14 °C Athens, GR
02/02/2023

Τελευταια Νέα
Νάουσα: Θυρανοίξια πρώτου Παρεκκλησίου Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου Αθηνών Ιερώνυμος: «Η προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Βοιωτίας είναι ακόμα στην αρχή» Κορίνθου Διονύσιος: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ώστε με την χάρη του Θεού να κατορθώσουμε να «θεοποιηθούμε» Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο Έρευνα: Πιθανότητα αύξησης των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Τον Μητροπολίτη Ζάχλε Αντώνιο δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιερά Λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης υποδέχθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Θησείου Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Πατριαρχικό Γράμμα για την εκδημία του Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρού Ιωάννη Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη διέθεσε 100 Κιλά Τρόφιμα στην Τράπεζα Τροφίμων Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα Τρισαρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στα Φηρά της Σαντορίνης Αδ. Γεωργιάδης: Σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το market pass Υπεγράφη η αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Κύπρου-Ελλάδας Το μοναδικό microcar Microlino στην Ελλάδα μόνο μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της Kosmoride Γρεβενών Δαυίδ: «Η Παναγία η Παραμυθία ήρθε για να φωλιάσει στις καρδιές μας» Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας Η χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ προκαλεί για 3η ημέρα επικίνδυνες συνθήκες

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου – 25 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 3 / 2021 , 0:04 από news_room

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου -25 Μαρτίου

Σήμερα, Τετάρτη 25 Μαρτίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σήμερα ανακεφαλαιώνεται και βρίσκει την εκπλήρωσή του το σχέδιο της Θείας Οικονομίας (δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού για χάρη του ανθρώπου) και αποκαλύπτεται το απ’ αιώνος Μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού του Θεού.

Με την άσπορη σύλληψη του Υιού του Θεού στη μήτρα της Παρθένου Μαρίας, υλοποιείται η υπόσχεση του Θεού Πατέρα προς τους πρωτοπλάστους, και μετά απ’ αυτούς προς τους Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης. Ότι δηλαδή θα έστελλε τον Υιό Του, για να συντρίψει το κράτος του διαβόλου και να επαναφέρει τον εκπεσόντα άνθρωπο στον Παράδεισο.

Η είσοδος του Θεού στην ιστορία, με την πρόσληψη ολόκληρης της ανθρωπίνης φύσεως, ξεκίνησε με το πανίερο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και υλοποιηθήκε μετά από εννιά μήνες με τη γέννηση του Θείου Βρέφους. Το σωτήριο γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της λύτρωσης τής ανθρωπότητας και της επανασύνδεσής της με το Θεό.

Για το Χριστό, αυτή η υπέρλογη εκδήλωση αγάπης ισοδυναμεί με ταπείνωση ή κένωση (άδειασμα-συγκατάβαση). Εξασφαλίστηκε η σωτηρία των ανθρώπων με τρόπο ελεύθερο και συνάμα καταληπτό. «Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται», όπως ψάλλει η Εκκλησία. Και αυτό, καταγράφεται ως θεμελιώδης διδασκαλία της Χριστιανικής Πίστης.

Ο Σωτήρας Χριστός προσφέρει στους ανθρώπους όχι μόνο τη διάσωση από τη φθορά και το θάνατο, αλλά τους προσφέρει και τον αγιασμό και την κατά χάριν θέωση. Είναι κατά φύση Υιός του Πατρός, αλλά με τη χωρίς όρια θεϊκή αγάπη Του προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, παραμένοντας τέλειος και αναμάρτητος. Με την εκούσια θυσία Του σώζει την ανθρώπινη φύση και ολόκληρη τη δημιουργία.

Θέλοντας ο προαιώνιος Λόγος του Θεού να πλησιάσει τον άνθρωπο, που είναι κι αυτός παιδί του Θεού, και να τον σώσει, προσέλαβε τη δική του φύση, μάλιστα με ίδιο τρόπο, μέσω της σύλληψης και της γέννησής Του από την Αειπάρθενο Θεοτόκο, χωρίς όμως τη συνάφεια ανδρός, αλλά με τη βουλή του Θεού.

Η ημέρα του Ευαγγελισμού σηματοδοτεί την έναρξη της εν Χριστώ σωτηρίας, με τη Γέννηση, η οποία σωτηρία κορυφώνεται με τα Πάθη και τη νίκη κατά του θανάτου. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μέσα από την Ακολουθία των Χαιρετισμών, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η διήγηση της άσπορης σύλληψης και σάρκωσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από την αγνή Μητέρα του τη Θεοτόκο Μαριάμ.

Η πίστη στο Σωτήρα μας Ιησού μάς παρέχει τη βεβαιότητα ότι μπορεί και θέλει να μας σώσει, όχι μόνο επειδή είναι παντοδύναμος, αλλά γιατί δέχτηκε να γίνει ένας από μας. Να γευθεί ακόμη και το θάνατο, για να ανυψώσει μέσω του εαυτού Του την ανθρώπινη φύση και να την επαναφέρει εκεί από όπου είχε εκπέσει, στη δόξα του Θεού Πατέρα.

Σήμερα επίσης το ελληνικό έθνος τιμά τα 200 έτη από την έναρξη της  Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Πέρα από τις ιστορικές αποδείξεις για την συνολική προσφορά της Εκκλησίας, τόσο μέσα στους αιώνες της σκλαβιάς όσο και στον αγώνα του 1821, γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι οι πρωτεργάτες της επανάστασης, που συνειδητά επέλεξαν να της προσδώσουν  και θρησκευτικό χαρακτήρα, τη συνέδεσαν με την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ιδιαίτερα σήμερα, οι απανταχού Έλληνες καλούνται να προχωρήσουν στο μέλλον δημιουργικά, με πίστη στην πρόνοια του Θεό, αυτοπεποίθηση στις ακατάβλητες δυνάμεις του, φιλαδελφία και αλληλεγγύη, ούτως ώστε να εργαστούν ενωμένοι μεταξύ τους για τη σωτηρία της πατρίδας, με σύμμαχο την υπέρμαχο στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

«Ο Υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν∙  Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Ηγουμένου Αιμιλιανού στην Αγιά 1

Τεσσαρακονθήμερο Ιερό Μνημόσυνο του Ηγουμένου Αιμιλιανού στην Αγιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 1 / 2022 , 16:22 από news_room Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα 8 Ιανουαρίου 2022 στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Ηγουμένου της Αρχιμ. Αιμιλιανού Καζαντζίδη, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν αντιπροσωπίες Ιερών Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Αγιάς […]

Χανιά: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, στο επίκεντρο του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου

Χανιά: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, στο επίκεντρο του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 7 / 2022 , 2:49 από news_room Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μέσω του «πράσινου» ενεργειακού μετασχηματισμού, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στα Χανιά. Στην ομιλία της από το βήμα του συνεδρίου η γενική […]

Pin It on Pinterest