32 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Τη Πρώτη Ημερίδα του ΕΤΕΚ με θέμα την εκπαίδευση των μηχανικών άνοιξε ο Υπουργός Μεταφορών

Τη Πρώτη Ημερίδα του ΕΤΕΚ με θέμα την εκπαίδευση των μηχανικών άνοιξε ο Υπουργός Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 8:40 από news_room

Νέες ημερίδες που διοργανώνει το ΕΤΕΚ με θέμα την εκπαίδευση των μηχανικών στο να διατηρούν να αποκαθιστούν και να προβάλουν μνημεία και παραδοσιακά κτίσματα. Στην ημερίδα αυτή συμμετείχε ο Υπουργός Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων. Στην ομιλία του ο Υπουργός σημείωσε : « Είναι με ιδιαίτερη χαρά που, έστω εξ αποστάσεως, χαιρετίζω την έναρξη των διαδικτυακών ημερίδων που διοργανώνει το ΕΤΕΚ με θέμα την εκπαίδευση των μηχανικών στη διατήρηση, αποκατάσταση και προβολή των μνημείων και των παραδοσιακών κτισμάτων. Το έργο του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας και το επαγγελματικό σώμα όλων των μηχανικών του τόπου μας, είναι σημαντικότατο. Το γεγονός ότι προάγει την επιστημονική, τεχνική και παραδοσιακή γνώση για τα μνημεία και την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική – όπως διαφαίνεται μέσα από τη διοργάνωση αυτής της σειράς διαλέξεων – το καθιστά αρωγό στο πολύπλευρο και πολύτιμο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικού μας Υπουργείου.

Αποστολή του Υπουργείου μου δεν είναι μόνο η εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση των μεταφορών και των υποδομών, αλλά η αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πόρους της χώρας μας. Διαχρονικά, το Υπουργείο μας, συμπορευόμενο με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχει αποδείξει ότι εργάζεται σταθερά με κεντρικό άξονα τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου και την ανάδειξή της διεθνώς.

Έχοντας υπό την ευθύνη μου ένα Υπουργείο το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, είναι πεποίθησή μου ότι ο πρωταρχικός παράγοντας για επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής, είναι η προστασία και διατήρηση των αξιών που πρεσβεύει η αρχαιολογική μας κληρονομιά. Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας είναι η βάση για την ανάπτυξη που επιθυμούμε και γι’ αυτό οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τον αρχαιολογικό μας πλούτο με σεβασμό, γνώση και όραμα, καθότι αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία όσων μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Στη βάση αυτού του οράματος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα για τη διαχείριση, προστασία, συντήρηση, έρευνα και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κατευθύνει τις στρατηγικές του επιδιώξεις, με στόχο τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις οικονομικο-κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές συνθήκες διαφορετικών περιόδων. Οι θεματικές που θα εξετάσουν αυτές οι διαδικτυακές ημερίδες, από την ιστορία και θεωρία της συντήρησης και της αποκατάστασης, μέχρι την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης διατήρησης ενός μνημείου, την τεκμηρίωση, τη δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων και μελετών αποκατάστασης, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Το σημαντικό αυτό έργο διαφαίνεται μέσα από τις συστηματικές συντηρήσεις, τη δημιουργία έργων υποδομής και αναβαθμίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ώστε να καταστούν προσβάσιμα για ολόκληρη την κοινωνία.

Προωθείται επίσης, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών και νομοθεσιών, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την ενεργή παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε παγκόσμιους οργανισμούς και φόρα και με τις ερευνητικές του συνεργασίες, επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για αντιμετώπιση των κινδύνων που στις μέρες μας απειλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως είναι η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, οι συνέπειες των πολεμικών συρράξεων, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη ανίχνευσης των φθοροποιών στοιχείων στα μνημεία.

Σε αυτά τα πλαίσια, είναι εξαιρετικής σημασίας όπως όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά, και ιδιαίτερα με τη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και παραδοσιακών οικιών, εργαστούν από κοινού, με γνώμονα τη διατήρηση της αυθεντικότητας και ακεραιότητας τόσο των κτισμάτων, όσο και του περιβάλλοντα χώρου. Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, η διάσωση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από μεθόδους και τεχνικές συντήρησης, ώστε να επιτύχουμε αυτή τη συνέχεια από γενιά σε γενιά προς όφελος εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας. Σε αυτή τη βάση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου όσων εργάζονται για τη διάσωση των μνημείων, της παράδοσης και της κληρονομιάς μας, εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση αυτών των ημερίδων. Είμαι βέβαιος ότι παρόλο που η πανδημία επιβάλλει τη διεξαγωγή τους διαδικτυακά, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.»

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Μνημείων του ΕΤΕΚ διοργανώνει μία σειρά από εκπαιδευτικές ημερίδες που έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τους Μηχανικούς που εμπλέκονται στον τομέα της αποκατάστασης μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων, φιλοδοξώντας να συμπεριλάβει διαλέξεις που να αγγίζουν την ευρύτητα και τον διεπιστημονικό χαρακτήρα αυτού του πεδίου.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

O Θοδωρής Βουτσικάκης στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ σε μια live streaming συναυλία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 1 / 2021 , 12:07 από news_room Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 21.00 ο Θοδωρής Βουτσικάκης έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Όμορφη Ζωή που του εμπιστεύτηκαν ο Νικόλα Πιοβάνι και η Λίνα Νικολακοπούλου για μία μοναδική συναυλία στον Φάρο. Η συναυλία […]

Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 23:43 από news_room Σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, κατά την πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούλιο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, o Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι […]

Pin It on Pinterest