30 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Υπουργός Παιδείας : «H Εκπαίδευση μέσα στη Μεγάλη Προσπάθεια Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 5 / 2021 , 18:16 από news_room

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα: «H Εκπαίδευση μέσα στη Μεγάλη Προσπάθεια Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης»

Η Κυβέρνησή μας έχει καταθέσει εκ μέρους της χώρας μας και έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προγράμματα που μας επιτρέπουν σήμερα να σχεδιάσουμε την Κύπρο του Αύριο. Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αξιοποιούνται για την περίοδο 2021-2026 κονδύλια ύψους 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου του Αύριο είναι και η Εκπαίδευση του Αύριο.

Βγαίνοντας από την πανδημία σχεδιάζουμε την εκπαίδευση του αύριο.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τόσο την προσπάθεια για συστηματική αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων στα σχολεία, όπως επίσης και τη βιοκλιματική αναβάθμιση για «πράσινα» σχολεία.

Η συμμετοχή στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σχεδόν 100 εκατ. ευρώ μας επιτρέπει να επιταχύνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μεταμορφώσει τα σχολεία μας τα επόμενα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) βασίζονται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που εντάσσονται στο Σχέδιο του Αύριο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει τέσσερις μεταρρυθμίσεις και τρεις επενδυτικές δράσεις που φτάνουν σε ύψος 96,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, στον χώρο της εκπαίδευσης προστίθενται και μια μεταρρύθμιση και μια επένδυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τα έργα που εγκρίθηκαν το Υπουργείο μας μετέχει στον 2ο Άξονα της Ταχείας Μετάβασης σε Πράσινη Οικονομία (447,6 εκατ. ευρώ για την Κύπρο) και στον 5ο Άξονα της Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού (με συνολικά 172,9 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας).

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει τέσσερις μεταρρυθμίσεις συνολικού κόστους 39,2 εκατ. ευρώ και τρεις επενδυτικές δράσεις ύψους 57,7 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Στην Ενότητα «Εκσυγχρονισμός του Εκπαιδευτικού Συστήματος – Αναβάθμιση και Ενίσχυση Δεξιοτήτων» τα έργα του ΥΠΠΑΝ φτάνουν σε ύψος 77,2 εκατ., με τέσσερις μεταρρυθμίσεις και μια επενδυτική δράση, ως εξής:

–  Ψηφιακός μετασχηματισμός σχολικών μονάδων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης Θετικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Μηχανικής STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), 13,8 εκατ. ευρώ.

–  Επέκταση δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, 12,2 εκατ. ευρώ.

–  Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, 0,6 εκατ. ευρώ, και

–   Αντιστοίχιση των δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, μέσα από ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και θα αφορά την καλύτερη προσαρμογή τόσο των πανεπιστημιακών σπουδών όσο και της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, με προϋπολογισμό 12,6 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα τέσσερα μεταρρυθμιστικά σχέδια προστίθεται επενδυτική δράση ύψους 38 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία και κατασκευή δυο πρότυπων Τεχνικών Σχολών στη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Στην Ενότητα για την Κοινωνική Ευημερία και Ενσωμάτωση έχει εγκριθεί και προωθείται η κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά και η αποκατάσταση εκείνου του Ερυθρού Σταυρού, με επένδυση ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.

Στην Ενότητα «Κλιματική Ουδετερότητα, Ενεργειακή Απόδοση και Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συγκαταλέγεται η Ενεργειακή Αναβάθμιση 405 σχολικών κτηρίων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με δαπάνη 7,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στα θέματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των σχολικών μονάδων με κονδύλι 13,8 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν:

– Η επιχορήγηση της αγοράς συσκευών τύπου ταμπλέτας για 7.500 μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού (100 ευρώ ο καθένας) και αγοράς Η/Υ για 7.500 μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου (300 ευρώ ο καθένας), με συνολική δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.

– Η εφαρμογή του σχεδιασμού που προωθείται από την αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς για πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό και αναβάθμιση των αιθουσών διδασκαλίας παγκυπρίως, με πρόνοια ποσού 9 εκατ. ευρώ.

– Η επιμόρφωση και επαγγελματική στήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με την παιδαγωγική ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών δυνατοτήτων στη διδασκαλία και τη μάθηση, με πρόγραμμα ύψους 600.000 ευρώ.

– Ο μετασχηματισμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ανάπτυξη ψηφιακών και δεξιοτήτων STEM, με δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 13,8 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό εμπλουτισμό και μετασχηματισμό των σχολικών μονάδων.

Σήμερα, μαζί με την Κύπρο του Αύριο, σχεδιάζουμε και την Εκπαίδευση του Αύριο.

Η συνεχής φροντίδα για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα συμπληρώνεται με την επένδυση σε ένα σύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμένο σχολείο, αλλά και ένα «πράσινο» σχολείο που θα ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και θα συμβάλλει στην πράσινη ισορροπία.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ Ψήφισμα Μενέντεζ στο Κογκρέσο για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821

ΗΠΑ: Ψήφισμα Μενέντεζ στο Κογκρέσο για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 8:14 από news_room Ψήφισμα στο Κογκρέσο για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας κατέθεσαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ) και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Βάρρασσο (Ουαϊόμινγκ), όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση τους. Ειδικότερα, το ψήφισμα εγκωμιάζει τη κοινή δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ […]

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους από πλατφόρμα τρένου

Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 2 / 2022 , 3:50 από news_room Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017 Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι χθες Κυριακή εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την έβδομη πυραυλική δοκιμή σε διάστημα ενός μήνα, εγείροντας ανησυχίες […]