17 °C Athens, GR
16/05/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» γίνεται εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Με καρτερία και υπομονή το προσκύνημα στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου Το ανακοινωθέν από την σύναξη των Επισκόπων & Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Ι.Α. Αυστραλίας Νομοσχέδιο της βουλευτή Μαλλιωτάκη ζητά από Μπάιντεν να κάνει το Κυπριακό υψηλή προτεραιότητα Ο Ελύτης για την Ελλάδα και τον ελληνισμό Ιδιαίτερα αυξημένη η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ώρες μετακίνησης με τα e-ραντεβού για τους πολίτες Οι νεκροί αυξάνονται καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη ΥφΕξ: Πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσπίσει την Ημέρα Ελληνικής Διασποράς – Πρόσκληση σε ομογενειακούς φορείς Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου – 15 Μαΐου ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στόχος μας η αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ

Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου : Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 4 / 2021 , 17:33 από news_room

Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, κα Nabila Makram και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, κ. Κωνσταντίνο Βλάσση.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την 5η τριμερή συνάντηση μας για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή.

Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Υπό το φως των διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών, και δεδομένης της ρευστής και απρόβλεπτης κατάστασης στην περιοχή, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς δεσμούς φιλίας που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πιο πάνω. Είναι μια σχέση γνήσιας αλληλοκατανόησης, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Οι τριμερείς συνεργασίες, όπως αυτή, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και προωθούν μια θετική ατζέντα, χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός. Στοχεύουν στη συνεργασία για πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής με μακροπρόθεσμο στόχο την εμπέδωση μιας νοοτροπίας συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, συλλογικός στόχος παραμένει η δημιουργία μιας κατάστασης αμοιβαίου κέρδους, παρά ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για τα κράτη της περιοχής. Σε περιόδους, μάλιστα, σημαντικών προκλήσεων και απειλών, όπου η παραδοσιακή πολυμέρεια, η διεθνής έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο τίθενται υπό αμφισβήτηση, απαιτείται η μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, μέσω περιφερειακών συνεργειών και ενός διαδραστικού διαλόγου με τα γειτονικά μας κράτη, θέτοντας εφικτούς κοινούς στόχους.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, έχουμε ένα μοναδικό δεσμό αιώνων, μία γνήσια σχέση φιλίας που βασίζεται σε σταθερές αρχές και αξίες που δημιουργεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας.

Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα Διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων, όπου και οι τρείς χώρες μας διαθέτουν ισχυρή Διασπορά.

Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των τριών χωρών μας και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συνεργασία αυτή και το επιτυχημένο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο και Μελβούρνη, να φέρουμε τους λαούς της Διασποράς, τις οργανώσεις μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά της Διασποράς μας πιο κοντά. Καταφέραμε ακόμη να φέρουμε μαζί επιχειρηματίες, τουριστικούς πράκτορες, ακαδημαϊκούς και ιατρούς που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν μέσα από τις συνέργειες τους τις τρεις μας χώρες.

Στη βάση αυτή των πετυχημένων δράσεων, συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένα προγράμματα για την αξιοποίηση της δυνατότητας της οργανωμένης Διασποράς των τριών χωρών με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων μας.

Μία τέτοια δράση αποτελεί η εισήγηση για πραγματοποίηση μίας Περιφερειακής Συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της περιοχής και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με αντικείμενο  τη σημασία της Διασποράς και Μετανάστευσης στην αξιοποίηση των προκλήσεων, αλλά κι ευκαιριών για μία περισσότερο αναβαθμισμένη περιφερειακή συνεργασία στη Μεσόγειο.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας.  Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν την Εθνική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή και περισσότερο υποσχόμενη βάση για προώθηση των κοινών μας στόχων.

Συμφωνήσαμε στα πλαίσια της συνέχισης του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων νεολαίας ηλικιών 20-30 στις τρείς χώρες, ενόψει και σχετικής αναφοράς για το πρόγραμμα αυτό στην τριμερή διακήρυξη μεταξύ των αρχηγών των κρατών μας.

Πρόσθετα, αποφασίστηκε η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο και την Ελλάδα για μαθητές ηλικίας 16-18 ετών που φοιτούν στην Αμπέτειο Σχολή Καϊρου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός συνεδρίου στον Καναδά όπου και οι τρείς χώρες έχουν οργανωμένη Διασπορά, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης μίας τριμερούς δράσης στο Κάιρο, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι, οι εισηγήσεις για δράσεις όπου απαιτείται φυσική παρουσία θα λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στις τρείς χώρες, τη δεδομένη στιγμή.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται εκ μέρους του λαού της Κύπρου να σας ευχαριστήσω για την στήριξη στις προσπάθειες που κάνουμε για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τερματισμό της κατοχής στην πατρίδα μας.  Παραμονές τις πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά τη σταθερή μας θέση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αγαπημένοι μου φίλοι Nabila και Κώστα,

Η Διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.

Είμαι σίγουρος πως σε στενή συνεργασία θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την κοινή μας στρατηγική, τους κοινούς μας στόχους για τη Διασπορά των τριών χωρών μας.

Έχω προσκαλέσει τους δύο Υπουργούς να παραστούν στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 3 μέχρι 6 Αυγούστου 2021 και χαίρομαι γιατί η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο για του Αγιοταφίτες Πατέρες από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Τήν Κυριακήν, 21ην Δεκεμβρίου 2020/ 3ην Ἰανουαρίου 2021, Κυριακήν πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, ἔλαβε χώραν εἰς τό Καθολικόν τοῦ Πανιέρου Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως μετά τήν θείαν Λειτουργίαν ἐν αὐτῷ, τό καθιερωμένον ἐτήσιον Μνημόσυνον τῶν ἀπ’ αἰώνων κεκοιμημένων Πατέρων, ἀοιδίμων Πατριαρχῶν Ἱεροσολύμων, Ἀρχιερέων, Ἱερομονάχων καί Μοναχῶν, προεξάρχοντος τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός […]

Ψηφιακή εκδήλωση της ΝΔ για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: Πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους

Ψηφιακή εκδήλωση της ΝΔ για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: Πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 9:37 από news_room Οι επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στους Πρυτάνεις πριν από λίγες μέρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ψηφιακού διαλόγου που διοργάνωσε ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ με θέμα: «Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια-Τα επόμενα βήματα». Ο Γραμματέας […]

Pin It on Pinterest