25 °C Athens, GR
25/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης Ξεκίνησε η 12η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου παλαιού Καίρου Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Μικρό το ποσοστό διαφοράς του με την Έφη Αχτσιόγλου Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Pannonhalma Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Οικουμενικός Πατριάρχης : «Μη φοβείσθε το μικρόν ποίμνιον»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 / 6 / 2021 , 1:05 από news_room

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, χοροστάτησε την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στην Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Αντιφωνητού, μία από τις μικρότερες της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, και υπενθύμισε την μακρά παράδοση κατά την οποία στο Ναό αυτής της Κοινότητας ο εκάστοτε Πατριάρχης ψάλλει και ακούει το «Χριστός Ανέστη» για τελευταία φορά κάθε χρόνο.

Επισκεπτόμεθα, λοιπόν, σήμερα, εορτήν της Αποδόσεως του Πάσχα, τον Άγιον Γεώργιον τον Ποτηράν, διά να οπλισθή η ψυχή μας με την ισχύν και την ακατάβλητον δύναμιν τας οποίας παρέχει το κήρυγμα της καταργήσεως του θανάτου και η πίστις μας εις τον Αναστάντα Χριστόν.

Εκείνο το οποίον φοβείται περισσότερον κάθε άλλου πράγματος ο άνθρωπος είναι ο θάνατος. Όταν, όμως, και αυτόν τον ενίκησεν ο Κύριός μας, τι άλλο έχομεν να φοβηθώμεν; Πανδημίας; Ασθενείας; Ύβρεις; Προδοσίας; Ανάγκας; Διωγμούς; Στενοχωρίας; Τίποτε! Εν πάσι τούτοις «ευδοκώ», λέγει ο διαπρύσιος κήρυξ της Αναστάσεως του Χριστού, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Και προσθέτει: «όταν ασθενώ, τότε δυνατός ειμι» (Β´ Κορ. ιβ´, 10). Αυτή η μυστική δύναμις, η οποία δεν εξαρτάται από τίποτε το εξωτερικόν, όσον οδυνηρόν και αν είναι τούτο, αποτελεί το ύψιστον δώρον του Αναστάντος Χριστού προς τον εις Αυτόν πιστεύοντα και μετ᾽ Αυτού συνανιστάμενον άνθρωπον.

Μη φοβείσθε, λοιπόν, αδελφοί τας μικράς Κοινότητας. Μη φοβείσθε το μικρόν ποίμνιον. Μη φοβείσθε επειδή τελειώνει σήμερα το «Χριστός Ανέστη», η διακήρυξις της Αναστάσεως και του θριάμβου της ζωής. Από τας μικράς Κοινότητας εκπέμπονται ενίοτε τα μεγάλα μηνύματα. Και το μικρόν ποίμνιον πολλάκις μεγαλουργεί. Και η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, εις την οποίαν ανήκομεν όλοι μας, ψάλλει δώδεκα μήνας το έτος ότι «Ανέστη Χριστός». Και όχι μόνον ψάλλει, αλλά και ζη και μεταδίδει «το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα» προς πάντας τους εγγύς και τους μακράν, «διά δόξης και ατιμίας, διά δυσφημίας και ευφημίας»”. 

Ακολούθως ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, για την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Κοινότητες και τους Χριστιανούς της Περιφερείας αυτής, αλλά και για τους θερμούς λόγους του, στην ομιλία που έκανε προηγουμένως, υποδεχόμενος τον Παναγιώτατο. Ανταποδίδοντας ο Πατριάρχης προς τον συμπατριώτη του Επίσκοπο κ. Αδριανό, μετέφερε με τον λόγο του, “την πασχαλινήν αύραν, τα παραδείσια χρώματα και την μοναδικήν ευωδίαν της πολυφίλητης κοινής μας πατρίδος, η οποία είναι πάντα όμορφη για μας τους Ιμβρίους, πάντα ελκυστική, πάντα τρυφερή και γλυκειά και στοργική, έτοιμη να μας υποδεχθή και να μας σφίξη στην αγκαλιά της, όπως το εβιώσαμεν διά μίαν ακόμη φοράν καθ᾽ όλην την διάρκειαν της προσφάτου επισκέψεώς μας”.

Επίσης, συνεχάρη τον π. Αθανάσιο Μαμάση, ο οποίος εξυπηρετεί τις ιερατικές ανάγκες της Κοινότητας, και ευλόγησε το έργο που επιτελεί.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Ευμενείας κ. Ειρηναίος και Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, κληρικοί και μοναχοί από την Κρήτη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Το απόγευμα ο Παναγιώτατος χοροτάστησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Η Εορτή Του Τιμίου Προδρόμου Στο Καλοχώρι 1

Η Εορτή του Τιμίου Προδρόμου στο Καλοχώρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 1 / 2022 , 16:15 από news_room Πανηγυρικά εόρτασε η ενορία του Τιμίου Προδρόμου Καλοχωρίου την Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε […]

Άγιοι Τόποι: Η εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Ι.Μ. Αρχαγγέλων

Άγιοι Τόποι: Η εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Ι.Μ. Αρχαγγέλων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 2:02 από news_room Τήν πρωΐαν τοῦ Σαββάτου, 5ης/18ης Δεκεμβρίου 2021, ἑωρτάσθη ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Σάββα τοῦ ἡγιασμένου εἰς τό ἐν τῇ Μονῇ τῶν Ἀρχαγγέλων παρεκκλήσιον αὐτοῦ διά θείας Λειτουργίας, τελεσθείσης ὑπό τοῦ Δραγουμάνου Ἀρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, συμπροσευχομένου τοῦ ἡγουμένου καί […]

Pin It on Pinterest