36 °C Athens, GR
24/06/2021

Τελευταια Νέα

Επιχορήγηση 930.000€ στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος για τρία έτη (2021-2023)

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 5:24 από news_room

Επιχορήγηση 930.000€ στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος για τρία έτη (2021-2023)

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την ανανέωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος για τα επόμενα τρία έτη (2021-2023) καθώς και την ένταξη σε αυτό, δύο ακόμη φορέων, του Θεσσαλικού Θεάτρου και του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης.

Η οικονομική ενίσχυση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος ορίζεται για την τριετία στο συνολικό ποσό των  €930.000, ήτοι €310.000 κατ’  έτος, και  κατανέμεται στους φορείς του Δικτύου ως εξής:

Εθνικό θέατρο 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 120.000€ (40.000€ κατ’ έτος), Λύκειο Επιδαύρου 300.000€ (100.000€ κατ’ έτος), Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ελευσίνας 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος), ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 60.000€ (20.000€ κατ’ έτος), ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (για το «Φεστιβάλ Φιλίππων») 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος), Θεσσαλικό Θέατρο 90.000€ (30.000€ κατ’ έτος), Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης  90.000€ (30.000€ κατ’ έτος).

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος θεσμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προάγει  μέσα από προγράμματα ερευνητικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, σε αρχαία θέατρα, κάθε καλοκαίρι, τη θεατρική τέχνη και ενισχύει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα του αρχαίου δράματος. Από το 2017 όταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το καθιέρωσε με πρωτόκολλο συνεργασίας έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και πρακτικής του αρχαίου δράματος, καθιστώντας την χώρα μας, σημείο συνάντησης σπουδαστών δραματικών σχολών, ηθοποιών, σκηνοθετών, θεωρητικών και ερευνητών του θεάτρου απ’ όλο τον κόσμο.

Ενισχύουμε για την επόμενη τριετία το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και διευρύνουμε το σχήμα με την ένταξη δύο ακόμη φορέων, με στόχο τη σύνδεση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το είδος. Μέριμνά μας είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας καθώς και η στήριξη της θεατρικής δημιουργίας σε μια περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών όπως η σημερινή».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Το αρχαίο δράμα αποτελεί σημείο αναφοράς της θεατρικής τέχνης διεθνώς. Τόσο ως προς το δραματουργικό του σκέλος όσο και ως προς τη θεματολογία του παραμένει επίκαιρο και ακμαίο. Ανεξάντλητο σε ερωτήματα και αναζητήσεις, δίνει συνεχώς έναυσμα για νέες αναγνώσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές φόρμες παρουσίασης. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος – ένας αποδεδειγμένα επιτυχημένος θεσμός – συνεχίζει με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνυπάρξουν καλλιτεχνικά, να συνεργαστούν δημιουργικά, να συμπράξουν ερευνητικά και να εμβαθύνουν στο αρχαίο δράμα».

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος αποτελεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ με φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λύκειο Επιδαύρου, το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και  Καβάλας. Απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στο θέατρο μέσω των συμμετεχόντων σχημάτων, τα οποία πραγματοποιούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρους συνδεδεμένους με το αρχαίο δράμα.

Από φέτος στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος θα ενταχθούν:

Το Θεσσαλικό Θέατρο, το οποίο σχεδιάζει τη φιλοξενία επιλεγμένων πειραματικών παραστάσεων Αρχαίου Δράματος στα αρχαία θέατρα της Λάρισας, υπό τον τίτλο «Ancient Drama -Landscapes -traumas», με παράλληλη υποστήριξη σεμιναρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο πραγματοποιείται από το δήμο Μεσσήνης από το 2012. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζονται έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μαθητές σχολείων και σπουδαστές θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολεγίων και ινστιτούτων από την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα και αλλού. Φέτος, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.

Θεσσαλικό Θέατρο Βάκχες
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Αφέθηκε ελεύθερος ο ύποπτος για την επίθεση εναντίον του Έλληνα ιερέα στη Λιόν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 1 / 11 / 2020 , 20:01 από adologala.gr Ο άνδρας που είχε συλληφθεί χθες ως ύποπτος για την επίθεση εναντίον του Ελληνορθόδοξου ιερέα Νικόλα Κακαβελάκη στη Λιόν, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε η εισαγγελία. “Κανένα στοιχείο” δεν συνηγορεί υπέρ της εμπλοκής του ανθρώπου αυτού στην υπόθεση, […]

Έκλεψε τσάντα με 130.000 ευρώ από ταξί

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 8 / 2020 , 1:18 από adologala.gr Στην εξιχνίαση κλοπής μεγάλου χρηματικού ποσό από ταξί, που έγινε τον Οκτώβριο του 2019, προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. Συγκεκριμένα, ο […]

Pin It on Pinterest