.Κ.Κ ενέκρινε δύο εισηγήσεις που έγιναν κυρίως από δύο μέλη της τους κ.κ. Σπύρο Μώρο και Δημήτρη Σκουφαρίδη αλλά και από τον νομικό κ. Βασίλη Ζουέ, τους οποίους ευχαρίστησε δημοσίως ο κ. Καβαλής.
Το νέο καταστατικό της Ε.Κ.Κ
Κεφάλαιο Πρώτο – Άρθρα 1-5
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την επωνυμία, τους τομείς δράσης του γεωγραφικού πεδίου και κέντρου διοίκησης της Κοινότητας και αποτελείται από 5 άρθρα, τα οποία ψηφίσθηκαν παμψηφεί.
Στο κεφάλαιο αυτό δεν υπήρξαν αλλαγές μόνο που τα πεδία δράσης της Ε.Κ.Κ. είναι διευρυμένα σε σχέση με το προηγούμενο καταστατικό.
Στις δραστηριότητες της Ε.Κ.Κ. έχουν συμπεριληφθεί όλες τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος.«Προφανώς δεν θα τις υλοποιήσουμε όλες, αλλά αφού υπάρχουν θα ήταν λάθος να τις στερήσουμε από τον οργανισμό και τις μελλοντικές διαχειρίσεις. Συνεπώς οι δραστηριότητες της Ε.Κ.Κ από 13 που ήταν στο προηγούμενο καταστατικό, αυξάνονται σε 26», είπε ο κ. Καβαλής.
Όπως τόνισε ο κ. Καβαλής, «το άρθρο 4 εκτός των όσων δημοσιεύσαμε προσθέσαμε και την δυνατότητα να μισθώνουμε την ακίνητη περιουσία μας και τα ιδρύματά μας, κατόπιν της εισήγησης που λάβαμε και που όντως υλοποιούμε. Το κάναμε λοιπόν πιο σαφές στο επιπρόσθετο σημείο 4/26, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η Ε.Κ.Κ Συντηρεί, επενδύει, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται, εκμισθώνει την ακίνητη περιουσία της και τα ιδρύματά της».
Κεφάλαιο Δεύτερο (Άρθρα 6-14)
Το δεύτερο κεφάλαιο που αφορά στα θέματα οικονομικής φύσεως ψηφίσθηκε και αυτό παμψηφεί. Ειδικότερα, προβλέπει:
• Το ημερολογιακό έτος της Ε.Κ.Κ. αρχίζει 1η Ιουλίου και λήγει στις 30 Ιουνίου.
Πηγή: Ekkairo.org