32 °C Athens, GR
31/07/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR AHEPA-99ο Συνέδριο : Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη San Francisco Γεράσιμου για την περίοδο του 15Αυγούστου – Adologala.gr Την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Λιβάνου Zeina Akar δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Adologala.gr Ανοιχτά οι Οργανωμένες Παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 Μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα από τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του ΥπΕσ. Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΣ στη 13η  Γενική Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. Παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη η τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ – Adologala.gr Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την Επέτειο των 1033 χρόνων από το Βάπτισμα των Ρως Άγιοι Τόποι : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Ερείπια Βυζαντινού Ιερού Ναού 5ου Αιώνος στη πόλη Ashdod – Adologala.gr Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας τίμησε την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:21 από news_room

Την σημαντική 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης  τιμά αυτές τις μέρες ο Ελληνισμός της Μελβούρνης, μια επέτειο που καταδεικνύει  μέσα από τη στάση των Κρητικών, την σημασία της ομοψυχίας στην επίτευξη των στόχων του Ελληνικού λαού.

Ηταν το κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης. Από τους Κρητικούς που την  πλήρωσαν με φριχτά αντίποινα,από τον γερμανό κατακτητη.

Η Μάχη της Κρήτης άρχισε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, οπότε και ξεκίνησε η αεραπόβαση των Ναζί με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) κατά της μεγαλονήσου, μέχρι την 1η Ιουνίου.

Θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική για το γεγονός ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ  MORRISON

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Scott Morrison στο μήνυμά του ανέφερε ότι τώρα είναι μια εποχή που ο Έλληνας μπορεί να αντλήσει δύναμη από την πλούσια ιστορία του.

Μετά από μια μάχη που διεξήχθη με τιμή σφυρηλατήθηκε μια βαθιά φιλία.

Το ρεκόρ των ημερών και των εβδομάδων που ακολούθησαν είναι ένα κεφάλαιο γενναιότητας και ανιδιοτέλειας που έχει ενώσει την Αυστραλία με την Κρήτη από τότε.

Ο κ Morrison αναγνώρισε ότι σε αυτή την επέτειο χρόνια πριν, βετεράνοι της Αυστραλίας και οι απόγονοί τους θα ταξίδευαν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους νεκρούς που αναπαύονται εν ειρήνη στον κόλπο της Σούδας.

«Το 2021 αυτές οι συγκεντρώσεις  δεν είναι δυνατόν να γίνου

»Όμως ο οδυνηρός διαχωρισμός μιας παγκόσμιας πανδημίας προκάλεσε την ένωση με νέο νόημα.

»Η δύναμη της φιλίας μας δεν δεσμεύεται από τον χρόνο ή την απόσταση.

»Στο θέατρο του πολέμου οι άνθρωποι της Αυστραλίας και της Ελλάδας ενώθηκαν σε μια αναζήτηση ειρήνης.

»Καθώς αντιμετώπισαν την τυραννία μαζί, υποστήριξαν τις αρχές της Δικαιοσύνης κι της ελευθερίας που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τα δύο έθνη μας.

»Χαιρόμαστε για την διαρκή φιλία μας που καλλιεργείται από δεσμούς αίματος και αμοιβαίο σεβασμό.

»Καθώς στεκόμασταν μαζί στον πόλεμο έτσι στεκόμαστε μαζί και στην ειρήνη – τα μάτια μας στρέφονται σταθερά σε ένα μέλλον που διαμορφώνεται από την ανδρεία του παρελθόντος».

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Κάπως νωρίτερα, λοιπόν,  γιορτάζεται φέτος στη Μελβούρνη η 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις γίνονται νωρίτερα γιατί οι Κρήτες σκόπευαν να πάνε στην  Κρήτη τον Μάϊο για να εορτάσουν την μεγάλη επέτειο αλλά η πανδημία τους χάλασε τα σχέδια.

Έτσι, αυτό το Σαββατοκύριακο, η  Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης της Μάχης της Κρητης, την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και  διοργάνωσαν τις επετειακές εκδηλώσεις.
Τα τιμώμενα πρόσωπα των φετινών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης  ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.Μακάριος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Μανώλης Κακαβελάκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με την Παραδοσιακή Χοροεσπερίδα στην αίθουσα δεξιώσεων του Κρητικού Χωριού, 90 Cathies Lane, Wantirna South. Παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι ενώ συμμετείχαν και τα χορευτικά συγκροτήματα των Κρητικών σωματείων της Μελβούρνης. Τη μουσική διασκέδαση  είχαν αναλάβει ο Σήφης Τσουρδαλάκης (λύρα – τραγούδι), o Paddy Montgommery (λαούτο), o Αντώνης Ηλιού (κιθάρα) και o Γιώργος Σεβαστάκης (λαούτο) καθώς και η ορχήστρα «Δυο Πατρίδες».

Την Κυριακή έγινε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, 221 Dorcas Street, South Melbourne, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακάριου, βοηθούμενου από τον ιερό κλήρο και ακολούθησαν  Παρέλαση, Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην αθάνατη φλόγα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη της Μελβούρνης, υπό την παρουσία των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, των θρησκευτικών, προξενικών και πολιτικών Αρχών και της παροικίας.

Επίσης έγινε και τελετή κατάθεσης Στεφάνων στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο στο Domain Gardens και στη συνέχεια  δόθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν των βετεράνων των ANZACs υπό την παρουσία των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων και των θρησκευτικών, προξενικών και πολιτικών Αρχών, στο Κρητικό Σπίτι.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

6.00μμ., Επίσημη ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, με ευθύνη οργάνωσης της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των Κρητικών σωματείων της Μελβούρνης, με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας κατά την Μάχη της Κρήτης 1941 – 1945». Η ομιλία θα δοθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Άξιον Εστί, 7 Hartington Street, Northcote.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Φέτος εορτάστηκε ήδη η 80η επέτειος της Μάχης της Κρήτης και στο Σίδνεϊ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσκεκλημένων, αξιωματούχων και εκπροσώπων από ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Πρόεδρος της Κρητικής Ένωσης Σίδνεϊ & ΝΝΟ, Τέρρυ Σαβιολάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Χρήστος Καρράς, οι πατέρες Χριστόφορος Κρικέλης και Αθηναγόρας, ο Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπή Εορτασμού της Μάχης της Κρήτης και της Ελληνικής Εκστρατείας, Τζέιμς Τζόρνταν, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Υπηρετησάντων Στρατιωτικών της Νέας Νότιας Ουαλίας (RSL NSW) Πίτερ Τσιγκούνης, η εκπρόσωπος της RSL της Νέας Ζηλανδίας, Margaret McInroy, και οι εκπρόσωποι της Delphi Bank, κ. Nick Kalikajaros και κ. Tom Christopoulos κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα μέλη του Κρητικού Συλλόγου που είχαν πεθάνει τους τελευταίους μήνες, ακολουθούμενη από την είσοδο κάθε επισκέπτη τιμής που περπατούσε δίπλα-δίπλα με Έλληνες χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές κρητικές στολές.

Πηγή:neoskosmos.com

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης : Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 17:32 από news_room ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων Με αφορμή την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης σχετικά με το θέμα των απόδημων Ελλήνων που ανακίνησε, σε […]

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ανέων Μακαρίου στη Νέα Ιωνία

Παράκληση για τους μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 20:13 από news_room Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 10 Ιουνίου και ώρα 7.00μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νέας Ιωνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ θα τελέσει Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο προς […]

Pin It on Pinterest