23 °C Athens, GR
20/06/2021

Την Χίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 5 / 2021 , 17:12 από news_room

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Χίο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου, το 1822.

Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στο Αρχιερατικό  Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ιστορικό χωριό της Χίου, ο Ανάβατος, είναι μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822. Ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενδυνάμωσε το κίνημα του φιλελληνισμού, ενέπνευσε Έλληνες και ξένους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, και εξακολουθεί και σήμερα να μας συγκλονίζει.

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: «Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην». Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί  από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον Δήμαρχο  Σταμάτη Κάρμαντζη, ανάγνωση μαρτυριών από το βιβλίο «Η Σφαγή της Χίου δια στόματος του Χιώτικου Λαού» του Στυλιανού Βίου, από δύο μαθήτριες του ΓΕΛ Βροντάδου και το Προσκλητήριο νεκρών.

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο κάστρο του Αναβάτου και αμέσως μετά μετέβη στη Χίο όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη  στο νησί με την ξενάγηση της στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική  Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”.

Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Χίο ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

“Μην ξεχάσετε τις ρίζες σας” παρότρυνε τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 11 / 2020 , 16:57 από adologala.gr Το πρωί της Πέμπτης, 12 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος είχε την ευκαιρία να καμαρώσει τους νέους και τις νέες που φέτος ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στην τρίτη τάξη του Λυκείου, στο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο της Αγίας Ευφημίας. […]

Ο γέροντας Τιμόθεος της μονής Παρακλήτου Ωρωπού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 10 / 2020 , 19:38 από adologala.gr Ο γέροντας Τιμόθεος της μονής Παρακλήτου Γκεβόργκ Καζαριάν Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, εκοιμήθη εν Κυρίω ο αρχιμανδρίτης γέροντας Τιμόθεος (Σακκάς), ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του ήπατος, Ο γέροντας είχε γεννηθεί το […]

Pin It on Pinterest