10 °C Athens, GR
29/11/2022

Τελευταια Νέα
Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό Έτοιμη η προεκλογική εκστρατεία των Μητροπολιτών για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο Λεμεσού Αθανάσιος: Το έργο μας είναι να εργαζόμαστε για τον λαό μας, την εκκλησία μας, ταπεινά, απλά και αθόρυβα Καρπασίας Χριστόφορος: «Η εκλογές δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός» H ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Ψηφίστε στην δημοσκόπηση του ADOLOGALA.GR – Ποιός είναι καταλληλότερος για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου Απόψεις: Η ακρίβεια τον φετινό χειμώνα θα οδηγήσει τους πολίτες στα άκρα – Ευρωπαϊκή άνοδος της Ακροδεξιάς Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού Αποφάσεις Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – Ορίστηκε η επιτροπή για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Κοσμοσυρροή” για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Κύπρου Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών Αιτωλίας, Ηλείας και Δράμας στην ΠτΔ – Οι ημερομηνίες των ενθρονίσεων Όλη η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β΄ Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων Συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου Περικόσμηση του Έλληνος Πρέσβη στην Αίγυπτο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στην παράσταση «ο Καστανάς» του Θεατρικού Εργαστηρίου Καμεράνο Χειροτονία Διακόνου Πέτρου Γεωργιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Tον Δεκέμβριο ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεμίζει μουσική Στο Πήλιο έπεσαν τα πρώτα χιόνια του χειμώνα Κίνα: Ελβετός δημοσιογράφος περικυκλώθηκε από αστυνομικούς όταν ήταν ζωντανά στον αέρα Ανανέωση συνεργασίας της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων με το Γενικό Φιλόπτωχο της Ι.Α.Α. Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 η «Λευκή Νύχτα» στην αγορά της Θέρμης

Ομιλία Πασκάλ Ντόναχιου στο LSE2021«Το Ευρώ – μια Ευρώπη που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει»

Ομιλία Πασκάλ Ντόναχιου στο LSE2021«Το Ευρώ - μια Ευρώπη που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 8:26 από news_room

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας κ.Paschal Donohoe παραχώρησε ομιλία στο Γερμανικό συμπόσιο LSE2021 με τίτλο «Το Ευρώ – μια Ευρώπη που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει». Ο κ.

Καλό απόγευμα. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σήμερα να μιλήσετε στο γερμανικό συμπόσιο του LSE. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Velasco για τη θερμή εισαγωγή του. Ενώ τα εικονικά διαδικτυακά σεμινάρια όπως σήμερα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος αυτού που κάνουμε και πώς αλληλεπιδρούμε, πρέπει να το παραδεχτώ ότι μου λείπουν φυσικές συναντήσεις. Από έναν καφέ με συναδέλφους, να αποκτήσετε μια αίσθηση της ενέργειας σε ένα δωμάτιο ή ακόμα και από το να προσπαθήσετε να μετρήσετε το βαθμό αρμονίας ή δυσαρμονίας σε μια συζήτηση.

Παρ ‘όλα αυτά, είμαι ακόμα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας όλη την επόμενη ώρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε ασυνήθιστες και δύσκολες στιγμές. Ο τελευταίος χρόνος μας έδειξε την πολυτιμότητα και την απρόβλεπτη ζωή. Ακριβώς σε αυτήν την ήπειρο και ακριβώς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών έπρεπε να προσαρμοστούν σε αυτό που έχουμε ευφημιστικά αποκαλέσει «νέο φυσιολογικό». Στην πραγματικότητα, ήταν μια αλλοιωμένη πραγματικότητα.

Πράγματι, οι πανδημίες ή οι πληγές για την ανάγκη μιας καλύτερης λέξης αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας από αμνημονεύτων χρόνων. Μόνο με την έλευση της σύγχρονης ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης, η πλειοψηφία των πολιτών μας σε αυτό το μέρος του κόσμου είχε την πολυτέλεια να τους βλέπει ως κάτι που διατηρεί το παρελθόν. Μια αφαίρεση, κάτι που πρέπει να ανησυχεί κάποιος άλλος.

Αλλά με τα λόγια του Albert Camus στο σπερματικό του, και μάλλον αποκαλυπτικό έργο όταν διαβάζεται σήμερα, «Η πανούκλα» :

«… Όταν η αφαίρεση αρχίζει να σε σκοτώνει, πρέπει να ασχολείσαι με αυτό».

Και έτσι έχουμε? σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι επιστήμονες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι πολιτικοί και οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν απασχοληθεί με την προσαρμογή και την καταπολέμηση. Αντιδρούμε στον άμεσο αντίκτυπο της πανώλης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικών και οικονομικών, αλλά επίσης καίριας σημασίας για να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης.

Τόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα που πιστεύω ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε πριν από αυτήν την κρίση, θα ξεκινήσουμε τώρα την αργή διαδικασία δημιουργίας της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχω την τιμή να δώσω τη διάλεξη του ευρώ σήμερα. Εμείς θα γιορτάσει την 20 ης επετείου του ευρώ ως φυσικό νόμισμα, σε μια εποχή μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής. Αλλά σηματοδοτούμε επίσης την 70η επέτειο της δήλωσης Schuman (1950). Αυτό βέβαια πλαισιώθηκε με φόντο μια υπαρξιακή ευρωπαϊκή σύγκρουση.

Η δήλωση Schuman ενσωμάτωσε σίγουρα μερικά από αυτά τα συναισθήματα. Το όραμα που μέσα στο βάσανο, υπήρχε αρκετή ελπίδα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη.

Αυτό σίγουρα εννοούσε ο Schuman όταν είπε:

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί ταυτόχρονα ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων τα οποία πρώτα δημιουργούν μια de facto αλληλεγγύη. “

Προς το παρόν, θέλω να μοιραστώ τις εμπειρίες μου ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας μαζί σας, εστιάζοντας στο πώς η Ευρώπη έχει ενταθεί ως απάντηση στο COVID-19 και πώς αυτή η απάντηση μπορεί και θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Για να προχωρήσω, θα ασχοληθώ με δύο ευρεία θέματα.

Πρώτον, θα ήθελα να σκεφτώ τα πρώτα 20 χρόνια του ευρώ με έμφαση στη διαχείριση κρίσεων, δεδομένου ότι έχουμε τώρα αντιμετωπίσει δύο σοκ «μία φορά στη γενιά».

Θα εξετάσω τις απαντήσεις τόσο στην παγκόσμια οικονομική κρίση όσο και σε αυτήν την πανδημία. Αυτό είναι χρήσιμο να κάνουμε όσον αφορά την εκμάθηση από κοινές εμπειρίες αλλά και τονίζοντας το όφελος της συλλογικής δράσης.

Δεύτερον, θέλω να προσβλέπω σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για να εξετάσω αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται από τη σκοπιά ενός πολιτικού ή πολιτικού για να εξασφαλιστεί μια συνεχής και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη σε αντίθεση με μια προσωρινή ανάκαμψη.

Με απλά λόγια, καθώς η διαδικασία εμβολιασμού αυξάνεται και οι περιορισμοί διευκολύνονται, θα δούμε αυτόματα μια αύξηση στην ανάπτυξη – για παράδειγμα, μέσω της παρακμής ζήτησης – την οποία μπορούμε να δούμε από τα πρότυπα εξοικονόμησης Ωστόσο, θα είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε πέρα ​​από κάθε αρχική αύξηση της δραστηριότητας και ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επιτύχουμε το είδος της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης που είναι βιώσιμη. Η ανάκαμψη και η ανάκαμψη είναι διαφορετικά. Θα πρέπει να παρέχουμε εμπιστοσύνη και σιγουριά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μιλήσω επίσης για τον ειδικό ρόλο της Ευρωομάδας και τις δικές μας προτεραιότητες.

Τα πρώτα 20 χρόνια του ευρώ – προέλευση και εξέλιξη

Οι δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν γεμάτες εκδήλωση και πρόκληση, αλλά έχουμε σημειώσει τέτοια πρόοδο. Θυμάμαι ξεκάθαρα τις συζητήσεις πριν από την έναρξη του ευρώ.

Οι σχολιαστές ασχολούνται ενεργά με θεωρίες βέλτιστων νομισματικών περιοχών, φορολογική εναρμόνιση, ευθυγράμμιση τιμών και μισθών, επιχειρήματα κυριαρχίας και ούτω καθεξής.

Υπήρχαν σίγουρα πολλά αξιόλογα επιχειρήματα κατά του ευρώ. Θεωρήθηκε ως ανέφικτο, πολύ φιλόδοξο, ερχόταν πολύ νωρίς, δεν θα επιβιώσει την πρώτη μεγάλη πρόκληση. Η αρχιτεκτονική πίσω από αυτό ήταν ελλιπής. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το ευρώ;

Για μένα, το πρώτο απτό σημάδι επιτυχίας προήλθε από την καθαρή ταχύτητα με την οποία υιοθετήθηκε το ευρώ στην καθημερινή ζωή. Στην Ιρλανδία, όπως και στα άλλα κράτη μέλη, οι άνθρωποι πήραν πολύ γρήγορα το ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε το κοινόχρηστο νόμισμά μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι το πιο συντονιστικό είναι το γεγονός ότι όπως όλα τα χρήματα βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Στο πιο θεμελιώδες του, το ευρώ είναι ένα πολιτικό οικοδόμημα βασισμένο στην εμπιστοσύνη με εγγενώς πολιτικά θεμέλια. Σε αυτά τα πολιτικά θεμέλια χτίστηκαν όλα τα άλλα.

Σήμερα, το ευρώ έχει γίνει το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το δολάριο. Το νόμισμα στην καρδιά του είναι μια έκφραση των κοινών μας αξιών.

Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκινήσω εξετάζοντας την πορεία του ευρώ σε περιόδους προκλήσεων και κρίσεων. Κοιτάζοντας πίσω τους τελευταίους 12 μήνες, η Ευρώπη ανέβηκε οικονομικά και νομίζω ότι το ευρώ και τα θεσμικά του όργανα έχουν ωριμάσει πραγματικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν λάθη ή προσκρούσεις κατά μήκος του δρόμου – σίγουρα υπήρξαν. Ωστόσο, πολλά από αυτά ήταν αναπόφευκτα, αντικατοπτρίζοντας απλώς το γεγονός ότι το νόμισμα βρισκόταν ακόμη στα αρχικά του στάδια και η υποδομή πίσω από αυτό αναπτύχθηκε.

Το ευρώ σχεδιάστηκε για να κάνει τα σύνορά μας αόρατα, να παρέχουν σταθερότητα και να διευκολύνουν την κοινή μας διασύνδεση και αλληλεξάρτηση. Αυτές οι δύο τελευταίες λέξεις με φέρνουν πίσω στο επίκεντρο της ομιλίας μου – πώς έχει επιτευχθεί το ευρώ σε περιόδους κρίσης – η κρίση του δημόσιου χρέους και πιο πρόσφατα το COVID-19.

Βλέπουμε ότι το ευρώ αντιμετώπισε αυτές τις δύο τεράστιες προκλήσεις. Η οικονομική κρίση απειλούσε να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά τελικά σφυρηλάτησε έναν ισχυρότερο κοινό σκοπό και ένα πιο ισχυρό κοινό νόμισμα. Ομοίως, από το COVID-19, το ευρώ θα εμφανιστεί ακόμα πιο ανθεκτικό, καθοδηγούμενο από το είδος της συλλογικής δράσης που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ευρώ σε περιόδους κρίσης

Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν η πρώτη πραγματική δοκιμασία του νομίσματός μας. Στο πιο θεμελιώδες του, η πιστοληπτική ικανότητα του ίδιου του ευρώ απειλήθηκε καθώς εξαπλώθηκε αυτή η «μετάδοση». Αυτό κορυφώθηκε σε ορισμένα κράτη μέλη – συμπεριλαμβανομένου του δικού μου – που απαιτούσε επίσημη οικονομική βοήθεια ακολουθούμενη από αρκετά παρατεταμένες περιόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Απαιτούσε τη δημιουργία νέων θεσμών, πρακτικών και διαδικασιών. Χωρίς να αναφέρουμε τα πάντα, αυτό περιελάμβανε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τις αλλαγές όσον αφορά την εποπτεία και τη ρύθμιση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Υπήρξαν επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων στους δημοσιονομικούς κανόνες και το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο με την εκτίμηση της ανάγκης για μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής εποπτείας έναντι του επιπέδου ελλείμματος και χρέους.

Κατόπιν προβληματισμού, η χρηματοπιστωτική κρίση έδειξε ότι η ζώνη του ευρώ αρχικά δεν ήταν πλήρως εξοπλισμένη μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο σοκ. Όμως οι πολιτικοί μας θεσμοί εξελίχθηκαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Αντί να είναι αδυναμία, τα αόρατα σύνορα της ευρωπαϊκής μας κοινότητας μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε πολιτική συναίνεση σχετικά με την ανάγκη εισαγωγής νέων δομών, πρακτικών και λύσεων για την προστασία των πολιτών μας από μελλοντικά σοκ.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα μέτρα και τις διασφαλίσεις που εφαρμόσαμε την τελευταία δεκαετία ήταν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από το COVID-19.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μια ασθένεια που απειλεί την κοινή μας συλλογικότητα και την ελευθερία κινήσεων αντιμετωπίστηκε από μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ένταξη και ενότητα. Κατά το παρελθόν έτος, η ταχύτητα και το μέγεθος της ευρωπαϊκής απόκρισης ήταν άνευ προηγουμένου.

Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια υπαρξιακή κρίση για το ίδιο το νόμισμα, το ευρώ έχει πλέον τοποθετηθεί ως βασικό πλεονέκτημα και σύμβολο της ανθεκτικότητας και της δύναμής μας.

Ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας, έχω δει καθημερινά τη δύναμη της συλλογικής αντίδρασης σε αυτήν την κρίση, την οποία θα μπορούσα να κατηγοριοποιήσω με τρεις τρόπους.

Πρώτον, τα κράτη μέλη επέτρεψαν στα συστήματα φορολογίας και κοινωνικής προστασίας να ενεργούν πλήρως, σε μικρό βαθμό βοήθησε η απόφαση αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο καθώς και τροποποιήσεις των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτές οι αποφάσεις έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι οι απαντήσεις μας σε αυτήν την κρίση θα ήταν διαφορετικές.

Το επίπεδο του δανεισμού κατά το παρελθόν έτος για την προστασία των εισοδημάτων και της απασχόλησης και για τη χρηματοδότηση της τεράστιας ανταπόκρισης στην υγεία ήταν άνευ προηγουμένου. Αυτό περιελάμβανε τους κανονικούς αυτόματους σταθεροποιητές, καθώς και νέα καινοτόμα μέτρα εισοδήματος και στήριξης των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό που έχει γίνει είναι αξιοσημείωτο. Αυτό περιελάμβανε τρία βασικά δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα για την αξία των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ – SURE, την υποστήριξη πανδημικής κρίσης του ΕΜΣ και το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της ΕΤΕπ.

Αυτά τα συστήματα είναι πλήρως λειτουργικά και η επιτυχία του προγράμματος SURE ειδικότερα – όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν πρόσβαση σε αυτό και επίσης σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο έχουν γίνει οι προσφορές ομολόγων που έχουν υπεργραφεί -.

Η Ευρωομάδα συμφώνησε επίσης τον περασμένο Νοέμβριο για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ΕΜΣ και την έγκαιρη εισαγωγή του backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν ότι η χρηματοδότηση που σχετίζεται με την κρίση θα ρέει με πιο αποτελεσματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Επιπλέον, έχουμε επίσης το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – αυτό θα διοχετεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε εκεί όπου απαιτείται περισσότερο για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς, την εντατικοποίηση της συνεργασίας και τον εξοπλισμό των οικονομιών μας για την προώθηση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.

Το τρίτο στοιχείο της απάντησής μας επικεντρώνεται στην ΕΚΤ που ήταν αποφασιστικά στις ενέργειες νομισματικής πολιτικής της, ιδίως μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημικές αγορές. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ζωτικής σημασίας στη διατήρηση των αποδόσεων χαμηλών και στη διευκόλυνση της ρευστότητας. Βοήθησαν να δημιουργήσουν αέρα εμπιστοσύνης και βεβαιότητας στις αγορές σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα.

Όλες αυτές οι απτές ενέργειες από το επίπεδο των κρατών μελών έως τα ευρωπαϊκά μας θεσμικά όργανα έχουν πραγματικά αποτελέσματα. Προστατεύουν τις ζωές και τα προς το ζην και θα διευκολύνουν μια ισχυρή ανάκαμψη.

Κατά την εξέταση αυτής της κρίσης, σε σύγκριση με πριν, υπάρχουν δύο κρίσιμες διαφορές.

Πρώτον, οι ενέργειές μας ήταν πολύ πιο συντονισμένες τόσο από την άποψη της ανταλλαγής μηνυμάτων όσο και από την άποψη της λήψης αποφάσεων.

Δεύτερον, υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη κοινή αναγνώριση της πρόκλησης. Κατά συνέπεια, οι απαντήσεις ήταν γρήγορες, ακονισμένες και βασισμένες στη συναίνεση. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια αυτο-ενισχυμένη ορμή στην οποία μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο.

Αυτό κατέδειξε τη σημασία της συντονισμένης δράσης και ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να ευημερήσουμε μόνο εάν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Με απλά λόγια, καμία ατομική προσπάθεια δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο η κοινή δράση.

Ενώ το COVID ήταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο, τα μέτρα αντιμετώπισης της ΕΕ, είτε πρόκειται για το Ταμείο ανάκαμψης, είτε για παράδειγμα το SURE, είναι πέρα ​​από φαντασία. 

Μπροστινή ματιά – τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη;

Άρα πολλά έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες. Πιστεύω όμως ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι πολλές από τις απαντήσεις μας μπορούν να χαρακτηριστούν ως έκτακτης ανάγκης στη φύση, συχνά μερικές φορές τα όργανα μας ήταν μάλλον αμβλύ. Όμως αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να υποστηρίξουμε τους πολίτες μας και να σχεδιάσουμε, να εφαρμόσουμε και να εφαρμόσουμε σχέδια μερικές φορές μέσα σε λίγες μέρες.

Δεδομένου αυτού που αντιμετωπίσαμε, ήταν όλα τα χέρια στο κατάστρωμα.

Ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε το αδιανόητο, το εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στο σήμερα και στην αντίδραση έκτακτης ανάγκης να σταθεροποιήσουμε το πλοίο και να αποκαταστήσουμε αυτό που έχει σπάσει. Θα μπορούσαμε απλώς να επιδιώξουμε να καλωσορίσουμε το «παλιό κανονικό» – πολλοί από εμάς απλώς θα τακτοποιούσαμε.

Και θα μπορούσαμε να χειροκροτήσουμε για την πρωτοφανή κλίμακα των προσπαθειών μας.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να κάνουμε καλύτερα.

Αυτό δεν πρέπει να απορρίψει το μέγεθος του τι έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο ή τη σημασία αυτού που έχουμε επιτύχει μετά την τελευταία κρίση. Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές μας «έκτακτες ανάγκες» αποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε την τελευταία δεκαετία.

Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι αυτό το έργο θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αλλά η αλήθεια είναι ο σχεδιασμός, η σκληρή δουλειά σε δομές και διαδικασίες, στην οικοδόμηση πολιτικής βούλησης και συναίνεσης και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων – που αποδίδει.

Στο Eurogroup, με εντυπωσίασε το πόσο ευθυγραμμισμένοι όλοι είμαστε σε αυτό που πρέπει να κάνει η ζώνη του ευρώ για να προστατεύσει τους πολίτες μας από αυτήν την πανδημία, και ιδιαίτερα έως ότου τα σημάδια ανάκαμψης γίνουν πιο ξεκάθαρα. Υπάρχει εγγενής κίνδυνος ανάκλησης της υποστήριξης πολύ νωρίς, σε αντίθεση με πολύ αργά.

Γνωρίζω επίσης πολλά πρόσφατα σχόλια για τη ζώνη του ευρώ και ορισμένες από τις τελευταίες δημοσιεύσεις δεδομένων και προβλέψεις επιβεβαιώνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2021 με λιγότερη δυναμική από ό, τι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτού αντικατοπτρίζει την αντιστάθμιση που αντιμετωπίζαμε μεταξύ των περιορισμών υγείας και του ανοίγματος της δραστηριότητας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά τη διάθεση εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση στο Eurogroup ως προς το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ζώνη του ευρώ θα ανακάμψει γρήγορα και με βιώσιμο τρόπο.

Με την πάροδο του χρόνου, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιαστεί περισσότερο στους τομείς και στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ενώ το Covid επηρέασε κάθε οικονομία, ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις νέες γυναίκες και τους άνδρες, αλλά και εκείνους που απασχολούνται σε τομείς έντασης επαφής.

Υπάρχει εγγενής κίνδυνος μακροπρόθεσμων οικονομικών ουλών, οπότε εκτός από τις εισοδηματικές και επιχειρηματικές ενισχύσεις, θα πρέπει να παρέχουμε την απαραίτητη κατάρτιση και αναβάθμιση, καθώς θα υπάρχει αναπόφευκτη ανακατανομή πόρων.

Ως μέρος αυτού, βλέπω το Ταμείο Ανάκτησης να παίζει βασικό ρόλο. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αύξησης των επενδύσεων – τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε φυσικό κεφάλαιο. Η ΕΕ επόμενης γενιάς μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη για την επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμιστικών αναγκών στην Ευρώπη, ώστε να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη.

Το Ταμείο Ανάκτησης προσφέρει στα κράτη μέλη μια μοναδική ευκαιρία να διοχετεύσουν επενδύσεις σε περιοχές όπου χρειάζεται περισσότερο, να «συσσωρεύσουν» ιδιωτικές επενδύσεις και να προσφέρουν για όλους τους πολίτες μας. Μπορεί και θα κάνει μια σημαντική διαφορά. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό που εφαρμόζεται γρήγορα.

Ως Υπουργοί Οικονομικών, οι αποφάσεις μας σχετικά με τη δημοσιονομική στρατηγική θα διαμορφώσουν την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό περιλαμβάνει, βραχυπρόθεσμες αποφάσεις σχετικά με την προστασία του εισοδήματος. σε πιο μεσοπρόθεσμες αποφάσεις για στοχευμένες φορολογικές ενισχύσεις σε πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις.

Ένα βασικό συμπέρασμα για μένα είναι ότι οι απαντήσεις έκτακτης ανάγκης μας ενισχύθηκαν σημαντικά από τη συλλογική μας βούληση, που διαμορφώθηκε από στενό συντονισμό και συναίνεση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης που παρουσιάζεται τώρα για να θέσουμε το στάδιο για τις συντονισμένες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε, είτε πρόκειται για τους τομείς της τραπεζικής μεταρρύθμισης, των κεφαλαιαγορών, του ρόλου του ευρώ ή του συνολικού δημοσιονομικού πλαισίου.

Στο Eurogroup, έχουμε προτεραιότητες σε καθέναν από αυτούς τους τομείς. Τους επόμενους μήνες, θα μπορούσα να συζητήσω με τους συναδέλφους μου σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική στάση, ιδίως καθώς ξεκινούν οι εμβολιασμοί και καθώς αρχίζει η ανάκαμψη. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τι χρειάζεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και όσον αφορά την κατάλληλη στρατηγική για το 2022. Είμαι ακράδαντα της πεποίθησης ότι μια συντονισμένη δημοσιονομική προσέγγιση της ζώνης του ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των τμημάτων της, και θα ενισχύσει τον αντίκτυπο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

Με ενθαρρύνουν να προσεγγίσουμε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις από μια θέση συναίνεσης. Αυτή η συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας για τις αποφάσεις να σέβονται τη βασική ευρωπαϊκή αρχή της κοινής κυριαρχίας και να διατηρούν την υποστήριξη των πολιτών για την αλληλεγγύη που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πραγματικά ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Συμπέρασμα

Για να ολοκληρώσω, έχω καλύψει πολλά σήμερα το απόγευμα. Από τη σκοπιά ενός πολιτικού και ενός υπουργού Οικονομικών, ο κόσμος παρακολουθεί τις ενέργειές μας ως απάντηση στο COVID-19.

Είναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή μας διασύνδεση ήταν συνυφασμένη με την εξάπλωση των «μεταδόσεων» που προκάλεσαν και τις δύο σημαντικές κρίσεις στη ζωή του ευρώ. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η δεξαμενή διασύνδεσης της κοινής μοίρας και αλληλεγγύης μας επέτρεψε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αναδυθούμε πιο δυνατά και πιο ενοποιημένα από αυτά τα γεγονότα.

Μέσα από αυτό – θα επικρατήσουμε.

Και ας τελειώσουμε με τον Camus, από το “The Plague” ξανά:

«Και πράγματι θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μόλις έγινε δυνατή η αμυδρά ανάδευση της ελπίδας, η κυριαρχία της πανούκλας έληξε.» 

Ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ως Ευρωπαίοι, για να φτάσουμε σε αυτόν τον πολύτιμο και υγιή προορισμό.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ στο Επισκοπείο Μάνης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 1:37 από news_room Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 επεσκέφθη τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο τον Γ’ ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, μετά της συνοδείας του, εκ έξι κληρικών, επ’ ευκαιρία της τελέσεως, εις ιδιαιτέρα του πατρίδα, χωρίον Νύφι Μάνης, της […]

Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Ραδοβισδίου στην Μητρόπολη Άρτης - Adologala.gr

Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Ραδοβισδίου στην Μητρόπολη Άρτης – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 / 7 / 2022 , 22:35 από news_room Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Ραδοβισδίου στην Μητρόπολη Άρτης – Adologala.gr Την  Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, το πρωί, στην ενορία Βελεντζικού Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Ιερείς και ευσεβείς Χριστιανοί έλαβαν μέρος στην Θεία […]

Pin It on Pinterest