20 °C Athens, GR
17/10/2021

Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. στις Μητροπόλεις Ηλείας και Κερκύρας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 4:45 από news_room

Η αθρόα συμμετοχή, οι γόνιμες συζητήσεις και το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, χαρακτήρισαν την ιδιαίτερη επιτυχία που σημείωσαν τα προγράμματα που οργάνωσε και υλοποίησε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας και Κερκύρας. Καθοριστική και σε αυτές όπως και στις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις, ήταν η συμβολή και στήριξη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλείας κ. Γερμανού και Κερκύρας και Διαποντίων νήσων κ. Νεκταρίου.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, (στον Πύργο και στην Αμαλιάδα), είχε τίτλο: Εισαγωγή στην Εξομολογητική. Την εναρκτήρια εισήγηση, που είχε ως θέμα την «Θέση του Μυστηρίου της Εξομολόγησης στη Σύγχρονη Πραγματικότητα», έκανε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Ακολούθησε η εισήγηση με τίτλο: «Εφαρμογή των Ιερών Κανόνων στο Μυστήριο της Εξομολόγησης», του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτη π. Γρηγορίου Παπαθωμά, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις με θέμα: «Ποιμαντικές Διαστάσεις του Μυστηρίου της Εξομολόγησης» από τους πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε. και αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, Δρ. Θεολογίας, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών με τους οποίους ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Η «διαχείριση των προβλημάτων του οικογενειακού βίου» ήταν το άκρως επίκαιρο θέμα του επιμορφωτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και Διαποντίων νήσων, στο οποίο παρευρέθη ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, απευθύνοντας χαιρετισμό και ευχές εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’. Την ευθύνη για την έναρξη, το περιεχόμενο των εργασιών και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων στο ολοκλήρωση του προγράμματος είχε ο Συντονιστής της Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας. «Η εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», ήταν το θέμα της εισήγησης του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Παπαποστόλου, διευθυντή της υπηρεσίας ψυχοκοινωνικής στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Προγράμματα ποιμαντικής για τον γάμο και την οικογένεια. Πρωτοβουλίες για δραστηριότητες και εκπαίδευση από την περίοδο προ του γάμου ώς τον έγγαμο βίο και τις σχολές γονέων», ήταν το θέμα της εισήγησης του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Χριστοδούλου, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγ. Σοφίας Ψυχικού. «Η οικογένεια ως σύστημα, η λειτουργική οικογένεια-Η κρίση στο θεσμό της οικογένειας», ήταν το θέμα της εισήγησης του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βενετσιάνου, διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Ειδικά θέματα ποιμαντικής της οικογένειας-Οι μεταβολές στις σύγχρονες κοινωνίες και η επίδρασή τους στην οικογένεια-Νέες μορφές οικογένειας», ήταν, εκτός της εναρκτήριας εισήγησης, το θέμα που ανέπτυξε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Τέλος, η κυρία Ερασμία Φειδή, ψυχοπαιδαγωγός,-στέλεχος πρόληψης, παρουσίασε δύο εισηγήσεις: «Η περιγραφή και η σημασία του ρόλου του πατέρα και της μητέρας σε περιστάσεις κρίσης», ήταν το θέμα της πρώτης, ενώ «Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στα μέλη της οικογένειας» ήταν το θέμα της δεύτερης εισήγησης.

Το ως άνω πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί το Ι.Π.Ε. υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών των προγραμμάτων και στις δύο Ιερές Μητροπόλεις υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με την ενεργό συμμετοχή των επιμορφούμενων.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακό εργαστήριο του Ιδρύματος Ωνάση : Φτιάξε το δικό σου Newsroom

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 0:53 από news_room Webinar ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ NEWSROOM Εργαστήριο δημοσιογραφίας για εκπαιδευτικούς  Τις Τετάρτες 24 Φεβρουαρίου και 3, 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου 2021 | 18:00-19:30  Στην εποχή της πληροφορίας, οι εκπαιδευτικοί γίνονται ρεπόρτερ και αρχισυντάκτες, προκειμένου να σχηματίσουν και […]

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 12 / 2020 , 15:01 από news_room Κυρ. Μητσοτάκης: Σας επισκέπτομαι για τελευταία φορά εντός αυτού του εξαιρετικά περιπετειώδους 2020 για να ανταλλάξουμε τις ευχές μας και βέβαια να σας ενημερώσω και για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και ενόψει των εορτών. Η επιδημιολογική εικόνα […]

Pin It on Pinterest