22 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – Της Ορθοδοξίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 3 / 2021 , 0:40 από news_room

Σήμερα, Α΄ Κυριακή των Νηστειών, προβάλλεται πανηγυρικά η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία και ο θρίαμβός της εναντίον όλων των νοθευμένων διδασκαλιών και των κακοδόξων που προσπαθούν να επιβληθούν ως αυθεντικοί εκφραστές τής αλήθειας και του αληθινού φωτός που εκπηγάζουν μόνο από το Ιερό Ευαγγέλιο και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.

Oι πιστοί τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια το ιστορικό γεγονός της επικράτησης της ορθής διδασκαλίας για την εξεικόνιση του προσώπου του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των Αγίων.

Για έναν αιώνα συγκλονίστηκε κυριολεκτικά η Εκκλησία από την κακοδοξία της  Εικονομαχίας. Ένας σπουδαίος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας από αυτούς, που έδωσαν τη δική τους μαρτυρία, όπως ο Άγιος Ιάκωβος, ήταν ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο οποίος τον 8ο μ.Χ. αιώνα επαναδιατύπωσε και ερμήνευσε τη διδασκαλία που εξέφρασε ο Μέγας Βασίλειος Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Η θεολογική διδασκαλία δηλώνει ότι η προσκύνηση των εικόνων από τους πιστούς δε μένει στην ύλη, στην εικόνα, αλλά διαβαίνει στο πρωτότυπο του εικονιζόμενου προσώπου. Τη θέση αυτή διατύπωσε ως όρο πίστεως η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 787 μ.Χ.

Πραγματικά και ουσιαστικά λατρεύεται μόνο ο Τριαδικός Θεός, δηλ. ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Εξεικονίζουμε τον Ιησού Χριστό, το β΄ πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη υπόσταση. Επίσης, εξεικονίζουμε τους Αγίους, για να τιμήσουμε το Δεσπότη Χριστό.

Σήμερα τελείται στους ναούς λιτάνευση των ιερών εικόνων, ψάλλεται ευχαριστήριος ύμνος, ομολογείται το Σύμβολο της Πίστεως και διαβάζεται το Συνοδικό της Ορθοδοξίας της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν».

Με αυτή την πίστη γεννιόμαστε και ζούμε οι Χριστιανοί, με αυτή την πίστη αναπνέουμε και με αυτή πεθαίνουμε μεταβαίνοντας στην αιωνιότητα. 

Το απόγευμα, όπως όλες τις Κυριακές της Αγίας Τεσσαρακοστής τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος με τα ψαλλόμενα μάς εισάγει, μετά τη διακοπή ένεκα του αναστάσιμου της Κυριακής, και πάλι στη χαρμολύπη της Σαρακοστής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εκδρομή στις Σπέτσες πραγματοποίησαν τα στελέχη του νεανικού έργου της Αίγινας

Εκδρομή στις Σπέτσες πραγματοποίησαν τα στελέχη του νεανικού έργου της Αίγινας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 9 / 2022 , 13:36 από news_room Με επιτυχία -για μια ακόμη χρονιά- πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 5-8 Σεπτεμβρίου ε.έ. μετακατασκηνωτική εκδρομή στο νησί των Σπετσών. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ και υπό την αρχηγία και μέριμνα του Πανοσ. Ἀρχιμ. π. Αμφιλοχίου […]

To αυστριακό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν από λίγο τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων

Αυστρία: Ψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενηλίκων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 1 / 2022 , 0:12 από news_room To αυστριακό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν από λίγο τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου. Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν φθάνουν έως και τα 3.600 ευρώ. Η πρόταση της αυστριακής κυβέρνησης για […]

Pin It on Pinterest