18 °C Athens, GR
28/10/2021

Τελευταια Νέα
Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους» Την ενορία των Αγίων Πάντων Weirton, WV επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άφιξη του στο Πίτσμπουργκ, PA Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» – Συνάντηση με την ηρωίδα του καρκίνου του μαστού Μαρία Σατραζέμη ΗΠΑ-Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας Κ. Μπακογιάννης: Η δομή στον Ελαιώνα έχει κλείσει τον κύκλο της Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών πέβαλε το ΜΟΔ στην 37χρονη Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, Wang Yi Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Blue Flag 2021» Ζητήματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη με τον ομόλογό του R. Mikulec Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλεξανδρείας Θεόδωρου για την θάνατο της Φώφης Γεννηματά – Adologala.gr

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ένα αδιαφανές σύστημα πολιτογράφησης χωρίς κριτήρια

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 6 / 2021 , 20:22 από news_room

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ένα αδιαφανές σύστημα πολιτογράφησης χωρίς κριτήρια

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη με θέμα την «εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση για την απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης επεσήμανε την ανάγκη να πληρούνται απαρέγκλιτα τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τον νόμο 4735, μέσω των οποίων διακριβώνεται η ύπαρξη του ισχυρού δεσμού ενός αλλοδαπού με το κράτος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη. Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτό συνιστά μία διεθνή παραδοχή και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα έπρεπε να αποδεικνύεται αυτός ο δεσμός ή αν θα έπρεπε η απόδοση ιθαγένειας να γίνεται με μοναδικό κριτήριο την απλή παραμονή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενός αλλοδαπού στη χώρα μας χωρίς να συντρέχει κανένα άλλο κριτήριο.

«Ο νόμος λέει ότι ο αλλοδαπός εκτός από τις χρονικές προϋποθέσεις που τίθενται πρέπει να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζει επαρκώς  την ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τις συνθήκες του ελληνικού λαού, καθώς και τον θεσμό και την λειτουργία του πολιτεύματος της χώρας. Ερώτηση. Διαφωνείτε με την διατύπωση του νόμου; Θέλετε να το αφαιρέσουμε; Δεύτερον, να έχει την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά στη πολιτική ζωή της χώρας και να γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές που την διέπουν. Να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας έχοντας την καταστήσει συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων. Αυτά λέει ο νόμος. Τα θέλετε ή δεν τα θέλετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ξεκάθαρες κουβέντες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα των εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση που περιλαμβάνονται στην Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αυτά έχουν επιλέγει από μία επιτροπή καθηγητών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διδάκτορες και ο ίδιος δεν ενεπλάκη στη διαδικασία. Τόνισε δε ότι ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ περί «εξαιρετικά δύσκολων θεμάτων» καταρρίπτεται από το ποσοστό της επιτυχίας των συμμετεχόντων στον πρόσφατο διαγωνισμό για την απόκτηση Π.Ε.Γ.Π., το οποίο ανήλθε στο 72,61%.

«Πως είναι δύσκολα τα θέματα αφού απάντησε το 72,61%;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς του κ. Ζαχαριάδη ότι το ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις απόκτησης Π.Ε.Γ.Π. θα έπρεπε να υπολογίζεται επί του συνόλου των αιτούντων και όχι επί του συνόλου των εξεταζόμενων κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του από τις 30.000 εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης δεν εξετάστηκαν ούτε 1.000 με το παλιό σύστημα.

«Ποιο από τα δύο συστήματα είναι καλύτερο; Εγώ δεν λέω ποιος κάνει ποιο πολλές ή πιο λίγες όπως λέτε εσείς. Δεν έχω ποσοτικό κριτήριο. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι λίγες ή πολλές. Έχουμε ποιοτικό κριτήριο. Αντικειμενικές, αδιάβλητες, καθαρές εξετάσεις» σημείωσε και αποκάλυψε ότι εξαιτίας του προηγούμενου καθεστώτος πολιτογράφησης, το οποίο εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υπερασπίζεται, υπάρχουν 15 υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες εκκρεμούν στον εισαγγελέα. Τόνισε δε ότι την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της παρούσας διαδικασίας έχει αναγνωρίσει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σε ό,τι αφορά την κριτική της αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τα οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτογράφηση, υπογράμμισε πως ισχύει ότι ακριβώς ισχύει και για τους αλλοδαπούς στους οποίους χορηγείται καθεστώς «επί μακρόν διαμένοντος».

Τέλος, ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν είναι άποψη ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του ιδίου η λογική του «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και ότι προσωπική του άποψη είναι ότι πρέπει να διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός ισχυρού, πραγματικού και συνεκτικού δεσμού με τη χώρα μέσα από ένα ακέραιο και αδιάβλητο σύστημα.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο τραγουδιστής και σπουδαίος Έλληνας ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 8 / 2020 , 17:45 από adologala.gr Πέθανε, σε ηλικία 79 ετών, ο τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές που η φωνή του έχει ταυτιστεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας. Αφησε πίσω του πλούσιο μουσικό έργο, με κορυφαία την […]

Εορτή Πάντων των εν Λεμεσώ Αγίων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου (Β΄ Κυριακή Οκτωβρίου) η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού εορτάζει και πανηγυρίζει τους Αγίους που έζησαν και μαρτύρησαν στην επαρχία της Λεμεσού. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο μητροπολιτικός ναός Παναγίας Παντανάσσης. Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος λειτούργησε […]

Pin It on Pinterest