28 °C Athens, GR
21/06/2021

Ιερά Μνήμη Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου – 7 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 2 / 2021 , 2:09 από news_room

Ιερά Μνήμη Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου – 7 Φεβρουαρίου

Η Εκκλησία μας, σήμερα 7 Φεβρουαρίου τιμά τη μνήμη των 1003 μαρτύρων, που μαρτύρησαν στην Νικομήδεια. Τιμά επίσης τη μνήμη  των Οσίων Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου και Απρίωνος επισκόπου Κύπρου.

O Όσιος Παρθένιος καταγόταν από τη Βιθυνία και ήταν γιος του διακόνου Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Έζησε επί βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε με ζήλο στην προσευχή, την πνευματική άσκηση και την εργασία.

Την όλη του σεμνή παρουσία, εκτίμησε ο επίσκοπος Μελιτουπόλεως, ο οποίος και τον χειροτόνησε ιερέα. Αργότερα, ο Μητροπολίτης Κυζίκου Ασχόλιος, τον κατέστησε επίσκοπο Λαμψάκου.

Η πόλη Λάμψακος φημιζόταν την εποχή εκείνη για τους πολλούς και φανατικούς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, ο Άγιος με την ενάρετη ζωή του, το ήθος και τα σοφά παραινετικά του λόγια, αλλά και με τα πολλά του θαύματα, κατόρθωσε να φέρει πλήθος λαού στο δρόμο του Χριστού. Σήμερα πολλοί άνθρωποι τιμούν τον Άγιο Παρθένιο, τον οποίο, ένεκα των θαυμάτων που επιτελεί, τον θεωρούν προστάτη και συμπαραστάτη των καρκινοπαθών.

Η παραβολή των ταλάντων (δηλ. διήγηση από την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων, χωρίς συγκεκριμένο τόπο, χρόνο και πρόσωπα) που ακούγεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή (Ματθ. 25, 14-30), είναι έξοχη ευκαιρία να ενδιατρίψουμε στο μέγεθος της ρεαλιστικής σχέσης μεταξύ μας και με τον Πανάγιο Θεό. Σχέσεις που έμπρακτα μάς επιβεβαιώνουν και οι Άγιοι που τιμούμε. Ο χρόνος της τελικής κρίσης είναι άγνωστος, άρα χρειάζεται συνεχής νίψη, πνευματική εγρήγορση και αδιάκοπη εργασία παραμένοντας ο άνθρωπος, όσο είναι εφικτό, προσηλωμένος στην αποστολή του. Η οκνηρία υποδηλοί έλλειψη αγάπης προς το Θεό και τον άνθρωπο. Η διανομή των χαρισμάτων από μέρους τους Θεού είναι έκφραση της αγάπης του και όχι δημιουργίας ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων. Ο εύσπλαχνος Θεός αποστρέφεται το κακό, αλλά και την αμέλεια και παράλειψη επιτέλεσης του καλού. Τέλος, ο καθένας θα αποτιμηθεί από την ποιοτική αύξηση, αξιοποίηση και καλλιέργεια των ταλάντων και όχι την ποσότητα των χαρισμάτων που του χάρισε το Άγιο Πνεύμα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα του Φώτη Φωτίου προς τους Απόδημους για την Εορτή του Πάσχα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 2:11 από news_room Μήνυμα του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου προς τους Απόδημους με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα Σε όλες και όλους, σε όποια χώρα και αν ευρίσκεστε, σας στέλνουμε τις πιο θερμές μας ευχές για το Πάσχα. Υγεία και […]

ΗΠΑ: Ένας 34χρονος σκότωσε δύο συναδέλφους του σε εργοστάσιο στην Αλαμπάμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 6 / 2021 , 0:52 από news_room Ένας 34χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πυροσβεστικούς κρουνούς, στο Άλμπερτβιλ της Αλαμπάμας, άνοιξε πυρ μέσα στον χώρο εργασίας του, σκοτώνοντας δύο συναδέλφους του και τραυματίζοντας άλλους δύο, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα […]

Pin It on Pinterest