15 °C Athens, GR
15/04/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» γίνεται εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου αύριο στην Αθήνα ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου : Η Λιβύη θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός Οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Δάφνης-Υμηττού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υφυπουργό Παιδείας Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημήτρη Καιρίδη Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ θα μιλήσει για τις προσωπικές του εμπειρίες στο «Έδεσσα Δικτυωμένος Δήμος» Εκδήλωση «Φως» του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη Διακήρυξη Νάσβιλ της 200ης Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 4 / 2021 , 7:45 από news_room

Παρατηρήσεις του σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου για τη  Διακήρυξη Νάσβιλ της 200 της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1 Απριλίου 2021 Nashville, Τενεσί.
Δήμαρχε Cooper,
Κυρία Πρέσβειρα Παπαδοπούλου,
Συνάδελφοι Ελληνοαμερικανοί και Φιλέλληνες,
Κύριε. Δήμαρχε,
Εκ μέρους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και όλων όσων αγαπούν την Ελλάδα, θέλω να ευχαριστήσω, και τους Πολίτες του Νάσβιλ, για αυτή την ιδιαίτερη αναμνηστική εορτή της Ελληνικής Επανάστασης. Επιπλέον, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων ημερών, θέλω να σας διαβεβαιώσω για τις προσευχές μας για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και όλους εκείνους που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Ναι, στέκομαι εδώ, μπροστά στο μόνο αντίγραφο πλήρους κλίμακας του Παρθενώνα στον κόσμο, νιώθω μια συντριπτική αίσθηση υπερηφάνειας. Ότι εδώ σε αυτή την Πόλη – την καρδιά της Αμερικής – τέτοια εκτίμηση και αγάπη για την Ελλάδα πρέπει να εκφράζεται τόσο προδήλως, είναι βαθιά συγκινητική και εμπνευσμένη.
Το Nashville ονομάζεται ′′ Αθήνα του Νότου,” και σίγουρα έχει κερδίσει αυτόν τον χαρακτηρισμό – ονομασία και πραγματικότητα όπως λέμε στα ελληνικά – στο όνομα και το γεγονός. Η Ελληνική Αναβίωση αυτής της πόλης είναι πολύ περισσότερο από το παρελθόν της, είναι ξεκάθαρα και το παρόν της.
Με τον Nashville Parthenon, δημιουργήσατε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Κλασική Ελλάδα, ολοκληρωμένο με το μεγαλειώδες effigy της Αθηνάς Παρθένου, το ψηλότερο άγαλμα εσωτερικού χώρου στο Δυτικό Ημισφαίριο. Αυτό και μόνο του μπερδεύει την αγάπη της Πόλης σας για την Ελλάδα και όλα αυτά που αντιπροσωπεύει. Για να μην αναφέρω το cupola στην κορυφή του Κρατικού Καπιτωλίου σας που μόλις επισκέφθηκα, ένα διακεκριμένο αντίγραφο του Χοραγικού Μνημείου Λυσικράτων που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη.
Επιπλέον, επειδή αυτό το μνημείο της Πόλης σας, που δημιουργήθηκε για την Εκατονταετία σας το 1897, χρησιμεύει και ως μουσείο, ολοκληρωμένο με χυτές των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κρατάτε ζωντανή την αναζήτηση επιστροφής αυτών των ιστορικών θησαυρών στον Ελληνικό Λαό και στον Ακρόπολη, εκεί που ανήκουν. Ας είναι η Nashville και ο Παρθενώνας της το μεγαφωνάκι που λέει στον κόσμο: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αξίζουν να πάνε σπίτι τους! Είναι στερεοποιημένη ψυχή της Ελλάδας, πέτρα από τα βουνά της και τα θαύματα της διανόησης Της. Μπορούν μόνο να τιμηθούν πραγματικά στην γη τους.
Σήμερα, ο κ. Δήμαρχε, η παρουσία μας μαζί σου, και η παρουσία pf Ambassador Papadopoulou που ενσαρκώνει το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δείγμα των δεσμών πολιτισμού, φιλοσοφίας και πίστης που μας συνδέουν, παρά τα μίλια από το Νάσβιλ στην Αθήνα.
Η τήρησή σας της Επανάστασης του 1821, της Ελληνικής ′′ Τέταρτης Ιουλίου ′′ που για εμάς είναι στις 25 Μαρτίου, έχει μεγάλη σημασία κ. Δήμαρχος. Η αναγνώρισή σας για την Ελευθερία που η Ελλάδα διενεργεί για περισσότερο από μια γενιά, μιλά για τις αξίες της συνείδησης και της αυτοδιάθεσης που όλοι οι άνθρωποι του καλού θα αγκαλιάσουν.
Η Εφημερίδα της Ελληνικής Επανάστασης απευθύνει έκκληση στις ευαισθησίες των ελεύθερων ανθρώπων παντού, για ′′ ζωή, ελευθερία και επιδίωξη ευτυχίας ′′ είναι τα αντικείμενα του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την Πόλη ή το Κράτος.
Οι Έλληνες Ήρωες του 1821 επεδίωξαν να ρίξουν ένα ζυγό τυραννίας, άντεξαν για τετρακόσια χρόνια, και να δημιουργήσουν για τους ίδιους μια ′′ πιο τέλεια ένωση.”
Η Ελλάδα, συντριβανιοκέφαλη δημοκρατικών αξιών και ευημερίας του Δυτικού Πολιτισμού, εμπνεύστηκε βαθιά από τους Αμερικανούς Πατριώτες του 1776. Και σημειώνεται ότι ο αγώνας για να τερματιστεί η δουλεία της καταπίεσης στην Ελλάδα, τροφοδοτεί και το κίνημα της κατάργησης εδώ στο Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ξανά, εκ μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας – όχι μόνο εδώ στο Μέσο Τενεσί, αλλά σε όλη τη χώρα, σας ευχαριστώ, κ. Δήμαρχος, και οι πολίτες του Νάσβιλ για αυτή την τιμητική τήρηση σήμερα.
Ευχαριστίες οφείλονται και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικολάου για την παρουσία του, στους καλούς μου φίλους, Γιώργο και Λι Ανν Άντερσον, για την υπέροχη και πράγματι, θρυλική Νοτιο φιλοξενία τους, στον Μπούχ Σπυρίδωνα και την ομάδα του, και στην Αγία Τριάδα Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για το θερμό και εγκάρδιο καλωσόρισμα του.
Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο Nashville, και όλοι σας το κάνατε πιο αξέχαστο. Αλλά δεν θα είναι το τελευταίο. Ο Θεός να ευλογεί αυτή την Πόλη και να σας κρατά σε ασφάλεια, καλή υγεία και πνευματική ευημερία.
Ζήτω το Nashville! Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω Nashville! Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος!
Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1   Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1 Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1 Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1 Γιορτάζοντας την Ελληνική και Αμερικανική Δημοκρατία 1
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

Κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 3 / 2021 , 0:08 από news_room Κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία: 1. Κενές θέσεις Λειτουργού Πληροφορικής, Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση με αριθμό 204 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 19.3.2021 έχουν προκηρυχτεί για πλήρωση […]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 3 / 2021 , 21:07 από news_room Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του […]

Pin It on Pinterest