32 °C Athens, GR
23/06/2021

Αλ. Τσίπρας : Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος με ευθύνη της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 4 / 2021 , 23:57 από news_room

Αλ. Τσίπρας: Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος με ευθύνη της κυβέρνησης

«Η ανεμελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό της στάσης του κ. Μητσοτάκη από την αρχή της αντιμετώπισης της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Ant1 και στον Γιώργο Παπαδάκη. «Μετά το πρώτο κύμα επικράτησε η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό, ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που πρόσφερε συναίνεση», προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, θύμισε ότι πρώτος έκανε εμβόλιο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα και εξήγησε: «Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό ακόμη…Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Οι πιθανότητες να έχει παρενέργειες ο πολίτης από τα εμβόλια είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες να κολλήσει τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα». Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας: «Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39, οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας. Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε για ότι συμβαίνει».

Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος». Ανέφερε ότι έχουμε για δεύτερη φορά ένα δύσκολο Πάσχα, τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε αισιοδοξία με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Είναι προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός να πει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά….Με την κυβέρνηση διαφωνούμε ακόμη και στα πραγματικά στοιχεία….Το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς, το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς, παρότι είχαμε το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τις 15 Μαρτίου πρώτη από τις χώρες της ΕΕ σε κρούσματα και θανάτους, είναι πάνω από τις ΗΠΑ και συγκρινόμαστε με την Ινδία. Αν δεν συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά δεν μπορούμε και να αναζητήσουμε ευθύνες… Μπήκαμε με 800 κρούσματα και βγαίνουμε με 3.000, μπήκαμε με 20 νεκρούς την ημέρα και βγήκαμε με 100. Η κυβέρνηση λειτούργησε δίχως σχεδιασμό και στρατηγική και δίχως μέτρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μέτρα στα σχολεία. Δεν υπήρχε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στον σχεδιασμό και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία. Το εύκολο είναι να πάρεις την απόφαση για το lockdown, το δύσκολο είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην καταστρέψεις την οικονομία. Μας έχει βάλει σε μία λογική επιτήρησης και αυταρχισμού δίχως αποτέλεσμα… Την προηγούμενη εβδομάδα, μας είπε ο πρωθυπουργός, ότι πετύχαμε ενώ είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή της πανδημίας. Το είπε ακόμη και Στέφανος Μάνος, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο πρωθυπουργός ότι θα ανοίξουμε σε 15 μέρες. Και ρωτώ «που ξέρεις ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε 15 μέρες; Γιατί να την ανοίξουμε την εστίαση στις 3 Μαΐου και όχι μία εβδομάδα νωρίτερα; Θα έπρεπε να πούμε ότι πρέπει να ανοίξουμε γιατί δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουμε γιατί αποτύχαμε. Και απέτυχε όλη η Ευρώπη, το μοντέλο του ακορντεόν απέτυχε…».

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης είπε: «Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει δείξει στάση υπευθυνότητας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε συναίνεσε στον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και έδωσε τη μάχη για να πεισθεί ο κόσμος για τον εμβολιασμό. Αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση».

Θύμισε ότι επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι τον περασμένο Νοέμβριο όταν άρχισε να κορυφώνεται η κατάσταση ότι η κρίση θέλει συναινέσεις και είχα προτείνει ακόμη και κοινό υπουργό Υγείας. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό μετά το πρώτο κύμα κυριάρχησε. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός. Αν εγκαίρως είχαμε επενδύσει στα μονοκλωνικά σκευάσματα θα είχαμε βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Δεν μπορεί αυτά να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς. Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής».

Για την αμφισβήτηση της Επιτροπής των ειδικών είπε: «Οι επιστήμονες δέχονται αμφισβήτηση λγω του τρόπου που τους εργαλειοποιεί η κυβέρνηση. Γιατί καθιερώνει ακαταδίωκτο για τους επιστήμονες; Επειδή υπάρχει ανάγκη να καθιερωθεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη. Αποφασίζει ο Τσιόδρας;».

Η κυβέρνηση έχει γεμάτα ταμεία

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε: «Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά είχαμε άδεια ταμεία και είχαμε την τρόικα να μας απειλεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες. Βρήκε γεμάτα ταμεία με 37 δισ., μαζί με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης φθάνει στα 70 δισ., ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα φθηνού δανεισμού. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τις δυνατότητες που έχει η σημερινή κυβέρνηση από την ένταξη στην ΟΝΕ και μετά». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να έχει η κυβέρνηση έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό για λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες αφήνοντας απ’ έξω τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικά με τις συντάξεις, είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ . Βρούτσης μας είχε αφήσει 400 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Τις πήγαμε στις 100 χιλιάδες και τώρα έχουν γίνει πάλι 450 χιλιάδες συντάξεις. Η κυβέρνηση έδιωξε τους ανθρώπους που είχαμε προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ, και το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει τώρα να πληρώνει ο συνταξιούχος για να πάρει την σύνταξή του. Πού είναι τώρα το ψηφιακό κράτος; Είναι χαρακτηριστικό της ανικανότητας του επιτελικού κράτους το πρόβλημα με τις συντάξεις». Σημείωσε δε, ότι είχε δεχθεί κριτική για την 13η σύνταξη, η οποία τώρα καταργήθηκε και κανείς δεν μιλάει.

Να μην ισχύσει εφέτος η μείωση των εισακτέων

Μίλησε για τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, λέγοντας ότι οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις σε ιδιαίτερες συνθήκες μετά από δύο χρόνια που είναι σε τηλεκπαίδευση. «…Ηλθε η κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας και άλλαξε το σύστημα των εξετάσεων και μείωσε κατά 25.000 τον αριθμό των εισακτέων. Κάνω έκκληση να μην εφαρμοστεί φέτος. Εμείς θα το αλλάξουμε συνολικά. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων ώστε να υπάρξει πελατεία για όσους ενεργοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Σχετικά με τη δολοφονία Καραϊβάζ και στην υπόθεση Φουρθιώτη είπε ότι το θέμα είναι αν η νύχτα θα επιβάλει τους κανόνες της. Για τον Μένιο Φουρθιώτη σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί του είχε προσφέρει τόσο μεγάλη φύλαξη.

Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Για τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη δημόσια διοίκηση υποστήριξε ότι υπήρξε προσπάθεια διαστρέβλωσης και εξήγησε: «Ο κ . Τζανακόπουλος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη διοίκηση. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα συμφωνούσε; Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση να καθίσουμε και να ξηλώσουμε τις εστίες της διαφθοράς. Δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα; Τώρα με τις αποκαλύψεις δεν υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί;». Επέστρεψε τα πυρά λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει κεντρικό θέμα τον αριθμό των μετακλητών. Τώρα, τους διπλασίασε, αύξησε τους μισθούς τους, έφτιαξε νόμο για να μη χρειάζονται πτυχίο. Όλα αυτά δήθεν για να ενισχύσει το επιτελικό κράτος που έγινε επιτελικό γιουρούσι. Λάθη κάναμε κι εμείς. Αλλά από εδώ και πέρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα…Αλλά δεν μπορείς να βάλεις στην ΕΡΤ τον άνθρωπο που ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου σου. Η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας έχει μεγάλα προβλήματα, πάσχει και πρέπει να βρούμε τρόπο να την εξυγιάνουμε».

Έκλεισε με σύντομη αναφορά στο εργασιακό λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα αν ο κόσμος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και δίχως μέλλον».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 18:47 από news_room Με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου των 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του προκατόχου του ο Παναγιώτατος εξέδωσε ειδικό Μήνυμα Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από τον […]

Metanastefsi stin ameriki - aksizei ton kopo - metanastes inomenes politeies amerikis - ellines metanastes - nea yorki - new york greek immigrants article

Μετανάστευση στην Αμερική – Είναι λύση  ;

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 5:09 από news_room Είναι λύση η μετανάστευση ; Χριστόφορος Ρίμπας για το ADOLOGALA.GR : Μία πολύ συνηθισμένη σκέψη πολλών Ελλήνων που ακούγεται ανέκαθεν στην Ελλάδα ήταν αυτή η πρόταση για την μετανάστευση. Νέοι και νέες ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να μεταναστεύσουν σε […]

Pin It on Pinterest