17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Η ΠτΔ στην Κέρκυρα για τον Εορτασμό της 157ης επετείου από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 5 / 2021 , 2:47 από news_room

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Κέρκυρα για τον εορτασμό της 157ης επετείου από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε σήμερα την ενσωμάτωση των Επτανήσων στον εθνικό κορμό, την πρώτη επέκταση της Ελλάδας από το 1832 που συγκροτήθηκε σε ανεξάρτητο κράτος.

Τιμάμε το λαμπρό πρωινό της 21ης Μαΐου 1864, όταν οι βρετανικές φρουρές αντικαταστάθηκαν από ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, η γαλανόλευκη σημαία υψώθηκε στο φρούριο της Κέρκυρας και ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, ως πληρεξούσιος του βασιλέα Γεωργίου του Α’, παρέλαβε επίσημα τα Επτάνησα από τον Άγγλο αρμοστή Ερρίκο Στορξ.

Μια στιγμή εθνικής αγαλλίασης, που χάρισε στα Επτάνησα την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα και στη χώρα μας ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με μακραίωνη ιστορία, υψηλό επίπεδο πολιτισμού και φλογερό, δημοκρατικό ήθος.»

Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπoντίων Νήσων.

Απαντώντας στην προσφώνηση της δημάρχου Μερόπης Υδραίου είπε τα εξής:

«Κυρία Δήμαρχε,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συγκαταλέγομαι από σήμερα στους πολίτες της Κέρκυρας, αυτού του μαγικού τόπου όπου «ακόμα ζουν οι Φαίακες του Ομήρου και σμίγ’ η Ανατολή μ’ ένα φιλί τη Δύση», όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς. Όσες φορές την επισκέφθηκα στο παρελθόν ένιωσα αυτόν τον γοητευτικό μετεωρισμό που περιέγραψε τόσο ωραία ένας μεγάλος λάτρης του νησιού σας, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, αυτό το πλούσιο «ανάμεσα» που είναι η Κέρκυρα: μια πολιτεία δυτική, και γύρω της μια φύση η οποία, με τα λόγια του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, είναι «ήδη Ανατολή, χωρίς το ολόζεστο πάθος της χαμηλής μεσόγειας θάλασσας, αλλά με ελαφράδα και ευγένεια».

Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τη μακρά ιστορία, τον πολιτισμό, τη σπουδαία μουσική παράδοση, το κάλλος της αρχοντικής Κέρκυρας και τη «γυμνασμένη ευαισθησία και πνευματικότητα» των ανθρώπων της. Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το δημοκρατικό ήθος του τόπου, τον ενθουσιασμό με τον οποίο η Κέρκυρα και όλο το Ιόνιο ενστερνίστηκαν τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, συνδέοντας την κοινωνική με την εθνική απελευθέρωση και προσβλέποντας σε μια δημοκρατική πολιτεία, όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά σε όλη την Ελλάδα. Στην εποχή που διαμορφωνόταν ο νέος ελληνικός κόσμος, το Ιόνιο ενεπλάκη ουσιαστικά με τη μοίρα των υπόλοιπων Ελλήνων καθώς είχε μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο δοκιμής των νέων πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών και σε βασικό δίαυλο μεταφοράς τους. Ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ιδέες του διαφωτισμού και η Γαλλική Επανάσταση σε όλο το Ιόνιο: έθεσαν σε κίνηση νέες δυνάμεις και, στη συνείδηση των Ελλήνων και σε καθαυτό πολιτικό επίπεδο, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις «για τη μετατροπή της βενετικής στασιμότητας σε δυναμική αντι-οθωμανική διαδικασία». Από τα τέλη του 18ου αιώνα, τα νησιά του Ιονίου έγιναν πυρήνας και υπόδειγμα της ιδεατής ελληνικής πατρίδας. «Τα νησιά μας είναι κράτος ζηλευτό», έγραψε ο Αντώνιος Μαρτελάος στις αρχές του 19ου αιώνα. «Αλλά η πατρίδα όλη η άλλη είναι δούλη. Έχω όμως την ελπίδα να ιδώ, πριν να πεθάνω, μέγα κράτος την Ελλάδα και σαν πρώτα ξακουσμένο».

Πολλές, ωστόσο, ήταν οι περιπέτειες των Επτανήσων, ώσπου να κατορθωθεί η ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό, στις 21 Μαΐου του 1864. Βενετσιάνικη επικυριαρχία, γαλλική κατοχή, ρωσοτουρκική κατάκτηση, νέα γαλλική κατοχή υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη αυτή τη φορά, «αγγλική προστασία» με τον Τόμας Μέιτλαντ ως Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων, εξεγέρσεις των ριζοσπαστών που επιζητούσαν την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διωγμοί, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες. Όταν ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα παραλάβει επίσημα τα Επτάνησα από τον Άγγλο αρμοστή Έρικ Στορξ και η γαλανόλευκη θα κυματίσει στο φρούριο της Κέρκυρας, θα μπει ένα τέλος σε πολιτικές και κοινωνικές δοκιμασίες ενός περίπου αιώνα.

Σήμερα η Κέρκυρα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας μας, ένα από τα ωραιότερα νησιά μας, τόπος που έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες, από τον Ιωάννη Καποδίστρια ως τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, από τον Αιμίλιο Προσαλέντη και τον Λυκούργο Κογεβίνα ως τον Αχιλλέα Απέργη, από τον Νικόλαο Μάντζαρο και τον Σπυρίδωνα Σαμάρα ως τους πολλούς σπουδαίους σύγχρονους μουσικούς που συνεχίζουν την πλούσια μουσική παράδοση του νησιού. Ιδανικός τόπος τουριστικού προορισμού, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και σπάνιο φυσικό περιβάλλον, η Κέρκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, στη νέα επιχειρηματικότητα, στην ανάδειξη του υγιούς, καινοτόμου και εμπνευσμένου επιχειρηματικού γίγνεσθαι και στην ενθάρρυνση του ποιοτικού επιχειρείν. Χαίρομαι για την προβλεπόμενη αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων και μνημείων, για την ανάπλαση περιοχών ιστορικής σημασίας και φυσικού πλούτου, για τη δημιουργία νέων υποδομών στην παιδεία και τον αθλητισμό. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το υπό ωρίμανση έργο για την ανάπτυξη ενός Πολυχώρου Επιχειρηματικότητας στα πρότυπα της Τεχνόπολης στο Γκάζι της Αθήνας. Η δυναμική εμπορική δραστηριότητα, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι τα ισχυρά πλεονεκτήματα με τα οποία η Κέρκυρα, και τα Επτάνησα εν γένει, εισέρχονται στην γεμάτη προκλήσεις εποχή που θα ανατείλει την επαύριο της πανδημίας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Από σήμερα λογίζομαι κι εγώ δημότης της Κέρκυρας. Η πρωτοβουλία σας είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα, αφού με κατέστησε συμβολικά συμπατριώτισσα του άξιου τέκνου του νησιού, του εμπνευσμένου πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ταυτόχρονα μέλος της εξωστρεφούς, προοδευτικής, ανοικτής κοινωνίας του νησιού σας. Μιας κοινωνίας από την οποία αναδύθηκε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη, Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια. Μια γυναίκα χειραφετημένη, δραστήρια, με βαθιά καλλιέργεια και πολυσχιδή κοινωνική δράση, στην οποία μάλιστα οφείλεται το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, αποκλειστικά αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του «πατέρα του έθνους», όπως αποκαλούσε τον Καποδίστρια ο Παλαμάς. Χαίρομαι που πατώ τα χώματα του τόπου σας, χαίρομαι βαθιά που από σήμερα είμαι μια από σας.»

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου έγινε παρουσίαση του χειρόγραφου της μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο νησί ήταν o Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης.

Σχετικά Άρθρα

Ο Λεωνίδας Καβάκος διευθύνει την ΚΟΑ

Ο Λεωνίδας Καβάκος διευθύνει την ΚΟΑ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 11 / 2021 , 18:52 από news_room Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για έκτη χρονιά συμπράττει με τον Λεωνίδα Καβάκο με δύο συναυλίες σε Πάτρα (25/11) και Αθήνα (28/11), στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού προγράμματος Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του παγκοσμίως κορυφαίου βιολονίστα και αρχιμουσικού, σε […]

Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας - Adologala.gr

Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 10 / 2021 , 14:56 από news_room Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας – Adologala.gr Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, με εκκλησιαστική λαμπρότητα και εύτακτη συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών της Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της επιλεγομένης «των Χαιρετισμών», στα πλαίσια […]