32 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Η ΠτΔ απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:19 από news_room

Σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το διεθνές βραβείο φιλελληνισμού για το έτος 2021 σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων, τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. John Kerry, απόγονο του Thomas Winthrop, προέδρου της Φιλελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τον Γάλλο πολιτικό Jack Lang που έχει υπηρετήσει ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και με το έργο του συνέβαλε στην προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και, τέλος, τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία σε συνεργασία με τον Jean Gabriel Eynard, υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη.

Τις εργασίες της 6ης πανηγυρικής συνεδρίας άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός. Στον χαιρετισμό του ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στην λέξη φιλελληνισμός, όπως αποδίδεται σήμερα. «Η λέξη φιλελληνισμός συναντάται σε αρχαία κείμενα» σημείωσε ο κ. Ζερεφός. «Το σύγχρονο νόημα αναφέρεται στην περίοδο του Διαφωτισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι συνεισέφεραν στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης» είπε ο κ. Ζερεφός. Ο κ. Ζερεφός έκανε μια ιστορική αναδρομή των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες κατά την τουρκοκρατία και του κινήματος συμπαράστασης στον ελληνικό λαό από φιλέλληνες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού.

Κατόπιν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό, πριν ξεκινήσει η απονομή των βραβείων. Ο φιλελληνισμός ήταν «βαθιά ριζωμένος στα αρχαία χρόνια» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εμφανίζεται στην αρχαία Ρώμη και τα γραπτά του Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, και συνδέεται στην προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης και δράσης, όπως τον είδε να αποτυπώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και την κλασική τέχνη. Σύμβολα και αντανακλάσεις πολιτικής ελευθερίας». Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας “των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων”, όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα “Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”».

Ως προς την βράβευση των κ. John Kerry, κ. Jack Lang και κ. Charles Pictet, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο θα τιμηθούν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: “άφθιτον κλέος αεί”, δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται. Πράγματι, το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο. Προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης ο οποίος συνεχάρη «την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) για την πρωτοβουλία της καθιέρωσης του διεθνούς βραβείου Lord Byron» καθώς πρόκειται «αδιαμφισβήτητα για ένα εργαλείο εξωστρέφειας της χώρας μας». Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στο ορόσημο των 200 χρόνων από «τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους». «Η ελληνική επανάσταση», είπε ο κ. Βλάσης, «είναι ένα μνημειώδες κεφάλαιο στην μακρά ιστορία του έθνους μας. Το “Ελευθερία ή θάνατος” έγινε η κυρίαρχη έκφραση της εποχής, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των Ελλήνων της διασποράς». «Τιμώντας αυτούς τους εξέχοντες φιλέλληνες» σημείωσε ο κ. Βλάσης αναφερόμενους στους τρεις βραβευόμενους «εκφράζουμε τον σεβασμό μας σε αυτούς τους ήρωες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και ακόμα θυσίασαν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους για τον δίκαιο αγώνα μας».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και την δράση του Λόρδου Βύρωνα ως πρότυπο και τους λόγους για τους οποίους, συνεπώς, το βραβείο έλαβε το δικό του όνομα. Κατόπιν, ο κ. Βελέντζας παρουσίασε τα τρία βραβεία προς τους κ. John Kerry, κ. Jack Lang και κ. Charles Pictet, συγχαίροντάς τους και ευχαρίστησε όλους όσοι αγκάλιασαν το βραβείο και τις αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕΦ, κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.

«Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Joe Biden για την κλιματική αλλαγή, John Kerry, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του βραβευόμενου πρώην υπουργού Εξωτερικών. Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα τιμά την διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της ελευθερίας, όπως αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945, ενώ για τον κ. John Kerry υπενθύμισε ότι ως 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Barack Obama, εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη. «Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Kerry θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, δηλαδή της υπερθέρμανσης του πλανήτη» τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το βραβείο αποδέχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, εκ μέρους του John Kerry, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt. Ο κ. Kerry, μιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ζωντανά, ευχαρίστησε για την «εξαιρετική τιμή», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ της πολιτείας του, της Μασαχουσέτης και της Ελλάδας, με «πολλούς αξιοσημείωτους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες» περιλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιου προέδρου το 1988 με το κόμμα των Δημοκρατικών, κ. Michael Dukakis. «Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών», είπε ο κ. Kerry, «έφερα γνήσια τα μαθήματα της ελληνικής επανάστασης σε όλη μου την καριέρα». Ο κ. Kerry αναφέρθηκε επίσης στην νέα αποστολή του για την κλιματική αλλαγή, σχολιάζοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ευχαριστημένος» μαθαίνοντας από τον πρέσβη των ΗΠΑ ότι η καθαρή ενέργεια είναι «ένα από τα φωτεινά σημεία» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. «Είναι σπουδαίο να διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα τοποθετείται για να γίνει μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών αιολικής και ηλικιακής ενέργειας της Ευρώπης και την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να απολιγνιτοποιήσει την ενέργεια της Ελλάδας γρηγορότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για το κλίμα, κ. John Kerry. «Επικροτώ αυτούς τους φιλόδοξους στόχους» είπε ο κ. Kerry, «τους πιο φιλόδοξους για την ενέργεια και το κλίμα σε όλη την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως προσφώνησε τον κ. Jack Lang, πρώην υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας σημαντικά επιτεύγματα από την πολιτική του σταδιοδρομία τόσο για την Γαλλία, όσο και για την Ευρώπη, αλλά ακόμα και ως δημάρχου της ιστορικής πόλης Blois. «Ο Jack Lang δούλεψε για την καλλιέργεια της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι προς αυτό το στόχο «τόνισε και προώθησε τον ρόλο της κουλτούρας ως κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και βασικού συστατικού για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης». «Ήταν και είναι μέχρι αυτή τη μέρα ένας σπουδαίος φιλέλληνας» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον επιτετραμμένο, αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Nicolas Croizer, εκ μέρους του κ. Jack Lang. Μέσω διαδικτύου, ο κ. Lang ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά τιμητική» η βράβευσή του από την ΕΕΦ και μίλησε «για την αγάπη του για την Ελλάδα», μάλιστα μοιράστηκε την ανάμνηση του πρώτου ταξιδιού στην Ελλάδα ως έφηβος λέγοντας τον άφησε «έκθαμβο». Ο κ. Lang ανέτρεξε σε σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσωπική του φίλη Μελίνα Μερκούρη. «Η Μελίνα ήταν το φως της Ελλάδας» είπε ο κ. Lang, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Lang άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να αποκατασταθούν στη θέση τους στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε «ανήκουν εις την αιωνιότητα στην Ελλάδα».

Τέλος, στην προσφώνηση του κ. Charles Pictet προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι, εκτός από «γνήσιος φίλος της Ελλάδας», ο κ. Pictet είναι «διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο παρελθόν της οικογένειας Pictet de Rochemont, η οποία στήριξε οικονομικά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τον Ιωάννη Καποδίστρια ενώ, ενίσχυσε καθοριστικά το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. «Ωστόσο, το κύριο επίτευγμα» των προγόνων του κ. Pictet ήταν «η συνεισφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ο κ. Pictet έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, μαζί με την βαθιά πεποίθησή του ότι η κουλτούρα είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να προωθείται» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκ μέρους του κ. Charles Pictet, το βραβείο, που επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κ. Olaf Andreas Kjelsen. Στο ψηφιακό του μήνυμα ο φιλέλληνας τραπεζίτης σχολίασε για την βράβευσή του μαζί με τους κ. Kerry και Lang «ναι, μοιραζόμαστε την ίδια αφοσίωση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο κοινός μας δεσμός». Ο κ. Pictet ομολόγησε ότι ξεκίνησε να εξοικειώνεται με την Ελλάδα πριν από 51 χρόνια κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός του, μάλιστα μοιράστηκε μια φωτογραφία από τότε, και είπε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως ερωτεύτηκε» την χώρα μας. Ο κ. Pictet ανέφερε ότι αποφάσισε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για όσα του προσέφερε και για την «χαρά» που εισέπραττε όταν την επισκεπτόταν. Έτσι, η δική του φιλελληνική διαδρομή προστέθηκε στης οικογένειας του, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των παραδοσιακών ανεμόμυλων της Πάτμου, από τους οποίους ο κ. Pictet προέβαλε ένα βίντεο. Ο κ. Pictet αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στον πρόγονο του Charles Pictet de Rochemont και την υποστήριξή του στην Ελλάδα αλλά μίλησε, επιπλέον, για την ξεχωριστή συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία, καθώς, όπως είπε, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελβετίας και η ουδετερότητά της έγιναν αποδεκτά» μετά από την παρέμβαση του Καποδίστρια στο Παρίσι, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσιζαν το μέλλον της Ευρώπης. Κλείνοντας, ο κ. Pictet δήλωσε ότι είναι «ευτυχής» που διαπιστώνει ότι «ο φιλελληνισμός ακόμα ανθεί».

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό, τα οποία έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας κ. Kate Smith, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΦ, κ. Φώτης Παπαθανασίου.

Σοφία Μανδηλαρά

Σχετικά Άρθρα

Υπ. Μεταφορών: Ενώνουμε δυνάμεις και γινόμαστε η δύναμη των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας

Υπ. Μεταφορών: Ενώνουμε δυνάμεις και γινόμαστε η δύναμη των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 4 / 2022 , 11:53 από news_room Η μάχη ενάντια στον καρκίνο δεν κερδίζεται χωρίς συμμάχους και υποστηρικτές, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, κατά την τελετή έναρξης της 47ης Πορείας Χριστοδούλας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. Οι εκδηλώσεις του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου διοργανώνονται […]

Πειραιώς Σεραφείμ «Σήμερα προσφέρονται δέματα αγάπης για να ανακουφίσουν την αδυναμία των αδελφών μας

Πειραιώς Σεραφείμ: «Σήμερα προσφέρονται δέματα αγάπης για να ανακουφίσουν την αδυναμία των αδελφών μας»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 12 / 2022 , 23:59 από news_room Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ.Γεώργιου Σταμάτη και σε συνέχεια των φιλανθρωπικών δράσεων που προηγήθηκαν από την τοπική μας Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ πρόσφερε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 χιλιάδες δέματα αγάπης σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας με […]