30 °C Athens, GR
19/08/2022

Τελευταια Νέα

Κορεσμός ή απληστία;

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 23 / 6 / 2021 , 5:44 από news_room

Κορεσμός η απληστία

Άρθρο του Χριστόφορου Ρίμπα:

Στην σύγχρονη εποχή κατακλύζονται όλοι από πληροφορίες και ειδήσεις από κάθε πηγή πληροφόρησης και ειδικά ηλεκτρονικής. Τα social media έφτασαν να “ρίχνουν” προεδρικούς λογαριασμούς (σσ Πρόεδρου Τραμπ) και να αναρτούν κάθε είδηση. Μέσο πληροφόρησης για τα μέσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί όλων των προσώπων (πολιτικών,καλλιτεχνών και άλλων) και πλέον με βαρύνοντα σημασία δημοσιεύονται και στα δελτία τύπου και φυσικά αναπαράγονται και στα δελτία ειδήσεων.

Είναι τόση πιά η πληροφόρηση που αν κάποιος αρχίσει να παρακολουθεί διαδικτυακά μέσα έως το βράδυ έχει διαβάσει τόσες ειδήσεις που τις περισσότερες τις έχει ξεχάσει. Πηγή η κάθε φράση, η κάθε ανάρτηση από κάθε πρόσωπο που θεωρείται “άξιαπό την πηγή ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν το έχουμε (δόξα σοι ο Θεός) αντικρύσει και από ιθύνοντα και υψηλά εκκλησιαστικά πρόσωπα(πρωτοσυγκέλους,αρχιερείς κλπ) στο twitter η στο facebook να αρχίσουν να αναρτούν την άποψη τους για επίκαιρα ζητήματα πχ ας φανταστεί κανείς την δύσκολη κατάσταση την οποία περνά ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στο κρεβάτι του πόνου (σσ Νοσοκομείο Ευαγγελισμός) και οι ως άνω αρχιερείς να αναρτούσαν τα ¨ περαστικά ” τους με ετικέτα τον λογαριασμό του γέροντα!!!.

Έχει γίνει τόση δε η ταχύτητα της πληροφόρησης που σημαίνοντα λόγο διαδραματίζουν τα μέσα που γρήγορα αναπαράγουν ότι δημοσιεύεται. Πολλοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα είναι ικανοί να φέρουν το αποτέλεσμα ειδικά στα πολιτικά, πολιτιστικά, και άλλα μέσα ενημέρωσης σε σημεία που κάποιες φορές οι ειδήσεις χάνουν το νόημα τους και δεν είναι μόνο αυτό πολλές φορές δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα για θέματα διαφόρων ειδών γίνονται και η αφορμή διαπληκτισμού και ακόμα και κατηγορίας. Είναι λοιπόν τόσο δυνατά τα social media; που να είναι σε θέση να ρίχνουν λογαριασμούς και να “κατηγορούν” δημόσια πρόσωπα για παραπτώματα διαφόρων ειδών;

Μήπως τελικά αυτή η προσπάθεια είναι η καλύτερη αφορμή για να σταματήσει ο κόσμος να θεωρεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο αθώα; ακόμα από την χρήση των μέσων αυτών (Facebook,Instagram) παραπλανώνται πολλοί και πολλές και η Ελληνική Αστυνομία έχει συστήσει και ειδική υπηρεσία για να ελέγχει καταγγελίες από ανυποψίαστους που παραπλανήθηκαν.

Τελικά η χρήση των μέσων αυτών είναι πραγματικά χρήσιμη η τελικά γίνεται αφορμή για την αλόγιστη χρήση από νέους και μεγαλύτερους για πραγματικά διαφορετικούς σκοπούς. Μήπως υπάρχει μία απληστία ειδήσεων ή περισσότερο μία απληστία πολυεπίπεδης ενημέρωσης η οποία δεν αποσκοπεί σε κανέναν λόγο και σε καμία αιτία;.

Κορεσμός τελικά από πολλές ειδήσεις μίας πολυεπίπεδης ενημέρωσης από μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύσεις από κοινωνικά δίκτυα να γίνονται viral.

Πλέον έχουν φτάσει άτομα που κοινοποιούν σε κοινωνικά δίκτυα ενημερώσεις συχνά να παραξενεύονται αν δεν σχολιάσουν οι ακόλουθοι τους η followers τους την “είδηση” που κοινοποιήσαν. Φαινόμενο δηλαδή που λαμβάνει ολοένα και περισσότερο και σημαίνοντα λόγο στην ενημέρωση. Ο κόσμος κοιτά τους ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα, κοιτά τις φωτογραφίες και την πληθώρα των φωτογραφιών κάτω από τα άρθρα την διάρκεια των βίντεο και ξεχνά την ποιότητα της είδησης αυτής που διαβάζουν και σπεύδουν να ικανοποιήσουν τα αλόγιστα μάτια τους ενώ τα μέσα προσπαθούν να ικανοποιήσουν και τον νου των επισκεπτών τους με δεκάδες αναρτήσεις και δεκάδες φωτογραφίες. Σημαντικό δηλαδή μέσο ενημέρωσης αυτό που βάζει πολλές ειδήσεις και ασήμαντο εκείνο που αναρτά ελάχιστες η σχεδόν καθόλου ειδήσεις σε ημερήσια βάση.

Φταίνε τα μέσα ή οι επισκέπτες, φταίνε οι δημοσιογράφοι και οι συντάκτες ή κοινωνία και η πληθώρα ενημέρωσης που συνέχεια γίνεται μεγαλύτερη ακόμα και από τα μεγαλύτερα μέσα;. Πολλές ειδήσεις φέρνουν άραγε την εγκυρότητα; πολλή δουλειά φέρνει ποιότητα; Μήπως για να γίνει κάτι γνωστό πρέπει απλά να δημοσιοποιηθεί σε έναν λογαριασμό και για να δημιουργηθεί εντύπωση απλά να κοινοποιηθεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο;.

Δώσε ενημέρωση στον κόσμο γράψε γρήγορα και δημοσίευσε όσο γρηγορότερα γίνεται για να έχεις επισκέπτες επειδή πρέπει για τους επισκέπτες (ήτοι να εξυπηρετείς την ενημέρωση του κόσμου) η επειδή οι επισκέπτες αν δεν το κάνεις δεν θα σε ξανά επισκεφτούν;. Μάλλον το δεύτερο!.

* Αφορμή του κειμένου αυτού η ταχύτατη δημοσιοποίηση δελτίων τύπου από μεγάλα μέσα και η ισχύ που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στις μέρες μας.

Πηγές :

1 , 2 , 3 , 4

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 2 / 2022 , 23:39 από news_room Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα οι τελευταίες εξελίξεις […]

Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 3 / 8 / 2021 , 1:57 από news_room Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου – Adologala.gr  Ἡ νηστεία αὐτή, μέ τήν ὁποία τιμοῦμε τήν Παναγία μας, ἀρχίζει τήν 1η καί λήγει τήν 14η Αὐγούστου. Εἶναι νηστεία αὐστηρή, ὅπως ἐκείνη τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Ἐφόσον μποροῦμε, νηστεύουμε ἀπό λάδι ὅλες τίς ήμερες, πλήν Σαββάτου καί […]

Pin It on Pinterest