14 °C Athens, GR
27/10/2021

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου – Περιήγηση στον Ιερό Ναό και το κελί του Αγίου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 2 / 2021 , 5:18 από news_room

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου – Περιήγηση στον Ιερό Ναό και το κελί του Αγίου.

Στους πρόποδες του Αίνου, στην κοιλάδα των Ομαλών, σε μια καταπράσινη τοποθεσία περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, βρίσκεται το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της Κεφαλονιάς, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού.

Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή του Αγίου Γερασίμου, μοναχού που έφθασε στην Κεφαλονιά στα μέσα του 16ου αιώνα. Στη θέση της σημερινής υπήρχε τότε η παλαιότερη μονή, της Αγίας Μαρίας των Ιεροσολύμων. Το 1561, η μονή μαζί με τα γύρω της κτήματα παραχωρήθηκαν από τον ιερέα της περιοχής Γεώργιο Βάλσαμο στον Γεράσιμο, ο οποίος ανακαίνισε τον ναό και ίδρυσε τη γυναικεία μονή, που πήρε την ονομασία «Νέα Ιερουσαλήμ».

Διαβάστε επίσης:

Το σύγχρονο συγκρότημα εκτείνεται σε διαφορετικές πτέρυγες και περιλαμβάνει δύο ναούς, βοηθητικούς χώρους και μεγάλους ξενώνες, ενώ στην είσοδο δεσπόζει το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό του εκτίθεται για προσκύνημα το λείψανο του Αγίου Γερασίμου, ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής του, σε λειψανοθήκη τοποθετημένη σε περίτεχνη ασημένια λάρνακα, στη θέση όπου βρισκόταν αρχικά ο τάφος του. Στον ναό σώζεται, ακόμη, και το ασκητήριο του αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από άνοιγμα στο δάπεδο. Αποτελείται από δύο χώρους που επικοινωνούν στη βάση τους με στενό άνοιγμα, και πρέπει αρχικά να ήταν δεξαμενή, πιθανότατα κάτω από τον παλαιό ναό.

Ο δεύτερος ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, είναι πολύ μεγαλύτερος και οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1953. Στον χώρο της μονής μπορεί ακόμη να δει κανείς τα πλατάνια, που σύμφωνα με την παράδοση φύτεψε ο ίδιος ο άγιος, καθώς και μερικά από τα σαράντα πηγάδια που βρίσκονται διάσπαρτα στην κοιλάδα και λέγεται ότι είχε ανοίξει για να εξασφαλίσει την ύδρευση της περιοχής.

Η μονή πανηγυρίζει στις 16 και 23 Αυγούστου (κοίμηση και απόδοση εορτής του αγίου), στις 20 και 26 Οκτωβρίου (ανακομιδή και απόδοση ανακομιδής του λειψάνου του).

Πληροφορίες:
  • Χρονολόγηση: 16ος αιώνας
  • Περίοδος: Μεταβυζαντινή
  • Πανηγυρίζει: 16 Αυγούστου (Κοίμηση Αγίου, 23 Αυγούστου, 20 Οκτωβρίου, 26 Οκτωβρίου
  • Ιερά Μητρόπολη: Κεφαλληνίας
  • Διεύθυνση: Ομαλά, Τ.Κ. 28100
  • Πρόσβαση: Ι.Χ. αυτοκίνητο
  • Στάθμευση: Ελεύθερη
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά
Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου – Κεφαλλονιά

Φωτογραφίες από τον ιστότοπο & Βίντεο από το κανάλι Εκκλησιαστικά Βίντεο στο Youtube

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δήλωση του ΠτΔ κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά από Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 12 / 2020 , 17:20 από news_room Αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Πολίτης», επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα: 1. Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως […]

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι κτηρίων, στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:44 από news_room Μέχρι σήμερα, Σάββατο 14 Αυγούστου 2021 έχουν διεξαχθεί 1.725 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 720 αυτοψίες, εκ των οποίων 378 στο Δήμο Αχαρνών, 44 στο Δήμο Κηφισιάς, 262 στο Δήμο […]

Pin It on Pinterest