37 °C Athens, GR
30/07/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR «Βοήθεια και Αγάπη» από το Σύδνεϋ Αυστραλίας για τους Σεισμόπληκτους της Ελασσόνας Τροπολογία του ΥΠΕΣ επιλύει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. Κυβέρνηση : Ενίσχυση 20 εκατ ευρώ στα ΜΜΕ που επλήγησαν από την πανδημία Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα – Τουλάχιστον μέχρι τις 6 Αυγούστου οι υψηλές θερμοκρασίες Συνάντηση με τους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς είχε ο Υπουργός Γεωργίας Επιστολή συμπαθείας του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πρόεδρο της Ιταλίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σαρδηνία Ομάδα φοιτητών εξ Ελλάδος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου – Adologala.gr Συνάντηση της Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Πόσα δήλωσαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί για το 2019 – Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα «Πόθεν Έσχες» των Πολιτικών Αρχηγών

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 3 / 2021 , 22:53 από news_room

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχει προγραμματίσει διάφορες εορταστικές δραστηριότητες.

Ήδη έχουν εκδοθεί ειδικά, επετειακά:

  • Ημερολόγια τσέπης
  • Ημερολόγια επιτραπέζια

αφιερωμένα στα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

Στις 24 Μαρτίου 2021 θα κυκλοφορήσουν:

  • Ειδικά επετειακά γραμματόσημα και
  • Ειδικά επετειακά ταχυδρομικά δελτάρια (καρτ- ποστάλ)

Όλα τα πιο πάνω θα διατίθενται δωρεάν από τους νεωκόρους και από τα Γραφεία του Ναού μετά την 25ην Μαρτίου.

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 μετά τον πανηγυρικό εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα ανακοινωθεί η τοποθέτηση εντός του Ναού, προθήκης κειμηλίων  του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η έκθεση των κειμηλίων θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, θα τελεσθεί στον Ναό η ετήσια επίσημη Δοξολογία της οποίας προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄. Ομιλητής θα είναι ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κος Θεοχάρης Λαλάκος. Στην Δοξολογία παρίστανται εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Βουλής, της Ελληνικής Πρεσβείας, των πολιτικών κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, των σχολείων, άλλοι επίσημοι και σωματεία.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2021, το βράδυ, παραμονή της πτώσεως της Βασιλεύουσας, (Κωνσταντινούπολης) προγραμματίζεται  καλλιτεχνική εκδήλωση στο προαύλιο της Εκκλησίας με Ελληνικά, δημοτικά και πολίτικα (Κωνσταντινοπολίτικα) τραγούδια από την ορχήστρα και χορωδία της «Κιβωτού Ελληνικής Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής».

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 θα τελεσθεί στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης το ετήσιο μνημόσυνο των επτά μελών της ΟΧΕΝ Λευκωσίας, οι οποίοι έπεσαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ ΤΟΥ 1955 – 59. Μαρμάρινη ΣΤΗΛΗ με τα ονόματα των πεσόντων ηρώων βρίσκεται στο ισόγειο της ΟΧΕΝ, στον περίβολο της Φανερωμένης. Θα τελεστεί επίσης το μνημόσυνο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ αναιρεθέντων.

Την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021, επέτειο 9ης Ιουλίου 1821, θα τελεσθεί το πρωί το  επίσημο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων κληρικών και λαϊκών οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους την 9ην Ιουλίου 1821. Του μνημοσύνου προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και παρίστανται εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Βουλής, της Ελληνικής Πρεσβείας, των πολιτικών κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, των σχολείων, άλλοι επίσημοι και σωματεία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του Ναού.

Το Σάββατο, 10 Ιουλίου και την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, το βράδυ, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με δύο θεατρικές παραστάσεις, από το ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, του ποιητικού αριστουργήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου». Και οι δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Ναού.

20 Ιουλίου 2021 – Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, τελείται στον Ι.Ν. Παναγίας φανερωμένης, μνημόσυνο των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή. Το μνημόσυνο τελείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, παρισταμένου του Προέδρου της Κυπριακής, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, της Πολιτικής ηγεσίας, της Ελληνικής Πρεσβείας και άλλων επισήμων.

Σεπτέμβριος 2021

Προγραμματίζεται ΗΜΕΡΙΔΑ / ΣΥΝΕΔΡΙΟ αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Προγραμματίζεται συναυλία από την χορωδία του Ναού και την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.  Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Διονύσιου Κυκκώτη, Επισκόπου Μαρεώτιδος

Την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021, θα τελεστεί στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης το ετήσιο μνημόσυνο του Διονύσιου Κυκκώτη, Επισκόπου Μαρεώτιδος, (1887 – 1942), ο οποίος διετέλεσε Ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Παναγίας Φανερωμένης και του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται στο Μαυσωλείο του Ναού. Ο Διονύσιος Κυκκώτης πρωτοστάτησε στα γεγονότα του Οκτώβριου 1931. Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τα Οκτωβριανά και 80 χρόνια από την κοίμησή του.

 

Σημείωση:

Όλοι οι εορτασμοί που αναφέρονται πιο πάνω υπόκεινται στους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς και διατάγματα αναφορικά με την πανδημία

 

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πνιγμός 25χρονου σε υδατοφράκτη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 3 / 2021 , 18:58 από news_room Εικοσιπεντάχρονος από τη Ρουμανία, ο Catalin Marius, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί νεκρός σε υδατοφράκτη που βρίσκεται σε περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, ο 25χρονος είχε μεταβεί μαζί με φιλικό του πρόσωπο γύρω στις 7 […]

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 100 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν – Ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 19:29 από news_room Περισσότεροι από 100 αντάρτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν σήμερα, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν […]

Pin It on Pinterest