15 °C Athens, GR
28/10/2021

Τελευταια Νέα
28η Οκτωβρίου : Η Εθνική Εορτής της Επετείου του «ΟΧΙ» στην Χαλκίδα Επίσημη Δοξολογία για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Λευκωσία Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού χορηγήθηκε και στον πάπα Φραγκίσκο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Σήμερα τιμούμε τις αρετές των Ελλήνων» Θεσσαλονίκη-ΠτΔ: «Το έπος του ’40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι» Ο Πρ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Αθήνα: Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους» Την ενορία των Αγίων Πάντων Weirton, WV επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άφιξη του στο Πίτσμπουργκ, PA Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» – Συνάντηση με την ηρωίδα του καρκίνου του μαστού Μαρία Σατραζέμη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εκδήλωση «Θεόδωρος Π. Βρυζάκης. Η ζωή και το έργο του»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εκδήλωση «Θεόδωρος Π. Βρυζάκης. Η ζωή και το έργο του» 7

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 6 / 2021 , 5:10 από news_room

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων «Θεόδωρος Π. Βρυζάκης. Η ζωή και το έργο του». Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και παρέστησαν, επίσης, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Πέτσας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι φορέων της Βοιωτίας, συγγενείς του καλλιτέχνη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αλέξης Διακόπουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εκδήλωση «Θεόδωρος Π. Βρυζάκης. Η ζωή και το έργο του» 2

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο κατ’ εξοχήν ζωγράφος της Ελληνικής Επανάστασης, αποτύπωσε χαρακτηριστικά ιστορικά στιγμιότυπα του αγώνα με σεβασμό στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή, μαζί με την ιστορικότητα των έργων του, καθίσταται διάχυτο και ευδιάκριτο ένα αίσθημα, το οποίο διεγείρει την ψυχή του θεατή. Ένα αίσθημα αγάπης και τιμής προς τους προγόνους μας και την πατρίδα μας, ένα αίσθημα για τα γεγονότα, που καθίσταται, με τρόπο οριστικό, δομικό κομμάτι της εθνικής συλλογικής μας συνείδησης».


Σημείωσε, ακόμη, ότι «ο μεγάλος ζωγράφος ανήκει σε εκείνους τους ξεχωριστούς Έλληνες που κουβάλησαν μέσα τους και μας χάρισαν την πατρίδα μας. Αυτή την πατρίδα τη χάρισε με τη ζωγραφική του και στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, γεγονός ασφαλώς μεγάλης σημασίας για τη ζωή του νέου ελληνικού κράτους που γεννήθηκε από τις στάχτες» και συμπλήρωσε ότι «δικαίως είμαστε όλοι υπερήφανοι για τον άξιο συμπατριώτη μας». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Δήμο Θηβαίων και όλους όσοι συνεργάστηκαν για την εν λόγω εκδήλωση.

Στην συνέχεια ο μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος τόνισε ότι «η ιστορική πόλη των Θηβών μπορεί, μεταξύ άλλων, να χαίρεται για την πορεία του Θεοδώρου Βρυζάκη». Μίλησε για τη ζωή του καλλιτέχνη, αλλά και για τα έργα του και σημείωσε ότι «τα έργα του καθιερώθηκαν στην συνείδηση του ελληνικού λαού και τον κατέστησαν γνωστό και αγαπητό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε το έργο του και να το θαυμάζουμε. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και αγάπη». Παράλληλα συνεχάρη τον Δήμαρχο, αλλά και όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Πέτσας, η κ. Αγγελοπούλου, αλλά και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολούθησαν ομιλίες κι αμέσως μετά Ρεσιτάλ Φιλελληνικής Μουσικής «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα» με σοπράνο την κ. Βασιλική Καραγιάννη, τενόρο τον κ. Γιάννη Βρυζάκη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο και Θεατρικό Δρώμενο με τη ζωή του Θεόδωρου Βρυζάκη και σε σύλληψη και σκηνοθεσία του αρχαιολόγου, Θανάση Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών», με έργα της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και της συλλογής Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η έκθεση, της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια, όπως και του συνόλου της εκδήλωσης, έχει η ιστορικός τέχνης Δρ. Μαράη Γεωργούση, εκτός των ζωγραφικών έργων, δύο από τα οποία είναι του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε φιλελληνικά θέματα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, περιλαμβάνει και κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, ευγενική παραχώρηση της κ. Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του μεγάλου ζωγράφου.

Η περιοδική έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ευχαριστώ τον Θεό για τα 80 έτη ζωής που μου χάρισε»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 18:48 από news_room Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ευχαριστώ τον Θεό για τα 80 έτη ζωής που μου χάρισε» Ογδόντα έτη ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Προκαθήμενος τής κατά Κύπρον Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος Β΄. Σήμερα, Σάββατο 10 Απριλίου 2021, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας από […]

Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Φαλήρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 10 / 2021 , 20:42 από news_room Προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ τελέστηκε σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, πολιούχου της πόλεως του νέου Φαλήρου του θαυματουργού στον ομώνυμο περικαλλή ιερό ναό της ιεράς μητροπόλεως Πειραιώς & […]

Pin It on Pinterest