26 °C Athens, GR
16/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών των Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Έφτασε στν Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και Γερουσία Επίθεση στο Μπάφαλο: «Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Στην Κύπρο ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας – Επισκέφθηκε τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου – Είχε συνάντηση & με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Η Εύβοια πανηγύρισε με λαμπρότητα την Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική είναι μακροχρόνιο μόρφωμα Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Επίσκεψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος Ιωάννη Δρυμούση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Σε αδιέξοδο οδηγεί τους φοιτητές το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Ανακοίνωση του Συλλόγου Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 14 / 3 / 2021 , 21:38 από news_room

Σε αδιέξοδο δηλώνει ο σύλλογος φοιτητών δημόσιας διοίκησης ότι βρίσκονται αρκετοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον σύλλογο της σχολής Δημόσιας Διοίκησης του τμήματος κοινωνικών επιστημών του ΕΑΠ γίνονται γνωστά όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες αποφάσεις(εν μέσω εξαμήνου) της διοίκησης του πανεπιστημίου. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση :

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΠ

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εν μέσω πανδημίας, ανεργίας και οικονομικής ύφεσης και την ώρα που κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για πληρωμές και οφειλές, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλάζει τους κανονισμούς σπουδών και υποτροφιών με τρόπο που αναγκάζει πολλούς φοιτητές του να διακόψουν τις σπουδές τους ή ακόμα και να τις εγκαταλείψουν!

Στη μέση του εξαμήνου και εντελώς απροειδοποίητα, το ΕΑΠ κατήργησε την επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου (Φεβρουαρίου) με μια προσβλητική για τη νοημοσύνη των φοιτητών ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι άκουσε τους προβληματισμούς τους!

Μία σημαντική συνέπεια είναι όσοι δεν πέτυχαν στην εξεταστική του Ιανουαρίου να αναγκάζονται να δώσουν τα μαθήματα στις εξετάσεις του Ιουνίου-Ιουλίου και όχι τον Φεβρουάριο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δηλαδή έξι ολόκληρους μήνες αργότερα, χωρίς υποστήριξη και δυνατότητα συμμετοχής στις παραδόσεις και ταυτόχρονα με τα μαθήματα του νέου εξαμήνου. Παράλληλα, χάνουν το δικαίωμα να δώσουν και στην αμέσως επόμενη εξεταστική, όπως ίσχυε, και υποχρεούνται να ξαναπληρώσουν ολόκληρα τα δίδακτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους (και μάλιστα να τα προπληρώσουν, πολύ νωρίτερα από την έναρξη του εξαμήνου).

Τέλος οι υποτροφίες!

Οι φοιτητές του ΕΑΠ ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη μια αιφνιδιαστική και δυσάρεστη αλλαγή. Χιλιάδες από αυτούς, που εισήλθαν στα προγράμματα του ΕΑΠ, βλέπουν τους κόπους και τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ακυρώνονται με τις αλλαγές στον κανονισμό υποτροφιών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τη λήξη του εξαμήνου, έμαθαν ότι αποκλείονται από την τρέχουσα και κάθε μελλοντική διεκδίκηση υποτροφίας! Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, μεταξύ άλλων, όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα σε 4 έτη, όσοι δηλαδή δεν επιλέγουν όλες τις ενότητες κάθε εξαμήνου εξ αρχής (και δεν καταβάλλουν, προφανώς, τα ανάλογα δίδακτρα, που θέλει να προϋπολογίσει το ΕΑΠ) δεν δικαιούνται υποτροφία αριστείας.

Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αλλάξουν τις επιλογές τους, αποτελεί κατάφωρη αδικία. Σημειωτέον ότι κατά κύριο λόγο η πλειονότητα των φοιτητών του ΕΑΠ είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και πολλές υποχρεώσεις, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του εντός 4ετίας, πόσο μάλλον όταν πρέπει να προγραμματίσουν και την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων. Το γεγονός ότι καταργείται η επιβράβευση των καλύτερων φοιτητών με αυτόν τον «μπακαλίστικο» τρόπο, αποκλείοντας τους περισσότερους από τη διεκδίκηση υποτροφίας αριστείας, κρίνεται εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Ταυτόχρονα, ανέβηκε η βάση των μορίων για τη χορήγηση των υποτροφιών κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς και αυτό το δικαίωμα.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν την ώρα που ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης διαπιστώνει ότι η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος είναι καλή και το μοντέλο «φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά, συσσωρεύοντας τελικά και πλεονάσματα κεφαλαίων στο τέλος του έτους», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΑΠ.

Αμφίβολο παραμένει, τέλος, κατά πόσο η αλλαγή των κανονισμών έγινε σύμφωνα με τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (αιτιολογημένες αποφάσεις, αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δυνατότητα αναδρομικής ισχύος κ.λπ.) και τις σχετικές διατάξεις και ενδεχομένως πρέπει να διερευνηθεί. Το ΕΑΠ, πάντως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του, αρνήθηκε να παράσχει τα εν λόγω στοιχεία σε φοιτητές που τα ζήτησαν.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης προέβη ήδη σε διαμαρτυρία για τις αλλαγές αυτές, ενώ κατέθεσε σειρά υπομνημάτων με τους προβληματισμούς του καθώς και το αίτημα επαναφοράς των κανονισμών στους ισχύοντες κατά την εισαγωγή στο πρόγραμμα.

Από το ΕΑΠ ζητείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες των φοιτητών του, να πράξει τα δέοντα και να λειτουργήσει όπως ο θεσμικός του ρόλος ορίζει.

To Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου η φωταγώγηση του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 9 / 2021 , 4:05 από news_room Με μία λιτή εκδήλωση τελέστηκε η φωταγώγηση του ιερού ναού του αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης. Της τελετής στην οποία συμμετείχαν ιερείς της Ι.Α.Α. και αρκετός κόσμος προεξήρχε ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος οποίος επέστρεψε […]

Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην ασχολούνται με την πανδημία»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 18:03 από news_room Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην ασχολούνται με την πανδημία» Ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας, αποδίδει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης […]

Pin It on Pinterest