23 °C Athens, GR
30/09/2022

Μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη για τα οκτώ χρόνια από την απαγωγή των επισκόπων Χαλεπίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 4 / 2021 , 15:07 από news_room

Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας και Όλης της Ανατολής

Συριακό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας και Όλης της Ανατολής

Οκτώ χρόνια από την απαγωγή των επισκόπων του Χαλεπίου

Αγαπημένοι αδελφοί και πνευματικά παιδιά

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη !

Στις 22 Απριλίου 2013, όπως και σήμερα, τα αδέρφια μας οι Επίσκοποι του Χαλεπίου, οι Μητροπολίτες Paul Yazigi και ο John Ibrahim, απήχθησαν. Μέχρι σήμερα, η περίπτωσή τους, μια πραγματική εικόνα παρά μια ματιά της τραγωδίας που έζησαν οι λαοί αυτής της Ανατολής, παραμένει η ουλή που αφήνουν τα ψέματα στο μάγουλο της αλήθειας. Πράγματι, η αλήθεια έχει σφαγεί από εξαπάτηση.

Σήμερα θυμόμαστε αυτά τα δύο αδέλφια και πατέρες, των οποίων η απαγωγή αντιπροσωπεύει τις πιο περίεργες περιπτώσεις που έχουν ποτέ παραβιάσει την ουσία της ανθρωπότητας.

Φαίνεται ότι, στον κόσμο μας, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σημαίνουν για μερικούς ανθρώπους ένα πιο ασήμαντο αντικείμενο του εμπορίου. Θυμόμαστε σήμερα τους δύο αδελφούς και τους πατέρες μας που απήχθησαν όταν επέστρεφαν από μια ανθρωπιστική αποστολή.

Θυμόμαστε εκείνους τους δύο αδελφούς και πατέρες που ήταν πάντα σύμβολο της χριστιανικής παρουσίας στην Ανατολή. Πολλές φωνές εξακολουθούν να θέλουν να χειροκροτούν τη σημασία αυτής της παρουσίας, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Τα θυμόμαστε όλα αυτά με μια σπασμένη καρδιά που δεν έχει επιδιορθωθεί από το χρόνο και μια περίοδο οκτώ ετών, ούτε θα είναι. Θέσαμε αυτό το ζήτημα ενώπιον της τοπικής και διεθνούς κοινής γνώμης. Το παρουσιάζουμε για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι χτυπάμε κάθε πόρτα, από διπλωματική έως ασφάλεια, σε πολιτικά, κοινωνικά και άλλα μονοπάτια. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα.

Ως Χριστιανοί, καλούμαστε σήμερα να εργαστούμε από κοινού παρά τις ομολογιακές διαφορές. Μας καλούν να καθαρίσουμε τις ιζηματογενείς συγκρούσεις και να παραμείνουμε μαζί ενώ λαχταρούμε για τη χριστιανική ενότητα. Αυτή η απαγωγή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτό που μας ενώνει πριν από τον Χριστό είναι μεγαλύτερο από τα ιζήματα της ιστορίας που μας χωρίζουν.

Αυτή η απαγωγή είναι απόδειξη ότι, ως Χριστιανοί, μοιραζόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο σε αυτήν την Ανατολή. Μοιραζόμαστε επίσης αυτό το πεπρωμένο με οποιονδήποτε αναζητά το έλεος του Θεού και ορίζει τον Θεό ως Κύριο της ζωής και Κύριος της ανάστασης, χωρίς να βάζει τον εαυτό του στη θέση Του.

Αντιμέτωποι με όλο αυτό το σκοτεινό και το γεγονός ότι οι απαγωγείς ούτε ανακοίνωσαν την ταυτότητά τους ούτε τους σκοπούς τους και αντιμετωπίζοντας τις ανεπαρκείς προσπάθειες μυστικών πληροφοριών σχετικά με αυτό το θέμα, επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά την προηγούμενη δήλωσή μας.

Ως Ανατολικοί Χριστιανοί, εμείς εμφυτεύουμε και ριζώνουμε σε αυτήν την Ανατολή αρκεί να υπάρχει αίμα στις φλέβες μας. Στηριζόμαστε μόνο στον Θεό και βάζουμε την ελπίδα μας στον Κύριο της Ανάστασης. Είμαστε εδώ επειδή στηριζόμαστε στον Κύριο της Αναστάσεως, ο οποίος είναι μαζί μας για δύο χιλιάδες χρόνια. Πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι μαζί μας για πάντα.

Αγαπητά πνευματικά παιδιά και αδέλφια, βάζουμε στα χέρια σας αυτήν την κοινή δήλωση, ελπίζοντας ότι θα διαβαστεί στις ιερές εκκλησίες την επόμενη Κυριακή, που είναι Κυριακή των Φοίνικας, όταν θα υποδεχτούμε τον Βασιλιά της Δόξας που έρχεται στον πιο ιερό τόπο των ψυχών μας για να αναστηθεί και να αναστήσει μαζί Του την αγαπημένη του ανθρωπότητα.

Είθε ο Θεός να είναι μαζί σας και με όλους μας, καθώς στεκόμαστε στο κατώφλι του Ιερού Πάθους του Χριστού που, ωστόσο, αναμιγνύεται με τη χαρά της Ανάστασης. Ευχόμαστε αυτή η χαρά να γεμίζει τις ψυχές σας, ώστε όλοι να φωνάζουμε:

«Ο Χριστός έχει αναστηθεί από τους νεκρούς, καταπατώντας τον θάνατο από θάνατο και σε εκείνους στους τάφους που έδωσε ζωή».

Δαμασκός, 22 Απριλίου 2021

Ο Μακαριώτατος Ιωάννης ο Ι’
Πατριάρχης Αντιόχειας και Όλης της Ανατολής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Αγιότητά του Mor Ignatius Aphrem II
Πατριάρχης της Αντιόχειας και Όλης της Ανατολής και Ανώτατος Επικεφαλής της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Πανδημία των ΜΜΕ, άρθρο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ Αρχιμανδρίτη π.Μιχαήλ Κανέλου στο Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:50 από news_room Αρχιμ. Μιχαήλ Κανέλου Προϊσταμένου Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας Δ/ρος Επικοινωνιακής Θεολογίας ΕΚΠΑ Η πληθώρα των ΜΜΕ στην εποχή μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχεται πολύ γρήγορα η πληροφόρηση στο λαό . Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες, το ιντερνέτ […]

Την Θάσο επισκέπτονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Μητροπολίτης Κιέβου - Adologala.gr

Την Θάσο επισκέπτονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Μητροπολίτης Κιέβου – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 9 / 2022 , 9:36 από news_room Στην Θάσο βρίσκονται από χθές το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του […]

Pin It on Pinterest