17 °C Athens, GR
26/09/2022

Γκάνα: 5 εκατομμύρια δέντρα ξεκίνησαν να φυτεύονται για την καταπολέμηση της καταστροφής των δασών

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 6 / 2021 , 3:40 από news_room

Σε μία πρωτοβουλία με στην οποία άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα θα συμμετάσχουν στο έργο «Πράσινη Γκάνα» με στόχο τη διάσωση εξαντλημένων δασικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

Μια τεράστια προσπάθεια για τη φύτευση πέντε εκατομμυρίων δέντρων στη Γκάνα ξεκίνησε την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας εθνικής εκστρατείας για τη διάσωση των εξαντλημένων δασικών αποθεμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Γκάνα», η κυβέρνηση παρείχε δωρεάν σπορόφυτα σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων, αξιωματούχων, βουλευτών, παραδοσιακών ηγετών και μαθητών.

Θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις και επικεφαλής πολυάριθμων εθνοτικών ομάδων συμμετείχαν επίσης στην προσπάθεια της Παρασκευής, ενώ η Πρόεδρος Nana Akufo-Addo φύτεψε ένα αναμνηστικό δέντρο στον κήπο του Jubilee House, την κυβερνητική έδρα στην πρωτεύουσα, Άκρα.

«Είναι ώρα για δράση. Καθίζουμε σε μια ωρολογιακή βόμβα », δήλωσε ο Σάμιουελ Αμπού Τζινάπουρ, υπουργός γης και φυσικών πόρων.

«Η κάλυψη των δασών μας εξαντλείται ως αποτέλεσμα της γαλαξίας και της συγκομιδής δέντρων για διαφορετικούς σκοπούς», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, χρησιμοποιώντας έναν τοπικό όρο για άτυπη εξόρυξη μικρής κλίμακας.

«Ο στόχος της Πράσινης Γκάνας είναι να μας σώσει τώρα και τις μελλοντικές μας γενιές. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε τους μελλοντικούς ηγέτες μας. ”

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Γκάνα είναι μία από τις τροπικές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό απώλειας τροπικών δασών στον κόσμο.

Η τρέχουσα δασική κάλυψη της Γκάνας ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια εκτάρια (περίπου 4 εκατομμύρια στρέμματα), από 8,2 εκατομμύρια εκτάρια (20 εκατομμύρια στρέμματα) το 1900, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Η άτυπη εξόρυξη χρυσού μικρής κλίμακας και η αδιάκριτη υλοτομία χωρίς κατάλληλη αναδάσωση έχουν οδηγήσει σε τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση στη χώρα. Το Akufo-Addo δεσμεύτηκε να καταργήσει την άτυπη εξόρυξη μικρής κλίμακας.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της δασικής επιτροπής, Hugh Brown, είπε ότι το έργο «Green Ghana» φαινόταν φιλόδοξο, αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το διατηρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Είχαμε παρόμοια έργα στο παρελθόν. Μόλις φυτεύτηκαν τα δέντρα όλοι πηγαίνουν στο δρόμο τους και καταλήγουν να πεθαίνουν. Αυτή τη φορά θα το κάνουμε μια ετήσια υπόθεση », είπε στο AFP.

Η γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού πέρυσι ξεκίνησε επίσης μια «ημέρα δέντρων», ελπίζοντας να αντιμετωπίσει μέρος της αποψίλωσης που προκαλείται κυρίως από την καλλιέργεια κακάου.

«Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το όμορφο γεγονός. Μέχρι στιγμής έχουμε φυτέψει 15 δέντρα σήμερα », δήλωσε ο Rosemond Asante, ένας 12χρονος μαθητής στην Άκρα.

«Οι συνάδελφοί μου είναι ενθουσιασμένοι και μας δόθηκαν μερικά από τα δενδρύλλια για να πάμε σπίτι για να φυτέψουμε με τους γονείς μας το Σαββατοκύριακο. Λατρεύω τα δέντρα. ”

Η αναδάσωση και η φύτευση δέντρων είναι ότι πιο σημαντικό πράγμα μας έχει απομείνει στον πλανήτη για να μπορέσει ο άνθρωπος να αναπνεύσει οξυγόνο, την πηγή της ζωής του και όλου του οικοσυστήματος δήλωσε επίσης ο συγκεκριμένος άνδρας.

Φύτεψε ένα δέντρο και σύ!. 

Πηγή: Al Jazzera.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Γ. Πατούλης «Θωρακίζουμε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας -Επενδύουμε στην προστασία των πολιτών με πράξεις και όχι με λόγια»

Γλυφάδα : Ξεκινάει μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στη περιοχή της Τερψιθέας – 2.8 εκ. Ευρώ θα κοστίσει στη Περιφέρεια

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 1:21 από news_room Γ. Πατούλης: «Θωρακίζουμε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας -Επενδύουμε στην προστασία των πολιτών με πράξεις και όχι με λόγια» Το «πράσινο» φως για την υλοποίηση ενός πολύ κρίσιμου για την περιοχή της άνω Γλυφάδας, αντιπλημμυρικού έργου δόθηκε σήμερα μετά την υπογραφή […]

Έρανος υπέρ των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας ξεκινά η Ι.Μ. Μόρφου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 8 / 2021 , 23:04 από news_room Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μόρφου με επιστολή του ζητά την στήριξη-ενίσχυση των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας με έρανο που θα διεξαχθεί στους ιερούς ναούς και όπου το  τελικό ποσό θα σταλεί στην Εύβοια. Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Μὲ τὴν παροῦσα […]

Pin It on Pinterest