11 °C Athens, GR
28/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι Ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: “Πέθανα δυο φορές” Αποτελέσματα αρχαιρεσιών του συνδέσμου Μουσικoφίλων Πέραν – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη Διαδικτυακή συνάντηση Γιάννη Χρυσουλάκη με ομογενείς και φιλέλληνες Αιθίοπες Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο δείπνο που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στη Λεμεσό Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο και την Ελλάδα στις 2-6 Δεκεμβρίου 2021 Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος – Adologala.gr

Τελετή Αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 5:48 από news_room

Το απόγευμα τής Πέμπτης, 24 Ιουνίου 2021, με την προσέλευση, κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Η τελετή έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο, στα προπύλαια της Σχολής.

Με την άφιξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών Κιτίου κ. Νεκταρίου, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα,  του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμοθέου, τού Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, του Αρχιγραμματέως τής Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεωργίου Χριστοδούλου, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, και πολλών κληρικών, ξεκίνησε η τελετή με Δέηση, από το Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου.

Αμέσως μετά, ο π. Βενέδικτος, στην ομιλία του, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τους κληρικούς, το διδακτικό προσωπικό και τους συγγενείς των Ιεροσπουδαστών.

Ο Διευθυντής της Σχολής, στη γλαφυρή ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα, τους Ιεράρχες που επισκέφθηκαν τη Σχολή και έκαναν διαλέξεις, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και βέβαια τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, ιδίᾳ τον Πρόεδρο της Εφορείας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα. Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοιτούσαν τόνισε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν ἐν ὑπομονῇ καθόλη τη διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.

Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο πρωτεύσας διάκονος τής Μητροπόλεως Κιτίου π. Δημήτριος Βασιλείου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, τους πνευματικούς πατέρες και καθοδηγητές του, επισήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Δρ. Νικόλας Γιασουμή. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε τον ευεργετικό ρόλο της Σχολής, η οποία στελεχώνει την Εκκλησία της Κύπρου μας. Η Εκκλησία είναι πάντοτε δίπλα στο ποίμνιό της, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και η συμβολή της στα θέματα Παιδείας τεράστια. Τελείωσε με την επισήμανση ότι το Υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την Εκκλησία με μία διαχρονική, στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

Αμέσως μετά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή πως «Από τη χρονιά ίδρυσης τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου, η Ιερατική Σχολή μας συνεχώς φθίνει. Κι ίσως ο πρώτος που φταίει να είμαι εγώ. Το πρόβλημα υγείας μου όμως, δεν μου επέτρεψε να ασχοληθώ συστηματικά με τη Σχολή. Ωστόσο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις θερινές διακοπές, για να σκεφτούμε πώς θα αναμορφώσουμε το πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή.  Η Ιερατική Σχολή είναι περισσότερο αναγκαία από τη Θεολογική, από την άποψη ότι έχουμε μεγάλες ανάγκες κληρικών στην ύπαιθρο, αλλά και στις ενορίες των πόλεών μας. Διότι, ο προϊστάμενος – θεολόγος κληρικός, θα πρέπει να έχει την άνεση να ασχοληθεί με το κήρυγμα, τα κατηχητικά, την εξομολόγηση, τους κύκλους Γραφής κ.λ.π. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει επίπεδο μόρφωσης και ο απόφοιτος τής Ιερατικής Σχολής. Συμφωνώ με όσα προείπε ο Διευθυντής τής Σχολής. Είναι αναγκαίες και οι δύο σχολές, καθότι πορεύονται παράλληλα και η καθεμία έχει τον σκοπό της.  Και πιστεύω πως όταν εργασθούν από κοινού, θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος εξήρε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Αναφερόμενος στον αληθινό και γνήσιο σκοπό τού ιερατικού λειτουργήματος, υπενθύμισε τα λόγια τού Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καὶ δοῦναι Θεῷ καὶ Θεόν ποιῆσαι  τόν ἄνθρωπον». Να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμέ­νου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός».

Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον έφορο τής Σχολής Μητροπολίτη Τριμυθούντος αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνο από τον ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του αιδεσιμολ. Πρωτοπ. Δημητρίου Δημοσθένους.

Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Τελετή Λήξης των Μαθήματων της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Με αισθήματα χαράς βρισκόμαστε και πάλι στον ιερό τούτο χώρο. Και, κατά πρώτον,  αναπέμπουμε ευχαριστίες και  δοξολογίες προς τον Πανάγαθο και Φωτοδότη Κύριο, γιατί ένα ακόμη έτος καρποφόρου λειτουργίας προσετέθη στη μακρά εκκλησιαστική λειτουργία της εκκλησιαστικής μας Σχολής «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ».

Η Ιερατική μας Σχολή, αφ’ ότου ιδρύθηκε το 1949, αναδείχτηκε στη συνείδηση όλων μας μία πνευματική  τροφός για την Εκκλησία της Κύπρου. Εκατοντάδες υπήρξαν οι απόφοιτοί της, οι οποίοι αφού εδιδάχθησαν τα «ιερά γράμματα», ενεδύθησαν το τιμημένο ράσο και  αναδείχτηκαν σημαιοφόροι των ιδεωδών της Πίστεως και της Πατρίδος.

Γι’ αυτό και εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Κύπρου προς όλους τους ιερείς μας, οι οποίοι διακόνησαν την Εκκλησία του Χριστού και προσέφεραν το μάννα της πνευματικότητάς τους προς το ποίμνιό τους.

Εκφράζουμε, βέβαια, την ευγνωμοσύνη μας και προς όλους τους Διευθυντές, καθηγητές, κληρικούς και λαϊκούς που δίδαξαν με ένθεο ζήλο στην Ιερατική Σχολή και ενεφύσησαν στις ψυχές των ιεροσπουδαστών τους τον πόθο και το ζήλο να υπηρετήσουν την Εκκλησία και να οδηγήσουν το ποίμνιό τους «εἰς νομὰς σωτηρίους».

Πρώτιστος στόχος της Σχολής υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η καλλιέργεια ιερατικής και εκκλησιαστικής  συνείδησης. Η καλλιέργεια αυτή επιτυγχάνεται μέσω των ιερών ακολουθιών, της συμμετοχής των σπουδαστών στα ιερά μας μυστήρια και  της συστηματικής μελέτης των ιερών κειμένων. 

Εντεύθεν, εκπηγάζει και το μεγάλο χρέος των καθηγητών να εμφυσήσουν προς τις ψυχές των μαθητών τους τη βαθιά  αγάπη προς τα «ιερά γράμματα», ούτως ώστε να τα αγαπήσουν, να τα  αφομοιώσουν για να μπορούν να μελετούν τα θεία κείμενα της Αγίας Γραφής και της εκκλησιαστικής μας Υμνολογίας! 

Αγαπητοί μας απόφοιτοι,

Κατά την εύσημη αυτή στιγμή της ζωής σας,  πατρικά σας καλούμε,  μέσω του υψηλού λειτουργήματος της ιερωσύνης, να αναπτύσσετε με ένθεο ζήλο την εν Κυρίω καλλιέργεια των ψυχών του ποιμνίου σας, ώστε  να απεγκλωβίζονται από τα δίχτυα της αμαρτίας,  και να πορεύονται προς τη λυτρωτική οδό της σωτηρίας. Αυτή είναι η αποστολή του ιερέως, όπως τόσο ωραία και εύστοχα μας την προσδιορίζει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καὶ δοῦναι Θεῷ καὶ Θεόν ποιῆσαι  τόν ἄνθρωπον». Να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμέ­νου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός.

Βέβαια, οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο αγώνας τον οποίο αναλαμβάνετε από σήμερα είναι γεμάτος δυσκολίες, εμπόδια και πειρασμούς. Μη χάνετε όμως το θάρρος σας και μη δειλιάζετε μπροστά στις αντιξοότητες. Είμαστε βέβαιοι ότι η Σχολή σας σάς  προσέφερε τα κατάλληλα πνευματικά όπλα,  ώστε να είστε σε θέση να βιώνετε μέσα σας το δυναμικό εκείνο συναίσθημα του Παύλου, και να λέτε «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ» (Φιλιπ. Δ΄13). Και όταν, ενίοτε, οι δυσκολίες θα σας φαίνονται ανυπέρβλητες να φέρνετε πάντοτε στη σκέψη σας την υπόσχεση του Κυρίου μας: «ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας» (Ματθ. κη΄, 20). Με τη βοήθεια του Κυρίου θα είστε σε θέση να υπερνικάτε και τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Δεν θα ήταν δυνατό να μη αναφερθώ και στην πονεμένη μας πατρίδα. Ιδιαίτερα, φέτος που γιορτάζουμε και  τη διακοσιοστή επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Από τότε που ο Ελληνισμός ασπάστηκε τα θεία διδάγματα του Χριστιανισμού, οι δύο κόσμοι βρίσκονται σε μια ιδεατή αλληλοπεριχώρηση. Η έννοια της Ελευθερίας που ευαγγελίζεται ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο πνευματική αλλά και πολιτική. Για τον λόγο αυτό και η Εκκλησία μας βρίσκεται επί κεφαλής όλων των αγώνων της Φυλής. Αυτή άλλωστε, παραμύθησε το δούλον Γένος κατά τα τετρακόσια έτη της τουρκοκρατίας, αυτή το προετοίμασε και αυτή πρωτοστάτησε στην Εθνεγερσία του 1821.

Επίσης, την αξιοθαύμαστη εποποιία του 55-59 η Εκκλησία Κύπρου την δημιούργησε.  Όλα τα παιδιά που αντίκρισαν  με υπερηφάνεια  την αγχόνη του Άγγλου κατακτητή ή έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπήρξαν παιδιά της Εκκλησίας και πίστευαν βαθύτατα  στις διαχρονικές αξίες του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα στην αθανασία της ψυχής.

Έκτοτε ο Αγώνας συνεχίζεται. Και η Εκκλησία μας βρίσκεται αενάως στις εθνικές επάλξεις συνεργαζόμενη με την εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση. Γι’ αυτό θέλω να σας προτρέψω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, όπως, παράλληλα προς το ποιμαντικό σας έργο,  προσφέρετε και εθνική αγωγή προς το ποίμνιό σας, μέχρι την ανατολή της πολυπόθητης Ελευθερίας της Πατρίδος μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρουμε για την αποφοίτησή σας από την Ιερατική Σχολή «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ» και παράλληλα ευχαριστούμε το Διευθυντή Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο και όλο το προσωπικό της Σχολής για το ζήλο που επιδεικνύουν για την ομαλή λειτουργία αυτής.  Αγαπητοί απόφοιτοι,  από κέντρου καρδίας, σας ευχόμαστε, όπως ο Κύριος σας ευλογεί στη λειτουργική σας ζωή,  σας φωτίζει στη χριστιανική σας καρποφορία και στην εθνική σας αποστολή  για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Μετ’ ευχών
† ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄

teleti apofoitisis ierospoudaston tis sxolis apostolos varnavas - ekklisia tis kyproy eidiseis nea - ekklisiastiki enimerosi adologala.gr teleti apofoitisis ierospoudaston tis sxolis apostolos varnavas - ekklisia tis kyproy eidiseis nea - ekklisiastiki enimerosi adologala.gr Τελετή Αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» 23

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 16:37 από news_room Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι Το απόγευμα της Μ.Πέμπτης, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου. Κατά την παράδοση, […]

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 7 / 2021 , 23:19 από news_room Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουτζούρης μαζί με τον Βουλευτή νομού Σάμου καθηγητή κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και […]

Pin It on Pinterest