27 °C Athens, GR
13/06/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Συνάντηση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. με την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας Εξιτήριο έλαβε ο Μητροπολίτης Περιστερίου – Επέστρεψε κανονικά στις υποχρεώσεις του Αμερικανός αξιωματούχος: Η G7 επιτυγχάνει συναίνεση για το ντάμπινγκ στην Κίνα – Adologala.gr Ζάκυνθος: Προφυλακίστηκε ένας 39χρονος για τη δολοφονία της 37χρονης Χριστίνας Κλουτσινιώτη Η ΓΣΕΕ για την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας – Adologala.gr Ξεκίνησε η προβολή της «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στις όψεις κτιρίων 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα Ολοκλήρωση Άσκησης ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» – Adologala.gr Μνήμη του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου & Πέτρου του εν Άθων στον Μητροπολιτικό Ναό της Χαλκίδας Πατριάρχης Αντιοχείας: Να βρεθεί γρήγορα λύση στη δύσκολη κατάσταση του Λιβάνου – Adologala.gr Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στους Δελφούς – Adologala.gr

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού - 1η Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 4 / 2021 , 4:49 από news_room

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου

Σήμερα, Πέμπτη, 1η Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (18/4/2021). Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Πελεκητής, και Ευθυμίου του Ρώσου, του θαυματουργού.

O Όσιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν κατά κόσμο Χριστόφορος. Σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του για την Εκκλησία και τον τρόπο ζωής των μοναχών, με πλήρη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στην Τρίγλεια της Προύσας για να δοκιμάσει τις δυνάμεις για το δύσβατο όρος του μοναχισμού.

Εκεί, με άσκηση και καλλιέργεια του έσω ανθρώπου έλαβε την απόφαση και εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε σε Μακάριο. Δεν άργησαν όμως να φανούν το βάθος της απλότητας και καταδεκτικότητάς του και εν γένει τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα και γι’ αυτό οι αδελφοί της Μονής τον εξέλεξαν Ηγούμενο της Αδελφότητας.

Αργότερα, εκτιμώντας την όλη παρουσία του, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κατά τη διάρκεια της θλιβερής περιόδου της Εικονομαχίας, βίωσε όλη εκείνη την αναστάτωση που για έναν αιώνα συγκλόνισε ανθρωπίνως την Εκκλησία, ένεκα των ακραίων που έφθαναν μέχρι και στην ειδωλολατρία απολυτοποιώντας τα υλικά κατασκευής της εικόνας.

Ο Όσιος Μακάριος για τους υπέρ του Ορθόδοξου φρονήματος αγώνες του και τη στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία, όπου ήταν εξόριστος.

Ακόμη, να αναφέρουμε ότι σήμερα τιμούμε τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59, για την αποτίναξη του Βρετανικού Αποικιοκρατικού ζυγού.

Μνημονεύουμε όλους εκείνους, ήρωες και μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς που αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος. Η πατρίδα μας έζησε στιγμές των αρματολών και των κλεφτών του 1821, με το απαράμιλλο σθένος που εκδήλωσε ολόκληρος ο λαός μας, ιδιαίτερα οι νέοι της Κύπρου, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες. Ήταν η φωνή των αιωνίων προγόνων για απελευθέρωση από τα δεσμά της δουλείας.

Με την ευκαιρία της εφετινής επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, δίδεται η ευκαιρία, με φρόνηση, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα να αναβαπτιστούμε στα νάματα της Ελληνικής φυλής και του Οικουμενικού Ελληνικού Πολιτισμού.

Η Ιερά Συνόδους της Εκκλησίας της Κύπρου υπογραμμίζει μέσω της Διακηρύξεως που εξέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2021: «Μέσα στη μνήμη των λαών τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας τους στέκουν ως φάροι λαμπροί προς τους οποίους ατενίζει το έθνος και εμπνέεται, παραδειγματίζεται, αντλεί νέες δυνάμεις. Τέτοιος μεγαλειώδης ολόλαμπρος φάρος είναι για τους Έλληνες, η Επανάσταση του ’21.  Το έπος του ’21 σφυρηλατεί ιδανικά, δημιουργεί παραδόσεις, ανοίγει νέους πνευματικούς και ηθικούς  ορίζοντες, κατευθύνει τον ρουν του πολιτισμού, εμψυχώνει άτομα, ανορθώνει συνειδήσεις.

Οφείλουμε πρωτίστως εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του. Τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος. Αντίθετα υπήρξαν τετρακόσια έτη συνεχούς προπαρασκευής για την πραγμάτωση της εθνικής του ιδέας. Ας μη μας πτοήσουν λοιπόν οι ταλαιπωρίες των 47 ετών κατοχής. Ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση».

Σε αυτά τα αυθεντικά ιδανικά καλούμαστε όλοι να αναβαπτιστούμε, για να είμαστε σε εγρήγορση  προς αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και δοκιμασίας που συνοδεύουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος σε 60΄ – Ο Θησαυρός της Ζωής μας!

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 14 / 3 / 2021 , 20:01 από news_room Παρακολουθήστε το βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την Ευαγγελική Περικοπή της Κυριακής της Τυρινής. Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή της Τυρινής, 14/3, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό […]

Χριστούγεννα στη Μόσχα – Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Συλλογή με πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό)

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 1 / 2021 , 1:20 από news_room Χριστούγεννα στη Μόσχα – Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Συλλογή με πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό) Το βράδυ της 6-7 Ιανουαρίου 2021, στη γιορτή της Γέννησης του Κυρίου μας Θεού και του Σωτήρα Ιησού Χριστού, ο Πατριάρχης Κύριλος της Μόσχας και Όλης της Ρωσίας […]

Pin It on Pinterest