Ξεχωριστή ήταν, όμως, η αναφορά του Πατριάρχου Θεοδώρου και οι θερμές ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με απόφαση του οποίου παραχωρείται μία μεγάλη έκταση στη νέα Διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να κτιστεί ένας ελληνορθόδοξος ναός, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να αποκτά τη δική του στέγη στη νεώτερη πρωτεύουσα του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στην παγκόσμια πανδημία COVID-19, επισημαίνοντας το πόσα πολλά θύματα έχει ήδη προκαλέσει σε όλη την Αφρική, γνωρίζοντας δυστυχώς αυτήν την εποχή, μεγάλη έξαρση, όπως ο ίδιος ενημερώνεται συνεχώς από τους κατά τόπους Ιεράρχες της ιεραποστολικής Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

«Η μεγάλη μάστιγα που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητά μας, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, μετά από τις λίγες ώρες που θα μπούμε στη νέα χρονιά 2021, να αποτελεί ένα παρελθόν», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ επεσήμανε: «Είμαι βέβαιος ότι με τον εμβολιασμό, σιγά – σιγά, όλα θα περάσουν, γιατί η ζωή δεν σταματάει. Η ζωή είναι ένα ποτάμι που τρέχει. Η ζωή είναι ένα φως που θέλεις να το βλέπεις. Η ζωή είναι ένας ήλιος που σε θερμαίνει και θες να ζεσταθείς, γιατί δεν αγαπούμε ποτέ την παγωνιά του θανάτου».

«Η προσευχή μου και η ελπίδα μου είναι, το 2021 να μας φέρει σε έναν άλλο καινούργιο κόσμο, απαλλαγμένο από την παγκόσμια πανδημία του 2020», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όπως κάθε χρόνο, έψαλλε τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά…», μετά το κόψιμο της πρώτης αγιοβασιλιάτικης πίτας.

Κατά την εκδήλωση επί τη ενάρξει του νέου έτους 2021, με τον μεγάλο εσπερινό και τον απολογισμό του έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στην Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο προσφώνησε και ευχαρίστησε εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Νάρκισσος τονίζοντας τη σημασία του αφρικανικού ποιμνίου στην Αλεξανδρινή Εκκλησία.

«Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι η φωλιά και το καταφύγιο όλων των λαών και των γλωσσών της Αφρικής. Ας ευχηθούμε, το 2021 να είναι ευλογημένο και απαλλαγμένο από την πανδημία του 2020», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος Θεόδωρος.