26 °C Athens, GR
17/06/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στον Οικουμενικό Πατριάρχη 23 έως 25 Ιουνίου 2021 θα συνεδριάσει η Αγία & Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Εγκλειστριώτου Νέο Ιερατικό από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Η JAXA και η Honda μελετούν τη δημιουργία Κυκλικού Συστήματος Ανανεώσιμης Ενέργειας στο διάστημα Συνομιλία Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου με νέους από τον Άγιο Νικόλαο στο Κουκάκι Κώστας Καραμανλής: Λύση στην πρόσβαση των επιβατών στο σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης Φωταγωγήθηκε το “Meteoron” του Κωστή Γεωργίου Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. στις Μητροπόλεις Ηλείας και Κερκύρας

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου – Περιήγηση στον Ιερό Ναό και το κελί του Αγίου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 2 / 2021 , 5:18 από news_room

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου – Περιήγηση στον Ιερό Ναό και το κελί του Αγίου.

Στους πρόποδες του Αίνου, στην κοιλάδα των Ομαλών, σε μια καταπράσινη τοποθεσία περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, βρίσκεται το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της Κεφαλονιάς, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού.

Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή του Αγίου Γερασίμου, μοναχού που έφθασε στην Κεφαλονιά στα μέσα του 16ου αιώνα. Στη θέση της σημερινής υπήρχε τότε η παλαιότερη μονή, της Αγίας Μαρίας των Ιεροσολύμων. Το 1561, η μονή μαζί με τα γύρω της κτήματα παραχωρήθηκαν από τον ιερέα της περιοχής Γεώργιο Βάλσαμο στον Γεράσιμο, ο οποίος ανακαίνισε τον ναό και ίδρυσε τη γυναικεία μονή, που πήρε την ονομασία «Νέα Ιερουσαλήμ».

Διαβάστε επίσης:

Το σύγχρονο συγκρότημα εκτείνεται σε διαφορετικές πτέρυγες και περιλαμβάνει δύο ναούς, βοηθητικούς χώρους και μεγάλους ξενώνες, ενώ στην είσοδο δεσπόζει το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό του εκτίθεται για προσκύνημα το λείψανο του Αγίου Γερασίμου, ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής του, σε λειψανοθήκη τοποθετημένη σε περίτεχνη ασημένια λάρνακα, στη θέση όπου βρισκόταν αρχικά ο τάφος του. Στον ναό σώζεται, ακόμη, και το ασκητήριο του αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από άνοιγμα στο δάπεδο. Αποτελείται από δύο χώρους που επικοινωνούν στη βάση τους με στενό άνοιγμα, και πρέπει αρχικά να ήταν δεξαμενή, πιθανότατα κάτω από τον παλαιό ναό.

Ο δεύτερος ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, είναι πολύ μεγαλύτερος και οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1953. Στον χώρο της μονής μπορεί ακόμη να δει κανείς τα πλατάνια, που σύμφωνα με την παράδοση φύτεψε ο ίδιος ο άγιος, καθώς και μερικά από τα σαράντα πηγάδια που βρίσκονται διάσπαρτα στην κοιλάδα και λέγεται ότι είχε ανοίξει για να εξασφαλίσει την ύδρευση της περιοχής.

Η μονή πανηγυρίζει στις 16 και 23 Αυγούστου (κοίμηση και απόδοση εορτής του αγίου), στις 20 και 26 Οκτωβρίου (ανακομιδή και απόδοση ανακομιδής του λειψάνου του).

Πληροφορίες:
  • Χρονολόγηση: 16ος αιώνας
  • Περίοδος: Μεταβυζαντινή
  • Πανηγυρίζει: 16 Αυγούστου (Κοίμηση Αγίου, 23 Αυγούστου, 20 Οκτωβρίου, 26 Οκτωβρίου
  • Ιερά Μητρόπολη: Κεφαλληνίας
  • Διεύθυνση: Ομαλά, Τ.Κ. 28100
  • Πρόσβαση: Ι.Χ. αυτοκίνητο
  • Στάθμευση: Ελεύθερη
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά

Φωτογραφίες από τον ιστότοπο & Βίντεο από το κανάλι Εκκλησιαστικά Βίντεο στο Youtube

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στους Δελφούς – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 19:03 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που βρίσκεται στους Δελφούς για τις εκδηλώσεις των “Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021” με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών καθώς […]

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να περάσουν «ήσυχη» Πρωτοχρονιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 16:09 από news_room Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα κάλεσε σήμερα τους πολίτες να περάσουν μια «ήσυχη» Πρωτοχρονιά για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, που σπάει τα ρεκόρ μό .. διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζητά από τους […]

Pin It on Pinterest