16 °C Athens, GR
11/04/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» γίνεται εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Εκοιμήθη ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Νίκος Μαγγίνας ΗΠΑ: Τρία μικρά παιδιά βρέθηκαν θανάσιμα μαχαιρωμένα σε ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελες Την Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία του Ιάκωβου Τσούνη Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Εκδημία κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος π. Χαράλαμπου Μιχαήλ Διεθνής κατακραυγή για τον σκοτωμό του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ – Άρθρο του Χριστόφορου Ρίμπα Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τον θάνατο του Πρίγκηπα Φιλίππου της Αγγλίας Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, 10-16 Απριλίου 2021 Εκδημία Μητροπολίτη Γέροντος Νικαίας κυρού Κωνσταντίνου – Αποφάσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκεψη του Γενικού Προξένου στο Σύδνεϋ στην Ι.Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού - 1η Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 4 / 2021 , 4:49 από news_room

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου

Σήμερα, Πέμπτη, 1η Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (18/4/2021). Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Πελεκητής, και Ευθυμίου του Ρώσου, του θαυματουργού.

O Όσιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν κατά κόσμο Χριστόφορος. Σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του για την Εκκλησία και τον τρόπο ζωής των μοναχών, με πλήρη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στην Τρίγλεια της Προύσας για να δοκιμάσει τις δυνάμεις για το δύσβατο όρος του μοναχισμού.

Advertising:
ADOLOGALA.GR - Ειδήσεις από την Εκκλησία και τον Κόσμο

Εκεί, με άσκηση και καλλιέργεια του έσω ανθρώπου έλαβε την απόφαση και εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε σε Μακάριο. Δεν άργησαν όμως να φανούν το βάθος της απλότητας και καταδεκτικότητάς του και εν γένει τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα και γι’ αυτό οι αδελφοί της Μονής τον εξέλεξαν Ηγούμενο της Αδελφότητας.

Αργότερα, εκτιμώντας την όλη παρουσία του, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κατά τη διάρκεια της θλιβερής περιόδου της Εικονομαχίας, βίωσε όλη εκείνη την αναστάτωση που για έναν αιώνα συγκλόνισε ανθρωπίνως την Εκκλησία, ένεκα των ακραίων που έφθαναν μέχρι και στην ειδωλολατρία απολυτοποιώντας τα υλικά κατασκευής της εικόνας.

Ο Όσιος Μακάριος για τους υπέρ του Ορθόδοξου φρονήματος αγώνες του και τη στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία, όπου ήταν εξόριστος.

Ακόμη, να αναφέρουμε ότι σήμερα τιμούμε τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59, για την αποτίναξη του Βρετανικού Αποικιοκρατικού ζυγού.

Μνημονεύουμε όλους εκείνους, ήρωες και μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς που αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος. Η πατρίδα μας έζησε στιγμές των αρματολών και των κλεφτών του 1821, με το απαράμιλλο σθένος που εκδήλωσε ολόκληρος ο λαός μας, ιδιαίτερα οι νέοι της Κύπρου, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες. Ήταν η φωνή των αιωνίων προγόνων για απελευθέρωση από τα δεσμά της δουλείας.

Με την ευκαιρία της εφετινής επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, δίδεται η ευκαιρία, με φρόνηση, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα να αναβαπτιστούμε στα νάματα της Ελληνικής φυλής και του Οικουμενικού Ελληνικού Πολιτισμού.

Η Ιερά Συνόδους της Εκκλησίας της Κύπρου υπογραμμίζει μέσω της Διακηρύξεως που εξέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2021: «Μέσα στη μνήμη των λαών τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας τους στέκουν ως φάροι λαμπροί προς τους οποίους ατενίζει το έθνος και εμπνέεται, παραδειγματίζεται, αντλεί νέες δυνάμεις. Τέτοιος μεγαλειώδης ολόλαμπρος φάρος είναι για τους Έλληνες, η Επανάσταση του ’21.  Το έπος του ’21 σφυρηλατεί ιδανικά, δημιουργεί παραδόσεις, ανοίγει νέους πνευματικούς και ηθικούς  ορίζοντες, κατευθύνει τον ρουν του πολιτισμού, εμψυχώνει άτομα, ανορθώνει συνειδήσεις.

Οφείλουμε πρωτίστως εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του. Τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος. Αντίθετα υπήρξαν τετρακόσια έτη συνεχούς προπαρασκευής για την πραγμάτωση της εθνικής του ιδέας. Ας μη μας πτοήσουν λοιπόν οι ταλαιπωρίες των 47 ετών κατοχής. Ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση».

Σε αυτά τα αυθεντικά ιδανικά καλούμαστε όλοι να αναβαπτιστούμε, για να είμαστε σε εγρήγορση  προς αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και δοκιμασίας που συνοδεύουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση Μέρκελ στον Νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάϊντεν να επισκεφθεί το Βερολίνο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 1 / 2021 , 7:07 από news_room Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη χώρα της όσο συντομότερα «το επιτρέψει η πανδημία» του νέου κορονοϊού, κατά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών αφότου ο πολύπειρος Δημοκρατικός […]

Τηλεφωνική Επικοινωνία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πορτογάλο Ομόλογο της

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 1 / 2021 , 22:08 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε χθές τηλεφωνικά με τον Marcelo Rebelo de Sousa προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον επανεκλεγέντα ομόλογό […]

Pin It on Pinterest