26 °C Athens, GR
21/09/2021

Τελευταια Νέα

Εξελέγη ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας – Η Ενθρόνιση, ο λόγος και το βιογραφικό του νέου Πατριάρχη των Σέρβων

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 2 / 2021 , 2:28 από news_room

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 και λίγο μετά τις 16:00  εξελέγη από την ιερά συνέλευση των επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας.

Οι καμπάνες του ιερού ναού του Αγίου Σάββα ηχούσαν με σκοπό να ενημερώσουν ότι εξελέγη νέος Πατριάρχης.Η ιερά συνέλευση των επισκόπων εξέλεξε τον έως πρότινος Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ.κ. Πορφύριο.

Συγκεκριμένα λίγο νωρίτερα στις 9 το πρωϊ ώρα Σερβίας τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα της περιοχής Βερακάρ του Βελιγραδίου θεία λειτουργία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους κανόνες της Ιερής Εκκλησίας της Σερβίας. Στην ακολουθία δεν υπήρξε κάλυψη από δημοσιογράφους. Στις

Μετά την είδηση της εκλογής του νέου Πατριάρχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έστειλε ένα χαιρετισμό στον νεοεκλεγέντα σημειώνοντας: «χαίρομαι που έλαβα τα νέα για την εκλογή σας ως κληρονόμος του Αγίου Θρόνου. Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας, όλων των πολιτών μας & της Ορθόδοξης πίστης, σας εύχομαι μακρά και γόνιμη διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου για χάρη του Χριστού, καθώς και για την τιμή του σερβικού λαού και ολόκληρης της του Ορθόδοξου οικογένειας. Μεγάλοι Σέρβοι αρχιεπίσκοποι και πατριάρχες, που ήξεραν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και πώς να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που  αντιμετώπιζαν, πήγαιναν σε αυτόν τον δρόμο οδηγώντας τους λαούς μας. – Και τώρα, σας δόθηκε μια δύσκολη αλλά έντιμη ευθύνη – για τη διατήρηση της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της πίστης μεταξύ του λαού του Αγίου Σάββα. Σας διαβεβαιώνω ότι στο μέλλον, η Σερβία μας μαζί σας θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την τιμή και το όφελος όλων των λαών καλής θέλησης και αληθινής πίστης, και όλων των Σέρβων όπου κι αν ζούσαν, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να παραμείνουν σταθεροί το μονοπάτι που ακολούθησαν ο Άγιοι Σάββας και άλλοι.

Την επόμενη ημέρα περί τις 11 η ώρα στον καθεδρικό ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Βελιγραδίου ξεκίνησε η ακολουθία της ενθρονίσεως του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ.Πορφυρίου παρουσία μητροπολιτών, κληρικών και πλήθους πιστών.

Δείτε πατώντας εδώ την συλλογή με όλες τις φωτογραφίες από την ενθρόνιση του 46ου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου

 

Αποδεχόμενος την θέση ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Πορφύριος στην ομιλία του επεσήμανε:«Με βαθιά ταπεινοφροσύνη και δέος, δέχομαι το γεγονός ότι σήμερα, με αυτήν την οικεία γιορτή της Θείας οικονομίας, είναι τέλειο στα μάτια, στο μυαλό και στην καρδιά , και αυτό είναι ότι με τον Θεό και την ευγενική συγκατάθεση των ιεραρχών, τους συναδέλφους μου στον Χριστό, υψώθηκα στον ιερό και θεϊκό, ενισχυμένο από τον Θεό θρόνο του Αγίου Κιρ Σάβα,  όπως τον έλεγαν οι εμπνευσμένοι μεσαιωνικοί αγιογράφοι στον θρόνο της μεγάλης Αρχιεπισκοπής στην οποία πρέπει να καθίσει ένας άξιος επικοινωνιακός ιεράρχης της αποστολικής έδρας.

– Προσεύχομαι στον Θεό και ζητώ από όλους εσάς να με υποστηρίξετε προσεκτικά και ενεργά, ώστε να μπορέσω να εκπληρώσω με χαρά τη μεγάλη και υπεύθυνη ευθύνη που μου έθεσε αυτή η ιερή πράξη, υπακούοντας στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων. Ως ο 46ος πατριάρχης, και ο 57ος πρωτεύων της Ιερής Εκκλησίας μας, να είμαι τουλάχιστον ο σεμνός κληρονόμος των μεγάλων και ιερών προκατόχων μου! Κατ ‘αρχάς, οι δώδεκα αρχιεπίσκοποι, με επικεφαλής τον Άγιο Σάββα, ηγήθηκαν της Ιεράς Εκκλησίας μας από το 1219 έως το 1346. Στη συνέχεια, δώδεκα πρωτεύοντες, εκ των οποίων έως και έξι τιμήθηκαν ως άγιοι, οι οποίοι πνευματικά προεδρεύουν του σερβικού λαού μέχρι την πρώτη κατάργηση του Πατριαρχείου στο Πεκ. Είμαι επίσης ο κληρονόμος των μεγάλων αναστηλωτών του Σερβικού Πατριαρχείου – Makarije Sokolovic το 1557 και Dimitrije Pavlovic το 1920. Έχω διοριστεί για να διατηρήσω και να ανανεώσω τη μνήμη της εργασίας, της θυσίας, πολλές φορές μαρτύριο για την Εκκλησία του Θεού υπέστησαν οι ιεροί προκάτοχοί μου, από τον Γκάβριλ Ράιτς, μέσω του Λούκιτζαν Μπογκντάνοβιτς, του Βάρναβα Ρόσιτς και του Γκάβριλ Ντόζιτς, έως τον Βικεντέγιε Προντάνοφ. Και πόσο δύσκολο ήταν το μαρτύριο των μεγάλων πρωτευόντων της Σερβικής Εκκλησίας; Είναι γνωστό μόνο στον Θεό και σε αυτούς. Στην πνευματική κληρονομιά όλων μας, πατέρων, αδελφών και αδελφών, έχει απομείνει ένας υψηλός στόχος ζωής: να ακολουθήσουμε τα βήματα της σοφίας του Πατριάρχη Γερμανίας, να ακολουθήσουμε τα βήματα του Πατριάρχη Παύλου και να είμαστε πνευματικά παιδιά του Πατριάρχη Ειρηναίου στο μεγάλο επίτευγμα της ειρήνης! – Ο Κύριος Πορφύριος επεσήμανε.

Το βιογραφικό του : Ο Νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1961 στο Μπέσεϊ της Βόρειας Σερβίας.Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά των Radivoje και Radojka Peric. Βαφτίστηκε ως Prvoslav. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Curug και το σχολείο γραμματικής «Jovan Jovanovic Zmaj» στο Νόβι Σαντ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στο Βελιγράδι το 1986.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990.Στις 14 Μαΐου 1999 εξελέγη ως Επίσκοπος από την ιερά συνέλευση των επισκόπων της Σερβίας. Υπεράσπισε τη διδακτορική του διατριβή  Πιθανότητα γνώσης του Θεού στην κατανόηση του Αγίου Παύλου σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου  στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004.Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Παρουσία του Πατριάρχη η Τελετή απονομής τίτλων στους Αποφοίτους της Σχολής της Κοινότητας του Πατριαρχείου στη Ρέμλη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 1:04 από news_room Τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 18ης /30ῆς Ἰουνίου 2021, ἔλαβε χώραν ἡ τελετή ἀπονομῆς τῶν τίτλων εἰς τούς ἀποφοίτους τῆς Σχολῆς τῆς Κοινότητος τοῦ Πατριαρχείου εἰς Ρέμλην. Ἡ τελετή αὕτη ἔλαβε χώραν εἰς αἴθουσαν ἐκδηλώσεων εἰς τήν πόλιν τῆς Ρέμλης-Ἀρχαίας Ἀριμαθείας, ὀργανωθεῖσα […]

«Μια μεγάλη κλειστή θάλασσα» Συναυλία της Βασιλικής Καρακώστα στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 23:40 από news_room «Μια μεγάλη κλειστή θάλασσα» Συναυλία της Βασιλικής Καρακώστα στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας 2021 8 Σεπτεμβρίου 2021 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Μεσογειακό Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος […]

Pin It on Pinterest