18 °C Athens, GR
22/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής O Μπάιντεν αφήνει ξανά να εννοηθεί πως θα είναι υποψήφιος το 2024 Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία Να κτυπήσουν πάλι ελεύθερα οι καμπάνες των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα Σεισμός 4,6 βαθμών βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας Με επιτυχία η εκδήλωση της νεότητας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μητρόπολη Πειραιώς Ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαρίσης Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Παρακολούθηση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών από μαθητές της Νέας Αλικαρνασσού Παραιτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, εν μέσω επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Δήλωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιόχειας για τα εμβόλια COVID-19

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 2 / 2021 , 0:46 από news_room

Δαμασκός, 8 Φεβρουαρίου 2021

Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 που πλήττει τον κόσμο και τους ανθρώπους της σήμερα, και μετά την παραγωγή των εμβολίων της, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, μετά από διαβούλευση μεταξύ του Μακαριώτατου και των Αντιόχεων Ιεραρχών, θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα στους πιστούς της :

1. Στην Ποιμαντική Επιστολή που εκδόθηκε το 2019, η Εκκλησία επιβεβαίωσε «την ιερότητα της ζωής και την αναγκαιότητα του σεβασμού παράλληλα με το άνοιγμα της στην επιστημονική πρόοδο». Στο ίδιο πλαίσιο και πιστεύοντας στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η επιστημονική πρόοδος κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Εκκλησία ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα και τους επιστήμονες και ευλογεί κάθε κατάλληλη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο. Ως εκ τούτου, προσφέρει τις προσευχές της για όλους εκείνους που εργάζονται για τη διαφύλαξη και την εξυπηρέτηση της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, επιστημόνων, ιατρών, νοσοκόμων και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία. Ζητάει την προστασία τους, ειδικά ότι, σε αυτήν την πανδημία, έχουν δείξει μοναδική αφοσίωση, συνεχή επαγρύπνηση και ηρωική αυτοθυσία. Είθε ο Θεός να τους ενισχύσει με τη χάρη Του. Ας είναι πιστοί συνεργάτες με τον Χριστό τον Θεό μας, τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας. Η Εκκλησία προσφέρει επίσης τις προσευχές της για τη θεραπεία όλων των αρρώστων, τη διατροφή των οικογενειών τους, την παρηγοριά των πένθους και την ανάπαυση των ψυχών εκείνων που έχουν αναχωρήσει με την ελπίδα της ανάστασης και της αιώνιας ζωής.

2. Αφού οι επιστήμονες ετοιμάσουν ένα σύνολο εμβολίων Covid-19 και εξετάζοντας διάφορες ιατρικές αναφορές και συμβουλευτούν ειδικούς, η Εκκλησία θεωρεί ότι το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι η ειδικότητα του πεδίου των θεολογικών και πνευματικών μελετών, αλλά μάλλον ειδικό για το στον τομέα των ιατρικών επιστημών και των αρχών της. Η απόφαση σχετικά με τη λήψη του εμβολίου είναι προσωπική απόφαση. Κάθε πιστός έχει το δικαίωμα να λάβει αυτήν την απόφαση σε συνεννόηση με τον γιατρό του.
3. Αυτή η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν έχουν βρει ακόμη μια θεραπεία για αυτήν παρά την ασυλία που παρέχει το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε ότι είναι αποτελεσματικό. Έτσι, η Εκκλησία εφιστά την προσοχή των πιστών της στη σημασία της συνέχισης να τηρεί όλα τα μέτρα υγείας που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί περαιτέρω η ασφάλεια της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι τα σημερινά εμβόλια έγιναν σε χρόνο ρεκόρ με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τεχνολογική πρόοδο, τις συντονισμένες επιστημονικές προσπάθειες και την προμήθεια των απαραίτητων πόρων.

4. Η Εκκλησία προειδοποιεί για οποιαδήποτε πολιτική ή εμπορική εκμετάλλευση του προβλήματος των εμβολίων, ιδίως κατά της παρακράτησής τους από περιθωριοποιημένες ομάδες και τη διανομή τους με τρόπο που αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων.

5. Η Εκκλησία κατανοεί ότι υπάρχουν διαφορετικές υπάρχουσες απόψεις που απορρέουν από φόβους και ανησυχίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης σε μια ατμόσφαιρα φόβου, άγχους και εκφοβισμού. Αυτή η ατμόσφαιρα προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της δημόσιας υγείας και τις πολλές πιέσεις που ασκούσαν και εξακολουθούν να ασκούνται. Μερικοί έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα με βάση την επιθυμία τους να διατηρήσουν το δώρο της ζωής, αλλά χωρίς να παραμελήσουν την πίστη και το πνευματικό τους υπόβαθρο. Η Εκκλησία επιβεβαιώνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις και τις διάφορες θέσεις τους, παραμένουν τα παιδιά της. Τους καλεί να διατηρήσουν το δεσμό της ειρήνης, της ενότητας και της αγάπης που μας φέρνει κοντά στον Χριστό.

6. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα προληπτικά μέτρα υγείας και οι εμβολιασμοί είναι ευεργετικά για τη σωματική μας ασφάλεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη σημασία της πνευματικής μας ασφάλειας, η οποία απαιτεί από εμάς να στραφούμε σε αυτήν την «ασφαλή απόσταση» που εμείς, ως άνθρωποι, ασκούμε μεταξύ μας και του Θεού, των συνανθρώπων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ζούμε σε αποχωρισμό από τον Θεό, σε σύγκρουση με τον αδερφό μας, και σε μια εισβολή στο ζωτικό μας περιβάλλον μέσω μιας ανικανοποίητης κατανάλωσης των πόρων του. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας με ειλικρινή μετάνοια, επιστρέφοντας στον Θεό στην προσευχή και σε μια ζωή κοινωνίας και εξυπηρέτησης. Πρέπει να αποκηρύξουμε ό, τι βλάπτει τον εαυτό μας, τον αδερφό μας και το περιβάλλον μας. Καλούμαστε να ζήσουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να είμαστε ευγνώμονες για τα δώρα και τα έλεος του Θεού και να αναφλέξουμε την ελπίδα μας διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, τις ζωές των αγίων και τις διδασκαλίες τους. Η μόνιμη υποτροφία με τον Θεό και όλους τους αγίους του παροτρύνει τον μαχητικό της εκκλησίας να ενταχθεί στην θριαμβευτική εκκλησία, οπότε ο τελευταίος χύνει πάνω στις πρώην Θείες χάρες της ειλικρινής αγάπης, του θαρραλέου πνεύματος και της γνήσιας αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας.

7. Τέλος, η χαρά που πηγάζει από τους πιστούς μας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εσπερινό στο Μετόχι της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Adologala.gr

Εσπερινό στο Μετόχι της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 11 / 2021 , 0:15 από news_room Εσπερινό στο Μετόχι της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr Το απόγευμα της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Μετόχιο της Αναλήψεως του Κυρίου, της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, […]

Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων επισκέφθηκε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 13:20 από news_room Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο είχε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Eδάφη σήμερα 18 Μαϊου 2021. «Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον κ. […]

Pin It on Pinterest