2 °C Athens, GR
23/01/2022

«Καμπανάκι» Χαρακόπουλου για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 6 / 2021 , 9:16 από news_room

«Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας εργαζόμαστε με επιμονή και σύνεση, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ομάδων στη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε ότι με κοινή προσπάθεια μπορούμε να παραμερίσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας και του μίσους», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτήςτης ΝΔΜάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση που είχεμε τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, μετά από αίτημα του Παλαιστίνιου διπλωμάτη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο – έδρα του διεθνούς θεσμού- ο Παλαιστίνιος πρέσβης ενημέρωσε τον επικεφαλής της ΔΣΟ για τα τελευταία τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με την κλιμάκωση της βίας. Εξέθεσε τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής, σχετικά με τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της ζωής δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών.

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον πρέσβη για την αναλυτική ενημέρωση, και  ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τη χριστιανική κοινότητα της Παλαιστίνης  και ειδικά για τους Ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειοψηφία των Χριστιανών, οι οποίοι υπάγονται στο παλαίφατο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Όπως ειπώθηκε, ο χριστιανοί που τη δεκαετία του 1930 έφταναν στο 25-30% του πληθυσμού της Παλαιστίνης, σήμερα έχουν δραματικά συρρικνωθεί και αποτελούν λιγότερο από το 1,5% των κατοίκων.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ αναφέρθηκε  στον κίνδυνο εξαφάνισης των Χριστιανών από το λίκνο του Χριστιανισμο  ύ, τους Αγίους Τόπους, και την ανάγκη εγρήγορσης όλων για την επικράτηση της ειρήνης και την επιστροφή των Χριστιανών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες μετά την «αραβική άνοιξη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι ως διεθνής θεσμός, στον οποίο   συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κοινοβούλια  χωρών, μεταξύ των οποίων και της Παλαιστίνης, η ΔΣΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, όπως:

 α) Η έκδοση τετράγλωσσου τόμου   με τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Βηρυτό για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή».

 β) Η συνεργασία με τη Μουσουλμανική Λίγκα,  που έχει έδρα την ιερή -για τους μουσουλμάνους- πόλη της Μέκκας, για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης με στόχο την καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση των λαών.

 γ) Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας   με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ινστιτούτου/παρατηρητήριου για την καταγραφή της διαχρονικής παρουσίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τις διώξεις που υφίστανται και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «η τυφλή βία δεν μπορεί να είναι τρόπος επίλυσης καμίας διαφοράς. Ευελπιστούμε να επικρατήσουν σύντομα οι φωνές της λογικής   και να πάψει η εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικές σκοπιμότητες,  με πιο χαρακτηριστικό δείγμα τη μετατροπή από την τουρκική ηγεσία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί».

Πηγή:Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

O Πατριάρχης Αντιοχείας προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub - Adologala patriarxeio antioxias antioch patriarchate orthodoxia jonh x

O Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub – Adologala

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 12 / 2020 , 21:31 από news_room O Πατριάρχης Αντιοχείας προεξήρχε στην κηδεία του Rashad Yaqoub – Adologala.gr Αγαπημένοι, Στο κατώφλι της Γέννησης του Κυρίου στο σπήλαιο, αποχαιρετούμε σήμερα τον Ρασάντ Γιακούμπ, ο οποίος έκανε προσπάθειες και εργαζόταν όσο πιο σκληρά μπορούσε για να κάνει την […]

Ανθρωποκτονία 71χρονου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 4 / 2021 , 21:53 από news_room Ανθρωποκτονία σε βάρος 71χρονου ημεδαπού Μεσημβρινές ώρες σήμερα (18-04-2021), σε διαμέρισμα του κέντρου πόλης, εντοπίστηκε νεκρός, από συγγενικό του πρόσωπο, 71χρονος ημεδαπός, φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο σε τραχηλική και κοιλιακή χώρα. Στο σημείο μετέβη συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών […]

Pin It on Pinterest