14 °C Athens, GR
15/04/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» γίνεται εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου αύριο στην Αθήνα ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου : Η Λιβύη θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός Οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Δάφνης-Υμηττού στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υφυπουργό Παιδείας Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημήτρη Καιρίδη Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ θα μιλήσει για τις προσωπικές του εμπειρίες στο «Έδεσσα Δικτυωμένος Δήμος» Εκδήλωση «Φως» του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου της Νέας Υόρκης Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – Της Ορθοδοξίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 3 / 2021 , 0:40 από news_room

Σήμερα, Α΄ Κυριακή των Νηστειών, προβάλλεται πανηγυρικά η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία και ο θρίαμβός της εναντίον όλων των νοθευμένων διδασκαλιών και των κακοδόξων που προσπαθούν να επιβληθούν ως αυθεντικοί εκφραστές τής αλήθειας και του αληθινού φωτός που εκπηγάζουν μόνο από το Ιερό Ευαγγέλιο και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.

Oι πιστοί τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια το ιστορικό γεγονός της επικράτησης της ορθής διδασκαλίας για την εξεικόνιση του προσώπου του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των Αγίων.

Advertising:
ADOLOGALA.GR - Ειδήσεις από την Εκκλησία και τον Κόσμο

Για έναν αιώνα συγκλονίστηκε κυριολεκτικά η Εκκλησία από την κακοδοξία της  Εικονομαχίας. Ένας σπουδαίος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας από αυτούς, που έδωσαν τη δική τους μαρτυρία, όπως ο Άγιος Ιάκωβος, ήταν ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο οποίος τον 8ο μ.Χ. αιώνα επαναδιατύπωσε και ερμήνευσε τη διδασκαλία που εξέφρασε ο Μέγας Βασίλειος Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Η θεολογική διδασκαλία δηλώνει ότι η προσκύνηση των εικόνων από τους πιστούς δε μένει στην ύλη, στην εικόνα, αλλά διαβαίνει στο πρωτότυπο του εικονιζόμενου προσώπου. Τη θέση αυτή διατύπωσε ως όρο πίστεως η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 787 μ.Χ.

Πραγματικά και ουσιαστικά λατρεύεται μόνο ο Τριαδικός Θεός, δηλ. ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Εξεικονίζουμε τον Ιησού Χριστό, το β΄ πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη υπόσταση. Επίσης, εξεικονίζουμε τους Αγίους, για να τιμήσουμε το Δεσπότη Χριστό.

Σήμερα τελείται στους ναούς λιτάνευση των ιερών εικόνων, ψάλλεται ευχαριστήριος ύμνος, ομολογείται το Σύμβολο της Πίστεως και διαβάζεται το Συνοδικό της Ορθοδοξίας της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν».

Με αυτή την πίστη γεννιόμαστε και ζούμε οι Χριστιανοί, με αυτή την πίστη αναπνέουμε και με αυτή πεθαίνουμε μεταβαίνοντας στην αιωνιότητα. 

Το απόγευμα, όπως όλες τις Κυριακές της Αγίας Τεσσαρακοστής τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος με τα ψαλλόμενα μάς εισάγει, μετά τη διακοπή ένεκα του αναστάσιμου της Κυριακής, και πάλι στη χαρμολύπη της Σαρακοστής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

27 Αυγούστου – Ιερά Μνήμη του Αγίου Mεγαλομάρτυρος Φανουρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 8 / 2020 , 13:40 από adologala.gr Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Ποιμένος, ενός των μεγάλων ασκητών της αιγυπτιακής ερήμου, που υπήρξε παράδειγμα ταπείνωσης και αναδείχθηκε σε καθοδηγητή αναρίθμητων μοναχών και λαϊκών Χριστιανών. Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του αγίου […]

Μόρφου Νεόφυτος : Χαίρε Αυγή μυστικής ημέρας….

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 3 / 2021 , 0:31 από news_room Μὀρφου Νεόφυτος: Χαῖρε Αὐγὴ μυστικῆς ἡμέρας… B’ Χαιρετισμοί Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν Ἀκολουθία τῆς Β΄ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ποὺ τελέσθηκε στὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Ἐλεούσης στὴν κοινότητα Κοράκου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (26.3.2021). Ακολουθήστε […]

Pin It on Pinterest