19 °C Athens, GR
07/10/2022

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 4 / 2021 , 14:45 από news_room

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Έκκληση προς τη Βουλή να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις απηύθυνε σήμερα η Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της κ. Κυριάκου ι. Κούσιου, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση, αφού η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ρευστότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις 17.3.2021 αποφάσισε κατόπιν εισήγησης των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας τη ΜΗ καταβολή ενοικίων και τελών χρήσης για τουρκοκυπριακούς κλήρους, την κρατική και τη δασική γη που έχουν μισθωθεί για γεωργικούς σκοπούς για τα έτη 2020, 2021.

Εφόσον έχει καταβληθεί ήδη από τους δικαιούχους το ενοίκιο, η πληρωμή θα θεωρηθεί ότι αφορά τα επόμενα έτη δηλαδή το 2022 ή και το 2023.

Η απόφαση αυτή έχει να κάνει ακριβώς με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας. Η ανακοίνωση καθυστέρησε διότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί και να πάρει την έγκριση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων».

Πρόσθεσε ότι «σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί εκλογής μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμου. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τη γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα καθόσον αφορά τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων ή των συνδυασμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις εκλογές του Μαΐου.

Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ουσιαστικά τροποποιείται ο σχετικός νόμος και θα μπορούν τα πολιτικά κόμματα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια ονόματα ή συνδυασμούς ονομάτων που είχαν χρησιμοποιήσει τις αμέσως προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές».

Αναφερόμενος σε άλλο θέμα, είπε ότι «το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στα πλαίσια της πολιτικής του για στήριξη των ΜΚΟ, προχώρησε στη δημιουργία του Σπιτιού του Εθελοντή στη Λευκωσία. Το σπίτι έχει δημιουργηθεί για να παραχωρηθεί χώρος για να στεγαστούν οι οργανώσεις αυτές και να έχουν βασικό γραφειακό εξοπλισμό, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα κλπ.

Επίσης, με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 θεσμικούς επενδυτές για το ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που ήταν για 300 εκ.

Πρέπει να πούμε ότι καλύφθηκε τέσσερεις φορές, έφθασε η προσφορά στο 1 δις 150 εκ. Αυτό ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης τόσο προς την Τράπεζα Κύπρου και τον τραπεζικό τομέα, αλλά και στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας προχώρησαν στην προκήρυξη δύο νέων σχεδίων χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών.

Το ίδιο Υπουργείο παρουσίασε το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για προώθηση του κυπριακού κρασιού και το νέο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση των επενδύσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και το ποσό το οποίο θα διατεθεί ανέρχεται σε 13,5 εκ. Χρηματοδοτήσεις προς όφελος περίπου 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 11 αφορούν νέα οινοποιεία.

Τέλος, για τη συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, παράκληση μας το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ρευστότητας και ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να παραχωρηθεί αυτή η ρευστότητα είναι μέσω του σχεδίου που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή».

Πηγή: adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος προεξήρχε της Κυριακάτικης ακολουθίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Ν. Ιωνίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 19:58 από news_room    Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας λειτούργησε την, Κυριακή Δ΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο κήρυγμά του […]

Επίσκεψη Αρχηγού της Ε.Φ. στα Πλοία του Ισραηλινού ΠΝ που συμμετείχαν στην Αεροναυτική Άσκηση PASSEX CYP ISR-03202

Επίσκεψη Αρχηγού της Ε.Φ. στα Πλοία του Ισραηλινού ΠΝ που συμμετείχαν στην Αεροναυτική Άσκηση (PASSEX) ‘’CYP/ISR-03/2021’’

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 11 / 2021 , 23:43 από news_room Επίσκεψη Αρχηγού της Ε.Φ. στα Πλοία του Ισραηλινού ΠΝ που συμμετείχαν στην Αεροναυτική Άσκηση (PASSEX) ‘’CYP/ISR-03/2021’’ Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στις 03 και 04 Νοεμβρίου 2021 αεροναυτική άσκηση […]

Pin It on Pinterest