30 °C Athens, GR
06/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Οικουμενικός Πατριάρχης: Έναντι του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:20 από news_room

Επεσήμανε στην ομιλία του στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη

Η Εκκλησία αγκαλιάζει με την στοργήν της και καλύπτει με τον μητρικόν μανδύαν της όλους τους ανθρώπους, και όχι μόνον τους κοινωνικώς υψηλά ισταμένους“, τόνισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, σήμερα, Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Μ.Ιεροκήρυξ Πανάρετος ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες.

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, η Εκκλησία “ιδρύθη δι᾽ όλους ανεξαιρέτως, διότι ο Κύριός μας έχυσε το αίμα Του επί του Σταυρού διά την σωτηρίαν του καθενός από ημάς. Και μάλιστα, ο Χριστός, κατά την επίγειον ζωήν Του, επλησίασε και συμπόνεσε περισσότερον τους πτωχούς και τους ταπεινούς. Ο ίδιος απεκάλεσεν «αδελφούς Του» όλους αυτούς τους ασήμους, και είπεν ότι κάθε τι το οποίον γίνεται εις αυτούς, το θεωρεί ότι γίνεται προς αυτόν τον ίδιον. Η δε Εκκλησία Του δεν θα ημπορούσε να ακολουθήση άλλην γραμμήν και να κάνη διακρίσεις υπέρ των ισχυρών του κόσμου τούτου, χωρίς να παύση να είναι Εκκλησία Χριστού”.

 Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι, “έναντι του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Και η Εκκλησία Του, ως αληθινόν πανδοχείον, δέχεται όλους ανεξαιρέτως, άνευ διακρίσεων. Δεν καταδικάζει, αλλά αγαπά τον καθένα”.

 Ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι ο Άγιος Τρύφων, που έζησε στην Λάμψακο και ενταφιάσθηκε, μετά το μαρτύριό του, στη Νίκαια της Βιθυνίας,  “είναι ένας από τις χιλιάδες των μαρτύρων, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους εις την ευλογημένην αυτήν γην των Πατέρων μας, υπέρ της πίστεως του Χριστού, αρνούμενοι να προσκυνήσουν τα είδωλα. Εκείνο το οποίον εμψύχωνε τους μάρτυρας των χρόνων της ειδωλολατρίας ήτο η πίστις των ότι δεν υπάρχει «όνομα έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις, εν ω δεί σωθήναι ημάς», εκτός από το όνομα του Χριστού”.

 Και στη συνέχεια τόνισε: Όσοι αιώνες και αν περάσουν, η μνήμη και η παρουσία των Αγίων παραμένει πάντοτε ζωντανή εις την ζωήν ημών των Χριστιανών, και όχι μόνον κατά την επέτειον της μνήμης τους. Και πρέπει να παραμένη πάντοτε ζωντανή, αφ᾽ ενός ως εκδήλωσις της παντοτινής ευγνωμοσύνης μας προς τους μάρτυρας, οι οποίοι εθυσίασαν την ζωήν τους διά να διατηρήσουν ανόθευτον την διδασκαλίαν του Χριστού και να την μεταδώσουν εις ημάς τους μεταγενεστέρους, αφ᾽ ετέρου δε ως παράδειγμα αγιότητος του βίου, γενναιότητος του φρονήματος και παρρησίας εν τη ομολογία του Χριστού. Το τριπλούν τούτο μήνυμα των Αγίων είναι πάντοτε επίκαιρον, πάντοτε διδακτικόν.

Υπενθύμισε δε ότι κατά τη βυζαντινή περίοδο η Σύναξις του Αγίου Τρύφωνος  τελούνταν κατ’ έτος στο Αποστολείο του Ιωάννου του Θεολόγου, που βρισκόταν κοντά στον Ναό της του Θεού Σοφίας. “Ετιμάτο ως προστάτης των ενασχολουμένων με την γην. Συνεχισταί και ημείς της παραδόσεως και θεματοφύλακες της κληρονομίας των πατέρων μας, διά την οποίαν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, εορτάζοντες σήμερα την μνήμην του Αθλοφόρου Τρύφωνος, τιμούμε συγχρόνως και τους αδελφούς μας κηπουρούς, αμπελουργούς και γεωργούς”.

 Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Παναγιώτατος, συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, “δι’ όσα αξιάγαστα επέτυχεν ως Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων και εις την ακραίαν αυτήν Κοινότητα, με την εργατικότητα και την ταπεινοφροσύνην του, ιδιαιτέρως δε διά το ανακαινισθέν Αγίασμα του Ι. Ναού, τα θυρανοίξια του οποίου ετελέσαμεν προ ενός ακριβώς έτους”. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Ιερατικώς υπεύθυνο του Ι. Ναού, Αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνο, τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μιράνκο, και όλους τους Κοινοτικούς παράγοντες.

Προηγουμένως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας, αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο, υπογράμμισε το διαρκές ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και υπενθύμμισε τις οικολογικές πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας και ειδικότερα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα διοργανωθέντα οικολογικά του συνέδρια απέδειξε όχι μόνο πόσο προφητικό και επίκαιρο είναι, αλλά κυρίως την αγαπητική του καύση για τη Δημιουργία του Θεού. Οι Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, η Θεολογία, η Επιστήμη και η ιστορία Σας οφείλουν πολλά για τους υπέρ της διαφύλαξης του περιβάλλοντος αγώνες και πρωτοβουλίες Σας”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας και παρακάλεσε τον Παναγιώτατο να προσεύχεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την θεραπεία των ασθενών, αλλά και για την ενίσχυση των συγγενών τους καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει αγώνα κατά του κορωνοϊού.

 Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, αναφέρθηκε και στα νεώτερα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Ναό, όπως, μεταξύ άλλων, το βάψιμο του εσωτερικού του, που κατέστη δυνατόν, όπως είπε, ύστερα από τις ενέργειες του Εντιμ. κ. Στυλιανού Γκιουλγκιούν, Προέδρου του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων, και με την οικονομική συνδρομή του τοπικού δήμου Φατιχ. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην Ευγεν. κ.Ελένη Σκουμπρή, η οποία έχει την ευθύνη επίβλεψης των έργων συντηρήσεως των Ναών και των ιερών κειμηλίων της Περιφερείας Υψωμαθείων. Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας προσέφερε στον Παναγιώτατο δύο τόμους στους οποίους περιγράφονται αναλυτικά όλα τα ανακαινιστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου και σε άλλους Ναούς της Περιφερείας της ευθύνης του.

Να σημειωθεί ότι στην Θ. Λειτουργία παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του ανθρωπιστικού οργανισμού της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Εντιμ. κ. Ερτζάν Ταν.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 14:27 από news_room Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Εστιατορίου «ένας κόσμος αγάπης και φροντίδας», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και του Connect your City της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ τέλεσε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης […]

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 6 / 2021 , 16:26 από news_room ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΗΜΕΡΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021) Σχε­δόν πεν­τή­κον­τα ἔ­τη πα­ρῆλ­θον ἀ­φ’ ὅ­του ὁ Ο­Η­Ε πά­νυ κα­λῶς κα­θι­έ­ρω­σεν τήν 5ην Ἰ­ου­νί­ου ἑ­κά­στου ἔτους ὡς παγ­κο­σμί­αν ἡ­μέ­ραν ἀ­φι­ε­ρω­μέ­νην εἰς […]

Pin It on Pinterest