18 °C Athens, GR
27/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη Διαδικτυακή συνάντηση Γιάννη Χρυσουλάκη με ομογενείς και φιλέλληνες Αιθίοπες Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο δείπνο που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στη Λεμεσό Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο και την Ελλάδα στις 2-6 Δεκεμβρίου 2021 Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος – Adologala.gr Ο «όμιλος προστασίας απόρου παιδιού Βεροίας» εόρτασε τον προστάτη του, Άγιο Στυλιανό Παφλαγόνος Πατριαρχική Εγκύκλιος του Ιεροσολύμων Θεόφιλου για την εορτή των Χριστουγέννων – Adologala.gr Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης:« Ανάστατο το Άγιον Όρος από τους εγκληματίες ψεύτες που καπηλεύονται την κοίμηση του Γέροντος Παύλου Λαυρεώτου»

Συμφωνία για την αποκατάσταση του ελληνικού σχολείου της Κωστάντζας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 6 / 2021 , 6:07 από news_room

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού RadioRomaniaConstanta αναφέρεται ότι η Ελληνική κοινότητα “ Ελπίς” της Κωνστάντσας και το Ίδρυμα Maarif Romania έβαλαν τα θεμέλια για την ανακατασκευή του Ελληνικού Σχολείου της Κωνστάντσας.

Παρατίθεται δήλωση του επικεφαλής της Ελληνικής Κοινότητας, Traian Antoniadis, σύμφωνα με το οποίο “ Το κτήριο είναι σε οικτρή κατάσταση (….) Το σχολείο, το πήραμε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το σχολείο είναι στην κατάσταση που ήταν εδώ και δύομιση χρόνια, από τότε που το γυμνάσιο αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν άλλοι μαθητές στις πεδιάδες της χερσονήσου, για να φοιτήσουν σε αυτό το σχολείο και έκλεισε. Προσπαθούμε να φέρουμε την ατμόσφαιρα της Χερσονήσου εκεί που ήταν κάποτε. Προσπαθούμε να φέρουμε την εκπαίδευση στην Χερσόνησο, γιατί είναι λίγο δυσκολότερο με αυτές τις μικρές τάξεις. Παιδιά, ελπίζουμε να φέρουμε πίσω το πνεύμα μας (spirit), όχι των Ελλήνων, όχι των Τούρκων, όχι των Κινέζων αλλά αυτό το πνεύμα της Κωνστάντσας, αυτό το πνεύμα της ειρήνης, της κατανόησης και πάνω από όλα λίγου περισσότερου μυαλού από αυτό που έχουμε τώρα”.

Σημειώνεται ότι το πρώην ελληνικό σχολείο χτίστηκε το 1867 την περίοδο του Σουλτάνου Abdul Aziz, ο οποίος δώρισε τη γη και παρείχε διευκολύνσεις στην Ελληνική κοινότητα, ενώ τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Siviu Fedorca, συντονιστή ανάπτυξης ιδρυμάτων του Ιδρύματος Maarif. Σύμφωνα με αυτόν “ Μετά από σχεδόν 160 χρόνια, οι Τούρκοι επενδύουν ξανά, μαζί με την Ελληνική κοινότητα…. Πρόκειται για την εκπαίδευση, υπάρχει άλλη νοοτροπία στην Κωνστάντσα, μία πόλη- λιμάνι. Τα πράγματα πάνε καλύτερα και έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά, ενώ και η κατανόηση μεταξύ μας και της Ελληνικής κοινότητας έχει υπάρξει πολύ πολιτισμένη. Όλοι έφυγαν και στο τέλος θα βγει ένα πολύ όμορφο έργο”.

Τέλος, αναφέρεται ότι το κόστος της αποκατάστασης υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό θα λειτουργούν στο κτήριο.

Σχετικά με το ίδιο θέμα η ιστοσελίδα Replica Online δημοσιεύει σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας “Ελπίς”, Αnton Antoniadis, το ελληνικό σχολείο της Κωστάντζας θα αποκατασταθεί. Τονίζεται ότι ο Antoniadis συνήψε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της κοινότητας και του ιδρύματος Maarif, ένα ίδρυμα που θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση του σχολείου, το πρώην Ελληνικό Σχολείο Νο2. Παρατίθεται απόσπασμα της δήλωσής του, σύμφωνα με το οποίο “ Σεβόμενοι το πιο αντιπροσωπευτικό μέρος αυτής της υπέροχης πόλης στην ακτή, τόσο γεμάτη από την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας, της Κωστάντζας, σεβόμενοι την ομορφιά που τόσο αγαπούν οι πολίτες της Κωστάντζας που έχουν πολυεθνική καταγωγή, όντας μέρος της μαγικής περιοχής της χερσονήσου και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό σε σημασία, σεβόμενοι την επιθυμία των Ελλήνων προγόνων που έχτισαν αυτό το σχολείο το 1867, σήμερα οι δύο φορείς βάλαμε τα θεμέλια για την ανακατασκευή αυτού του ιδιωτικού σχολείου, με την ξεκάθαρη πρόθεση να γίνει σύντομα ένα ορόσημο της εκπαίδευσης της Κωστάντζας. Έτσι, από την Τρίτη 22 Ιουνίου, έχοντας στο πλευρό μας την απαραίτητη εμπειρία στο πεδίο (σ.σ. αυτό) του Ιδρύματος Maarif και τη θέληση να κάνουμε τα πάντα στον υπερθετικό βαθμό, μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε και ότι έχουμε δίκιο στην επίτευξη αυτού του τόσου επιθυμητού στόχου από τους πολίτες της πόλης μας, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα αποδειχθεί επαγγελματικό στο πεδίο αυτό”.

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση, η οποία έγινε παρουσία των τοπικών αρχών, ήταν ευκαιρία για όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στην Κωστάντζα να διακηρύξουν τη στήριξή τους σε αυτό το έργο, τονίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση για το μέλλον της πόλης. Υπογραμμίζεται ότι το Σχολείο Νο 2, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Mircea cel Batran και Aristide Karatzali, στην πλατεία Οβίδιου, έκλεισε το 2018, μετά από χρόνια λειτουργίας ως δομή του Εθνικού Κολλεγίου “ Μihai Eminescu”. Επεστράφη στην ελληνική κοινότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από 15 χρόνια στα δικαστήρια. Εντωμεταξύ, η ελληνική κοινότητα έβλεπε το κτήριο να χειροτερεύει κάθε μέρα που περνούσε, αναφέρει, τέλος, το άρθρο.

Στην ιστοσελίδα τοπικού περιεχομένου με ειδήσεις της Κωστάντζας Constanta100% δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο “Ελληνικό Σχολείο της Κωστάντζας, αποκαθίσταται από ένα ίδρυμα του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας”.

Αναφέρονται στη συνέχεια τα εξής: “ Καλά νέα: Το ελληνικό σχολείο στην Κωνστάντσα θα αποκατασταθεί, ανακοίνωσε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ελπίς, Anton Antoniadis. Μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων, το ίδρυμα ήρθε στην κατοχή της κοινότητας. Ο Αντωνιάδης ανακοίνωσε σήμερα, ότι συνήψε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της κοινότητας και του Ιδρύματος Maarif “ για την αποκατάσταση και το άνοιγμα ενός ιδιωτικού σχολείου στο πρώην Ελληνικό Σχολείο Νο.2”. Κατά τη διάρκεια που δεν ανήκε σε κανέναν, το σχολείο έγινε εστία μόλυνσης. Αφότου ξανατέθηκε στην ιδιοκτησία της ελληνικής κοινότητας, απολυμάνθηκε και διατηρήθηκε (preserved)” .

Εν συνεχεία, παρατίθεται η δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Κωστάντζας, Mihai Lupu, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “ Συγχαίρω τους εκπροσώπους των δύο φορέων που σήμερα (σ.σ. 22.06.2021) έβαλαν τα θεμέλια για την αποκατάσταση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος- ενός συμβόλου της ελληνικής κοινότητας και της επαρχίας μας, στο οποίο αμέτρητες γενιές ανθρώπων από την Κωστάντζα μορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων.(….) Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία στο πεδίο του Ιδρύματος Maarif Romania και η ισχυρή θέληση της ελληνικής κοινότητας να κάνει τα πάντα στον υπερθετικό βαθμό θα διασφαλίσει την επίτευξη αυτού του στόχου και έτσι, το σχολείο θα γίνει σύντομα ένα ορόσημο της εκπαίδευσης της Κωστάντζας…..”

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ίδρυμα Maarif Romania λειτουργεί ως παράρτημα του Ιδρύματος Maarif της Τουρκίας ( Turkiye Maarif Vakfi), το οποίο συστήθηκε με πρωτοβουλία του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας με τον νόμο 6721 της 17ης Ιουνίου 2016. Παρατίθεται απόσπασμα από την ιστοσελίδα του εν λόγω ιδρύματος, σύμφωνα με το οποίο “ Το Ίδρυμα Maarif θέλει να είναι ένας εκπαιδευτικός θεσμός που εκπαιδεύει επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι μέσω της γνώσης και της σοφίας τους, συνεισφέρουν στην ευημερία και στην ειρήνη στον κόσμο”.

Πηγή: Panhellenicpost.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera εμπλέκει ξανά την Κύπρο και το ΚΕΠ

Νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera εμπλέκει ξανά την Κύπρο και το ΚΕΠ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 8 / 2021 , 23:29 από news_room Νέο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο αποκαλύπτει πώς το ποδόσφαιρο, στην προκειμένη περίπτωση το αγγλικό, χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εμπλέκει και πάλι την Κύπρο και το ήδη καταργηθέν Κυπριακό Επενδυτικό […]

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 2 / 2021 , 2:06 από news_room Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο κ. Μarko Βlagojević. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο με τη Σερβία, στη βάση κοινών αρχών […]

Pin It on Pinterest