28 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου : Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 4 / 2021 , 17:33 από news_room

Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, κα Nabila Makram και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, κ. Κωνσταντίνο Βλάσση.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την 5η τριμερή συνάντηση μας για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή.

Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Υπό το φως των διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών, και δεδομένης της ρευστής και απρόβλεπτης κατάστασης στην περιοχή, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς δεσμούς φιλίας που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πιο πάνω. Είναι μια σχέση γνήσιας αλληλοκατανόησης, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Οι τριμερείς συνεργασίες, όπως αυτή, στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και προωθούν μια θετική ατζέντα, χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός. Στοχεύουν στη συνεργασία για πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής με μακροπρόθεσμο στόχο την εμπέδωση μιας νοοτροπίας συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, συλλογικός στόχος παραμένει η δημιουργία μιας κατάστασης αμοιβαίου κέρδους, παρά ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για τα κράτη της περιοχής. Σε περιόδους, μάλιστα, σημαντικών προκλήσεων και απειλών, όπου η παραδοσιακή πολυμέρεια, η διεθνής έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο τίθενται υπό αμφισβήτηση, απαιτείται η μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, μέσω περιφερειακών συνεργειών και ενός διαδραστικού διαλόγου με τα γειτονικά μας κράτη, θέτοντας εφικτούς κοινούς στόχους.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, έχουμε ένα μοναδικό δεσμό αιώνων, μία γνήσια σχέση φιλίας που βασίζεται σε σταθερές αρχές και αξίες που δημιουργεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας.

Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα Διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων, όπου και οι τρείς χώρες μας διαθέτουν ισχυρή Διασπορά.

Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των τριών χωρών μας και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συνεργασία αυτή και το επιτυχημένο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο και Μελβούρνη, να φέρουμε τους λαούς της Διασποράς, τις οργανώσεις μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά της Διασποράς μας πιο κοντά. Καταφέραμε ακόμη να φέρουμε μαζί επιχειρηματίες, τουριστικούς πράκτορες, ακαδημαϊκούς και ιατρούς που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν μέσα από τις συνέργειες τους τις τρεις μας χώρες.

Στη βάση αυτή των πετυχημένων δράσεων, συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένα προγράμματα για την αξιοποίηση της δυνατότητας της οργανωμένης Διασποράς των τριών χωρών με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων μας.

Μία τέτοια δράση αποτελεί η εισήγηση για πραγματοποίηση μίας Περιφερειακής Συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της περιοχής και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με αντικείμενο  τη σημασία της Διασποράς και Μετανάστευσης στην αξιοποίηση των προκλήσεων, αλλά κι ευκαιριών για μία περισσότερο αναβαθμισμένη περιφερειακή συνεργασία στη Μεσόγειο.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας.  Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν την Εθνική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή και περισσότερο υποσχόμενη βάση για προώθηση των κοινών μας στόχων.

Συμφωνήσαμε στα πλαίσια της συνέχισης του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων νεολαίας ηλικιών 20-30 στις τρείς χώρες, ενόψει και σχετικής αναφοράς για το πρόγραμμα αυτό στην τριμερή διακήρυξη μεταξύ των αρχηγών των κρατών μας.

Πρόσθετα, αποφασίστηκε η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοξενίας στην Κύπρο και την Ελλάδα για μαθητές ηλικίας 16-18 ετών που φοιτούν στην Αμπέτειο Σχολή Καϊρου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός συνεδρίου στον Καναδά όπου και οι τρείς χώρες έχουν οργανωμένη Διασπορά, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης μίας τριμερούς δράσης στο Κάιρο, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι, οι εισηγήσεις για δράσεις όπου απαιτείται φυσική παρουσία θα λαμβάνουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στις τρείς χώρες, τη δεδομένη στιγμή.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται εκ μέρους του λαού της Κύπρου να σας ευχαριστήσω για την στήριξη στις προσπάθειες που κάνουμε για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τερματισμό της κατοχής στην πατρίδα μας.  Παραμονές τις πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά τη σταθερή μας θέση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αγαπημένοι μου φίλοι Nabila και Κώστα,

Η Διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.

Είμαι σίγουρος πως σε στενή συνεργασία θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την κοινή μας στρατηγική, τους κοινούς μας στόχους για τη Διασπορά των τριών χωρών μας.

Έχω προσκαλέσει τους δύο Υπουργούς να παραστούν στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 3 μέχρι 6 Αυγούστου 2021 και χαίρομαι γιατί η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΠτΔ: Είμαστε περήφανοι για σας, τους απόδημους συμπατριώτες μας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 12 / 2021 , 2:31 από news_room Με την ευκαιρία των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε μήνυμα προς τους απόδημους Έλληνες, μιλώντας με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και επισημαίνοντας τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως τον […]

Γαλλία: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00, αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 1 / 2021 , 22:30 από news_room Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει στο σύνολο της χώρας το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) από αυτό το Σάββατο και «για τουλάχιστον 15 ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας […]

Pin It on Pinterest