18 °C Athens, GR
27/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη Διαδικτυακή συνάντηση Γιάννη Χρυσουλάκη με ομογενείς και φιλέλληνες Αιθίοπες Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο δείπνο που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στη Λεμεσό Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο και την Ελλάδα στις 2-6 Δεκεμβρίου 2021 Το 1ο Δημοτικό Ακράτας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος – Adologala.gr Ο «όμιλος προστασίας απόρου παιδιού Βεροίας» εόρτασε τον προστάτη του, Άγιο Στυλιανό Παφλαγόνος Πατριαρχική Εγκύκλιος του Ιεροσολύμων Θεόφιλου για την εορτή των Χριστουγέννων – Adologala.gr Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης:« Ανάστατο το Άγιον Όρος από τους εγκληματίες ψεύτες που καπηλεύονται την κοίμηση του Γέροντος Παύλου Λαυρεώτου»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Θα βρούμε τη σωτηρία μας, μόνο αν πραγματικά την θελήσουμε»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 18:03 από news_room

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Θα βρούμε τη σωτηρία μας, μόνο αν πραγματικά την θελήσουμε»

Στην εντός των τειχών Λευκωσία και λίγα μόνο μέτρα από τα φυλάκια του κατοχικού στρατού, οδήγησε τα βήματά του κατά την αποψινή ακολουθία των Χαιρετισμών ο Μακαριώτατος   Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Χοροστάτησε κατά την ακολουθία και απήγγειλε τους συγκινητικούς οίκους της τελευταίας στάσης των Χαιρετισμών, με τους οποίους ολοκληρώνεται η τμηματική απαγγελία τους στις ορθόδοξες εκκλησίες μας, στον Ιερό Ναό τού Αγίου Κασσιανού.

Εκεί τον υποδέχθηκαν εγκαρδίως τα μέλη τής εκκλησιαστικής επιτροπής και ο νέος Πρόεδρός της κ. Νικόλαος Κουτσοπέταλος καθώς και ο εφημέριος τού ναού -ο επί σειρά ετών διάκονος τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Α΄- π. Γεώργιος Μελέτης.

Ο Μακαριώτατος κήρυξε επίσης στο εκκλησίασμα τον Θείο Λόγο και επικεντρώθηκε στην ενάρετη βιοτή της Παναγίας μας, ως της «πύλης τῆς σωτηρίας», η οποία έζησε σε περίοδο όπου κυρίαρχος ήταν ο Νόμος. Αντίθετα, είπε ο Μακαριώτατος, η πρώτη Εύα, ζούσε και απολάμβανε τον Παράδεισο και με την εγωκεντρική στάση της οδηγήθηκε στην πτώση από τη Βασιλεία του Θεού.

«Η Παναγία μας, αγαπητοί μου, υπήρξε η πύλη τής σωτηρίας όλων των ανθρώπων, όλων των αιώνων και όλων των γενεών. Η αγάπη τού Θεού, που έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Αυτού, έδωσε το προνόμιο σε μας τους ανθρώπους να μπορούμε να μείνουμε ενωμένοι μαζί Του και να γινόμαστε πολίτες τής ουράνιας βασιλείας Του, διότι μάς ήθελε εξαρχής κοντά Του, να μας κάνει κατά Χάριν θεούς και μάς έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Δυστυχώς, οι πρωτόπλαστοι ενώ είχαν αυτή τη δύναμη εντούτοις παρήκουσαν τής εντολής τού Θεού. Η παρακοή και η αμαρτία τούς χώρισε από τον Θεό και τους απομάκρυνε από τον χώρο τής βασιλείας τού Θεού. Αλλ’ όμως, μέσα στο προαιώνιο σχέδιο τού Θεού, ήταν η θέωση τού ανθρώπου. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ο Θεός τον άνθρωπο στον χώρο τής απωλείας.

Αυτή η δυνατότητα, που έχασε με την αμαρτία και την οποία δεν μπορούσε να επαναφέρει κάποιο κτίσμα από τη γη, έπρεπε να επέμβει ο ουρανός, ο ίδιος ο Θεός για να αποκατασταθεί. Ο Θεός Πατέρας απέστειλε στη γη τον Υιό Του, το δεύτερο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος, και η Παναγία έγινε η πύλη μέσω της οποίας ήλθε ο Θεός στη γη για να ανοίξει η πόρτα τού Παραδείσου, ώστε όποιος άνθρωπος πιστέψει στον Χριστό ότι είναι ο αληθινός Σωτήρας, να μπορεί να επιστρέψει στην ουράνια βασιλεία.

Παρόλο ότι και η Παναγία βρισκόταν στην κτίση και έφερε το προπατορικό αμάρτημα και έπρεπε να ανέβει πολύ υψηλά για να μπορέσει να δεχθεί μέσα Της τον ίδιο τον Θεό, οι προσευχές των γονέων Της, η πίστη των γονέων Της, η αγάπη τού περιβάλλοντος που έζησε αλλά και η δική της πίστη και προσευχές μέσα στον ναό τού Κυρίου, όπου ανετράφη, εκεί όπου ζούσαν προφήτες και προφήτιδες, την αξίωσαν να Την επισκεφθεί ο ίδιος ο Θεός διά τού Αρχαγγέλου, που τής μήνυσε ότι θα γίνει Μητέρα τού Θεού. Το θέλημα τού Θεού έγινε και θέλημα δικό Της. Έμαθε να υπακούει στο θέλημα τού Θεού. Κι όταν ο άνθρωπος υπακούει στον Θεό έχει τη δυνατότητα να επιτύχει πολλά. Μάς έδωσε ο Θεός τη δυνατότητα, όταν εμείς είμαστε συνεπείς, όταν έχουμε πίστη κι όχι μάλιστα πολλή, αλλά ως κόκκο σινάπεως, μπορούμε να μετακινήσουμε ακόμη και βουνά, καθώς μας το είπε ο ίδιος ο Θεός. Άρα ο Θεός μάς προίκισε με τόσες δυνάμεις που μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Από εμάς εξαρτάται.

Κι η Παναγία, παρόλο ότι έζησε την εποχή τού Νόμου, το πέτυχε, πόσο μάλλον εμείς που ζούμε στην εποχή τής Χάριτος, που έχουμε μαζί μας τον αναστάντα Κύριο. Η Κυρία Θεοτόκος έζησε την περίοδο των προφητών, τού Νόμου. Με τον Ευαγγελισμό Της όμως υπερέβη πλέον το προπατορικό αμάρτημα και έγινε το σκεύος που χώρεσε τον «ἀχώρητον παντί». Εμείς, που ζούμε μέσα στην Εκκλησία, στο ίδιο το Σώμα τού Χριστού, μπορούμε αν ανοίξουμε την καρδιά μας και αφήσουμε τον Χριστό να ενεργήσει μέσα μας, να αξιωθούμε πολλών χαρίτων. Φτάνει να Τον δεχθούμε εμείς. Εκείνος θέλει να εισέλθει μέσα μας, εμείς πρέπει να Του ανοίξουμε. Ερχόμενος μέσα μας θα μας φωτίσει, θα μας ενισχύσει και θα μας κατευθύνει στο σωτήριο δρόμο που μάς χάραξε. Αν θελήσουμε τη σωτηρία μας, θα την έχουμε. Εύχομαι διά πρεσβειών τής Παναγίας μας, όλοι μας να δεχθούμε μέσα μας τον δεσπότη Χριστό και όσες δυσκολίες κι αν παρουσιαστούν μπροστά μας, με την παντοδυναμία Του θα τις υπερβούμε και θα φθάσουμε νικητές στο τέλος τής ζωής, έτοιμοι για τη Βασιλεία τού Θεού. Αμήν».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 11 / 2021 , 18:54 από news_room Πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 στην Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής και Συνοδικής έδρας στην ιερά μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας […]

Αίσιο τέλος για ζεύγος τουριστών που εγκλωβίστηκαν στο δάσος της Πάφου

Αίσιο τέλος για ζεύγος τουριστών που εγκλωβίστηκαν στο δάσος της Πάφου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:13 από news_room Αίσιο τέλος είχε περιπέτεια ζεύγους Καναδών τουριστών, οι οποίοι εγκλωβίσθηκαν χθες βράδυ στο δάσος της Πάφου, κοντά στο γεφύρι του Ρουτδκιά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το όχημα ενοικιάσεως των Καναδών «κόλλησε» στον χωματόδρομο και οι ίδιοι αρχικά έχασαν τον […]

Pin It on Pinterest