19 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ για τις εθνικές επετείους Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη Φαινόμενο της νέας ψηφιακής εποχής τα fake news Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller Ιντιάνα – ΗΠΑ: 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16 μηνών αδελφό του Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Στις 4 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον

Παναγία Πλατανιώτισσα : Ευχαριστίες της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 3 / 2021 , 13:03 από news_room

Ευχαριστίες με αφορμή τη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη για τη σωτηρία του πλατάνου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας.

Με χαρά πληροφορηθήκαμε για τη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών, Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Φωκίωνα Ζαΐμη, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας και άλλων ειδικών επιστημόνων για τη σωτηρία των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, γνωστής στην επιστημονική κοινότητα ως «Ceratocystis platani».

Αφορμή για την τηλεδιάσκεψη αυτή υπήρξε η Εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο συνώνυμο χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία βρίσκεται εντός ενός ιστορικού υπεραιωνόβιου πλατάνου και αποτελεί θρησκευτικό μνημείο της περιοχής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς ο ιστορικός πλάτανος του θρησκευτικού αυτού μνημείου, έχει προσβληθεί από την ασθένεια αυτή, η ίαση της οποίας αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο θέμα με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Το 2013 αμέσως μετά τη γνωστοποίηση από τους ειδικούς επιστήμονες της ασθένειας του πλατάνου, πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως υλοτομία μέρους του προσβεβλημένου δένδρου με σκοπό την αποφυγή επέκτασης του παθογόνου μύκητα σε άλλα τμήματα του κορμού και των ριζών του.

Ωστόσο, ο μύκητας επεκτάθηκε στο πρέμνο του υλοτομηθέντος πλατάνου, παρόλο που τότε δεν υπήρχαν εμφανή συμπτώματα προσβολής στο κατώτερο τμήμα του κορμού.

Έκτοτε σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται προληπτικές κλαδεύσεις αποφόρτισης του πλατάνου με σκοπό να μειωθεί το φερόμενο φορτίο του και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες αφενός για την ασφάλεια των προσκυνητών και αφετέρου για την αποτροπή διάδοσης του μύκητα. Οι ενδεδειγμένες αυτές εργασίες υλοποιούνται με τη γνωμοδότηση και συγκατάθεση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων), του Δασαρχείου Καλαβρύτων, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιώτισσας.

Η Ιερά Μητρόπολή μας διά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, στους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα Αντιπεριφερειάρχες, στον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Αθανάσιο Παπαδόπουλο και στους Υπεύθυνους του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας για το αμετάπτωτο ενδιαφέρον τους σχετικά με το μοναδικό αυτό στο είδος του Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας μας, καθώς και για την εναγώνια και συνεχή προσπάθειά τους με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος για τη διάσωση αυτού του ανακηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου της φύσεως και εκκλησιαστικού θησαυρίσματος της περιοχής μας.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

βοριδης μακης

Παρέμβαση ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη για την κακοποίηση όνου στη Ζίτσα : Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους βάναυσα περιστατικά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 / 8 / 2022 , 23:38 από news_room Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βασανισμού όνου που σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου στον Δήμο Ζίτσας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συλληφθείς που φέρεται να έχει τελέσει την πράξη είναι Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας, ζήτησε […]

Δικαστήριο Λάρνακας: Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 12 / 2020 , 14:05 από news_room Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επιβλήθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός του 2020 Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων […]

Pin It on Pinterest