13 °C Athens, GR
21/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς Επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς έλαβαν δημοσιογράφοι στον Ισημερινό Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τρομοκρατική επίθεση στον Τάφο της Θεοτόκου

Σε αδιέξοδο οδηγεί τους φοιτητές το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Ανακοίνωση του Συλλόγου Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 14 / 3 / 2021 , 21:38 από news_room

Σε αδιέξοδο δηλώνει ο σύλλογος φοιτητών δημόσιας διοίκησης ότι βρίσκονται αρκετοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον σύλλογο της σχολής Δημόσιας Διοίκησης του τμήματος κοινωνικών επιστημών του ΕΑΠ γίνονται γνωστά όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες αποφάσεις(εν μέσω εξαμήνου) της διοίκησης του πανεπιστημίου. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση :

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΠ

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εν μέσω πανδημίας, ανεργίας και οικονομικής ύφεσης και την ώρα που κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για πληρωμές και οφειλές, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλάζει τους κανονισμούς σπουδών και υποτροφιών με τρόπο που αναγκάζει πολλούς φοιτητές του να διακόψουν τις σπουδές τους ή ακόμα και να τις εγκαταλείψουν!

Στη μέση του εξαμήνου και εντελώς απροειδοποίητα, το ΕΑΠ κατήργησε την επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου (Φεβρουαρίου) με μια προσβλητική για τη νοημοσύνη των φοιτητών ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι άκουσε τους προβληματισμούς τους!

Μία σημαντική συνέπεια είναι όσοι δεν πέτυχαν στην εξεταστική του Ιανουαρίου να αναγκάζονται να δώσουν τα μαθήματα στις εξετάσεις του Ιουνίου-Ιουλίου και όχι τον Φεβρουάριο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δηλαδή έξι ολόκληρους μήνες αργότερα, χωρίς υποστήριξη και δυνατότητα συμμετοχής στις παραδόσεις και ταυτόχρονα με τα μαθήματα του νέου εξαμήνου. Παράλληλα, χάνουν το δικαίωμα να δώσουν και στην αμέσως επόμενη εξεταστική, όπως ίσχυε, και υποχρεούνται να ξαναπληρώσουν ολόκληρα τα δίδακτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους (και μάλιστα να τα προπληρώσουν, πολύ νωρίτερα από την έναρξη του εξαμήνου).

Τέλος οι υποτροφίες!

Οι φοιτητές του ΕΑΠ ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη μια αιφνιδιαστική και δυσάρεστη αλλαγή. Χιλιάδες από αυτούς, που εισήλθαν στα προγράμματα του ΕΑΠ, βλέπουν τους κόπους και τον οικονομικό τους προγραμματισμό να ακυρώνονται με τις αλλαγές στον κανονισμό υποτροφιών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τη λήξη του εξαμήνου, έμαθαν ότι αποκλείονται από την τρέχουσα και κάθε μελλοντική διεκδίκηση υποτροφίας! Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, μεταξύ άλλων, όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα σε 4 έτη, όσοι δηλαδή δεν επιλέγουν όλες τις ενότητες κάθε εξαμήνου εξ αρχής (και δεν καταβάλλουν, προφανώς, τα ανάλογα δίδακτρα, που θέλει να προϋπολογίσει το ΕΑΠ) δεν δικαιούνται υποτροφία αριστείας.

Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αλλάξουν τις επιλογές τους, αποτελεί κατάφωρη αδικία. Σημειωτέον ότι κατά κύριο λόγο η πλειονότητα των φοιτητών του ΕΑΠ είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και πολλές υποχρεώσεις, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του εντός 4ετίας, πόσο μάλλον όταν πρέπει να προγραμματίσουν και την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων. Το γεγονός ότι καταργείται η επιβράβευση των καλύτερων φοιτητών με αυτόν τον «μπακαλίστικο» τρόπο, αποκλείοντας τους περισσότερους από τη διεκδίκηση υποτροφίας αριστείας, κρίνεται εντελώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Ταυτόχρονα, ανέβηκε η βάση των μορίων για τη χορήγηση των υποτροφιών κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς και αυτό το δικαίωμα.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν την ώρα που ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης διαπιστώνει ότι η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος είναι καλή και το μοντέλο «φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά, συσσωρεύοντας τελικά και πλεονάσματα κεφαλαίων στο τέλος του έτους», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΑΠ.

Αμφίβολο παραμένει, τέλος, κατά πόσο η αλλαγή των κανονισμών έγινε σύμφωνα με τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (αιτιολογημένες αποφάσεις, αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δυνατότητα αναδρομικής ισχύος κ.λπ.) και τις σχετικές διατάξεις και ενδεχομένως πρέπει να διερευνηθεί. Το ΕΑΠ, πάντως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του, αρνήθηκε να παράσχει τα εν λόγω στοιχεία σε φοιτητές που τα ζήτησαν.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης προέβη ήδη σε διαμαρτυρία για τις αλλαγές αυτές, ενώ κατέθεσε σειρά υπομνημάτων με τους προβληματισμούς του καθώς και το αίτημα επαναφοράς των κανονισμών στους ισχύοντες κατά την εισαγωγή στο πρόγραμμα.

Από το ΕΑΠ ζητείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες των φοιτητών του, να πράξει τα δέοντα και να λειτουργήσει όπως ο θεσμικός του ρόλος ορίζει.

To Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Εκκένωση κοινοτήτων κοντά στη Λίμνη Τάχο, που απειλούνται από μεγάλη πυρκαγιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 14:44 από news_room Κάτοικοι και παραθεριστές εκκενώνουν κοινότητες κοντά στη Λίμνη Τάχο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Καλιφόρνια, καθώς η πυρκαγιά Κάλντορ έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αφού κατέκαψε δάση το Σαββατοκύριακο. Η ξηρασία και οι άνεμοι ενίσχυσαν το πύρινο μέτωπο που […]

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Β. Κικίλια στους Μητροπολίτες στο «Λαίκο»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:12 από news_room Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών που διακομίστηκαν από τη Μονή Πετράκη και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από […]

Pin It on Pinterest