27 °C Athens, GR
17/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην βράβευση αθλητών από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Μόρφου Νεόφυτος: «Θέλω παπάδες που ν’ αγαπούν και να ομολογούν τον Χριστό» Ιερά Μνήμη Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου Πλειάθου από την κίνηση πολιτών «Σιδερίτης» Προκηρύχθηκε ο 29ος Εισαγωγικός Διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) Εορτή Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος στο χωριό Λέχοβο Οι βραβευμένοι μαθητές του διαγωνισμού «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Η Κυριακή του Παραλύτου στους Αγίους Τόπους Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε εκπροσώπους του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Γαστρονόμων Κύπρου Eurotoques ΗΠΑ: Εκκενώνονται κοινότητες και ένα χιονοδρομικό κέντρο λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην ιστορία του Νέου Μεξικού Εγκρίθηκε η ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 3 / 2021 , 22:53 από news_room

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχει προγραμματίσει διάφορες εορταστικές δραστηριότητες.

Ήδη έχουν εκδοθεί ειδικά, επετειακά:

  • Ημερολόγια τσέπης
  • Ημερολόγια επιτραπέζια

αφιερωμένα στα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

Στις 24 Μαρτίου 2021 θα κυκλοφορήσουν:

  • Ειδικά επετειακά γραμματόσημα και
  • Ειδικά επετειακά ταχυδρομικά δελτάρια (καρτ- ποστάλ)

Όλα τα πιο πάνω θα διατίθενται δωρεάν από τους νεωκόρους και από τα Γραφεία του Ναού μετά την 25ην Μαρτίου.

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 μετά τον πανηγυρικό εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα ανακοινωθεί η τοποθέτηση εντός του Ναού, προθήκης κειμηλίων  του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η έκθεση των κειμηλίων θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, θα τελεσθεί στον Ναό η ετήσια επίσημη Δοξολογία της οποίας προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄. Ομιλητής θα είναι ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κος Θεοχάρης Λαλάκος. Στην Δοξολογία παρίστανται εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Βουλής, της Ελληνικής Πρεσβείας, των πολιτικών κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, των σχολείων, άλλοι επίσημοι και σωματεία.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2021, το βράδυ, παραμονή της πτώσεως της Βασιλεύουσας, (Κωνσταντινούπολης) προγραμματίζεται  καλλιτεχνική εκδήλωση στο προαύλιο της Εκκλησίας με Ελληνικά, δημοτικά και πολίτικα (Κωνσταντινοπολίτικα) τραγούδια από την ορχήστρα και χορωδία της «Κιβωτού Ελληνικής Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής».

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 θα τελεσθεί στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης το ετήσιο μνημόσυνο των επτά μελών της ΟΧΕΝ Λευκωσίας, οι οποίοι έπεσαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ ΤΟΥ 1955 – 59. Μαρμάρινη ΣΤΗΛΗ με τα ονόματα των πεσόντων ηρώων βρίσκεται στο ισόγειο της ΟΧΕΝ, στον περίβολο της Φανερωμένης. Θα τελεστεί επίσης το μνημόσυνο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ αναιρεθέντων.

Την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021, επέτειο 9ης Ιουλίου 1821, θα τελεσθεί το πρωί το  επίσημο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων κληρικών και λαϊκών οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους την 9ην Ιουλίου 1821. Του μνημοσύνου προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και παρίστανται εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Βουλής, της Ελληνικής Πρεσβείας, των πολιτικών κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, των σχολείων, άλλοι επίσημοι και σωματεία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του Ναού.

Το Σάββατο, 10 Ιουλίου και την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, το βράδυ, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με δύο θεατρικές παραστάσεις, από το ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, του ποιητικού αριστουργήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου». Και οι δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Ναού.

20 Ιουλίου 2021 – Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, τελείται στον Ι.Ν. Παναγίας φανερωμένης, μνημόσυνο των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή. Το μνημόσυνο τελείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, παρισταμένου του Προέδρου της Κυπριακής, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, της Πολιτικής ηγεσίας, της Ελληνικής Πρεσβείας και άλλων επισήμων.

Σεπτέμβριος 2021

Προγραμματίζεται ΗΜΕΡΙΔΑ / ΣΥΝΕΔΡΙΟ αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Προγραμματίζεται συναυλία από την χορωδία του Ναού και την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.  Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Διονύσιου Κυκκώτη, Επισκόπου Μαρεώτιδος

Την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021, θα τελεστεί στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης το ετήσιο μνημόσυνο του Διονύσιου Κυκκώτη, Επισκόπου Μαρεώτιδος, (1887 – 1942), ο οποίος διετέλεσε Ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Παναγίας Φανερωμένης και του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται στο Μαυσωλείο του Ναού. Ο Διονύσιος Κυκκώτης πρωτοστάτησε στα γεγονότα του Οκτώβριου 1931. Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τα Οκτωβριανά και 80 χρόνια από την κοίμησή του.

 

Σημείωση:

Όλοι οι εορτασμοί που αναφέρονται πιο πάνω υπόκεινται στους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς και διατάγματα αναφορικά με την πανδημία

 

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου της Πα.Δ.Ε.Ε. στην Αθήνα – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 7 / 2021 , 14:18 από news_room Αθήνα.- Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Γενική Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτική Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και κατά την οποία θα διεξαχθούν και οι ανά διετία εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πα. […]

Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 4:49 από news_room Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθές το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη διπλωματική συνοικία και μια πολυσύχναστη εμπορική πλατεία, όπου υπάρχουν πολλά κυβερνητικά […]

Pin It on Pinterest