14 °C Athens, GR
28/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι Ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: “Πέθανα δυο φορές” Αποτελέσματα αρχαιρεσιών του συνδέσμου Μουσικoφίλων Πέραν – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη Διαδικτυακή συνάντηση Γιάννη Χρυσουλάκη με ομογενείς και φιλέλληνες Αιθίοπες Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο δείπνο που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στη Λεμεσό Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο και την Ελλάδα στις 2-6 Δεκεμβρίου 2021 Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος – Adologala.gr

Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου : Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 4 / 2021 , 17:33 από news_room

Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, κα Nabila Makram και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, κ. Κωνσταντίνο Βλάσση.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την 5η τριμερή συνάντηση μας για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή.

Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Υπό το φως των διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών, και δεδομένης της ρευστής και απρόβλεπτης κατάστασης στην περιοχή, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς δεσμούς φιλίας που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πιο πάνω. Είναι μια σχέση γνήσιας αλληλοκατανόησης, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Οι τριμερείς συνεργασίες, όπως αυτή, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και προωθούν μια θετική ατζέντα, χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός. Στοχεύουν στη συνεργασία για πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής με μακροπρόθεσμο στόχο την εμπέδωση μιας νοοτροπίας συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, συλλογικός στόχος παραμένει η δημιουργία μιας κατάστασης αμοιβαίου κέρδους, παρά ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για τα κράτη της περιοχής. Σε περιόδους, μάλιστα, σημαντικών προκλήσεων και απειλών, όπου η παραδοσιακή πολυμέρεια, η διεθνής έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο τίθενται υπό αμφισβήτηση, απαιτείται η μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, μέσω περιφερειακών συνεργειών και ενός διαδραστικού διαλόγου με τα γειτονικά μας κράτη, θέτοντας εφικτούς κοινούς στόχους.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, έχουμε ένα μοναδικό δεσμό αιώνων, μία γνήσια σχέση φιλίας που βασίζεται σε σταθερές αρχές και αξίες που δημιουργεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας.

Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα Διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων, όπου και οι τρείς χώρες μας διαθέτουν ισχυρή Διασπορά.

Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των τριών χωρών μας και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συνεργασία αυτή και το επιτυχημένο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο και Μελβούρνη, να φέρουμε τους λαούς της Διασποράς, τις οργανώσεις μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά της Διασποράς μας πιο κοντά. Καταφέραμε ακόμη να φέρουμε μαζί επιχειρηματίες, τουριστικούς πράκτορες, ακαδημαϊκούς και ιατρούς που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν μέσα από τις συνέργειες τους τις τρεις μας χώρες.

Στη βάση αυτή των πετυχημένων δράσεων, συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένα προγράμματα για την αξιοποίηση της δυνατότητας της οργανωμένης Διασποράς των τριών χωρών με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων μας.

Μία τέτοια δράση αποτελεί η εισήγηση για πραγματοποίηση μίας Περιφερειακής Συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της περιοχής και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με αντικείμενο  τη σημασία της Διασποράς και Μετανάστευσης στην αξιοποίηση των προκλήσεων, αλλά κι ευκαιριών για μία περισσότερο αναβαθμισμένη περιφερειακή συνεργασία στη Μεσόγειο.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας.  Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν την Εθνική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή και περισσότερο υποσχόμενη βάση για προώθηση των κοινών μας στόχων.

Συμφωνήσαμε στα πλαίσια της συνέχισης του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων νεολαίας ηλικιών 20-30 στις τρείς χώρες, ενόψει και σχετικής αναφοράς για το πρόγραμμα αυτό στην τριμερή διακήρυξη μεταξύ των αρχηγών των κρατών μας.

Πρόσθετα, αποφασίστηκε η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο και την Ελλάδα για μαθητές ηλικίας 16-18 ετών που φοιτούν στην Αμπέτειο Σχολή Καϊρου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός συνεδρίου στον Καναδά όπου και οι τρείς χώρες έχουν οργανωμένη Διασπορά, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης μίας τριμερούς δράσης στο Κάιρο, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι, οι εισηγήσεις για δράσεις όπου απαιτείται φυσική παρουσία θα λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στις τρείς χώρες, τη δεδομένη στιγμή.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται εκ μέρους του λαού της Κύπρου να σας ευχαριστήσω για την στήριξη στις προσπάθειες που κάνουμε για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τερματισμό της κατοχής στην πατρίδα μας.  Παραμονές τις πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά τη σταθερή μας θέση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αγαπημένοι μου φίλοι Nabila και Κώστα,

Η Διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.

Είμαι σίγουρος πως σε στενή συνεργασία θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την κοινή μας στρατηγική, τους κοινούς μας στόχους για τη Διασπορά των τριών χωρών μας.

Έχω προσκαλέσει τους δύο Υπουργούς να παραστούν στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 3 μέχρι 6 Αυγούστου 2021 και χαίρομαι γιατί η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κοινό Ανακοινωθέν Διμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς

Κοινή Ανακοίνωση από την Διμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 11 / 2021 , 17:59 από news_room Βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα Διασποράς, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία, διμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και του νέου Υφυπουργού Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιου […]

Παραχώρηση του ιστορικού σπιτιού της Λέλας Καραγιάννη για Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Παραχώρηση του ιστορικού σπιτιού της Λέλας Καραγιάννη για τη δημιουργία ΚΔΑΠ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 1:32 από news_room Το ιστορικό σπίτι της Λέλας Καραγιάννη παραχώρησε σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της «Αποστολής». Η υπογραφή της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στην […]

Pin It on Pinterest