35 °C Athens, GR
18/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας στo Ηράκλειο Αττικής Σχολιασμός ξένου τύπου της δήλωσης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους Μια εστία θαλπωρής για ηλικιωμένους, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης της Ηρωικής νήσου Κάσου Τράμπ σε Μπαϊντεν: Δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη «πληθωρισμός». Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει ένα γνωστικό τεστ Ο ΥΠΕΞ παρουσίασε την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Πρέσβης Πάιατ ανακοίνωσε την καμπάνια των ΗΠΑ για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 1 / 2021 , 3:41 από news_room

ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας 

Αθήνα – Στις 14 Ιανουαρίου 2021, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την έναρξη της καμπάνιας, διάρκειας ενός έτους, της Διπλωματικής Αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας». Η καμπάνια περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που αναδεικνύουν την ιστορική σχέση των δύο χωρών και τους δεσμούς που μας συνδέουν: δημοκρατία, συνεργασία και κοινές αξίες.  

Η ανακοίνωση του Πρέσβη Πάιατ ακολούθησε την ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» την 1η Ιανουαρίου για την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με προγράμματα που θα γιορτάσουν την ιστορία της Ελλάδας, θα τιμήσουν τους ανθρώπους της, θα αναδείξουν τα επιτεύγματά της και θα οραματιστούν το μέλλον της. Η καμπάνια της Αμερικανικής Πρεσβείας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας» θα υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια μέσω προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν τον σεβασμό των ΗΠΑ για τα αρχαία ελληνικά ιδανικά της δημοκρατίας που αποτέλεσαν έμπνευση για την ίδρυση της χώρας μας και τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξαν οι Αμερικανοί Φιλέλληνες στον αγώνα των Ελλήνων να ιδρύσουν τη χώρα τους. Θα γιορτάσει επίσης τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια, και τη δέσμευσή των ΗΠΑ για τη σημερινή στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών.  

Μιλώντας για την καμπάνια, ο Πρέσβης Πάιατ είπε: «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η φιλία μας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ελληνικού πολέμου για ανεξαρτησία και ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων το 2021 στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτήν την ιστορία και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που οι λαοί μας υπερασπίστηκαν για πάνω από 200 χρόνια». 

Η Διπλωματική Αποστολή των Η.Π.Α. θα χρηματοδοτήσει διάφορα προγράμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021, σε συνεργασία με ελληνικά και αμερικανικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Οι ημερομηνίες καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα παρέχονται στον ιστότοπο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους στη διεύθυνση gr.usembassy.gov. 

Δείτε παρακάτω τη λίστα των προγραμμάτων που υποστηρίζονται μέσω της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας»:  

  • Διαδικτυακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας «Connect the Dots»: Ένα πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που διεξάγεται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία (THI), το οποίο θα παρέχει διαδικτυακή καθοδήγηση (mentoring) από ηγέτες επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε Έλληνες επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
  • Athens Science Festival 2021 – 200 Χρόνια Καινοτομίας: Θα δημιουργηθεί ένας βιωματικός χώρος, που περιλαμβάνει πολλαπλά εκθέματα που αναφέρονται στην ιστορική επέτειο και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας τομείς κοινής επιστημονικής αριστείας με τις ΗΠΑ και θα περιλαμβάνει εξέχοντες Αμερικανούς ομιλητές. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
  • Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος: Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει δύο ιδιαίτερες  μουσικές παραστάσεις έργων που αντικατοπτρίζουν τις κοινές αξίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας. 
  • Έκθεση «Αμερικανικός Φιλελληνισμός» στο Μουσείο Φιλελληνισμού: Μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός» στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, με μοναδικά αντικείμενα και ιστορικά έγγραφα που καταγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη του Φιλελληνισμού, την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ελληνική Επανάσταση, και τον αντίκτυπο του ελληνικού πολιτισμού στις αξίες, τους θεσμούς, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική των ΗΠΑ. 
  • Έκθεση «The Free and the BraveAmerican Philhellenes and the Glorious Αγώνας των Ελλήνων (1776-1866)» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα: Έκθεση που εξερευνά το κίνημα του Φιλελληνισμού που άκμασε στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, επηρεασμένος από την ελληνική κλασική σκέψη και τα δημοκρατικά ιδανικά. 
  • Αμερικανικές Σπουδές: Υποστήριξη για τη δημιουργία προγράμματος  Αμερικανικών Σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο. 
  • «Greek Fire»: Σεμινάριο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και διαδικτυακή έκθεση σχετικά με τον διαρκή αντίκτυπο που είχε η Ελληνική Επανάσταση στον Αμερικανικό Πολιτισμό και Πολιτική.
  • Πόλη της Σπάρτης: Η Σπάρτη θα φιλοξενήσει ένα συνέδριο για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες και θα διεξάγει μια σειρά προγραμμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 
  • Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη: Δημιουργία ενός  διαδικτυακού εκθέματος που παρουσιάζει την ιστορία του Γενικού Προξενείου και την παρουσία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας» ακολουθήστε μας στο: @USEmbassyAthens και #USAGreece2021 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Για να ξεκινήσω, κύριε Πρέσβη, πώς μπορείτε να εξηγήσετε αναδρομικά το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική αιτία για ελευθερία και κρατική υπόσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1820;

Σας ευχαριστώ που μου επιτρέπετε να μοιραστώ αυτήν την ιστορία, γιατί πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που διακρίνουν πραγματικά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πολύ ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των δύο επαναστάσεων μας. Όταν οι ιδρυτές μας αναστήθηκαν το 1776 εμπνεύστηκαν ρητά από την αθηναϊκή δημοκρατία. Οι ιδρυτές μας διαβάζουν ελληνικά κείμενα. Κατάλαβαν τις δομές της αθηναϊκής δημοκρατίας που παρείχαν τη ρητή έμπνευση για τις δημοκρατικές μας δομές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, αν κοιτάξετε την Ουάσιγκτον, το Μνημείο του Λίνκολν θυμίζει τον Παρθενώνα, το κτίριο του Καπιτωλίου, αντηχεί την κλασική ελληνική αρχιτεκτονική.

Και με τον ίδιο τρόπο, 45 χρόνια αργότερα, όταν οι Έλληνες σηκώθηκαν ενάντια στην οθωμανική κατοχή, η ελληνική επανάσταση έγινε ένα από τα πραγματικά καθοριστικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της νέας μας χώρας. Υπήρχαν ακόμη μεγάλοι αγώνες μεταξύ των πολιτειών μας. Υπήρξε έμφαση στο πώς να λειτουργήσει μια ομοσπονδιακή οικονομία, αλλά υπήρχε επίσης μεγάλο πάθος με την πεποίθηση ότι αν η δημοκρατία μας σήμαινε οτιδήποτε έπρεπε να έρθουν οι Αμερικανοί για να βοηθήσουν τους Έλληνες Επαναστάτες, εκεί είναι που παίρνουμε την ιστορία οι Αμερικανοί Φιλελλήνες.

Γι ‘αυτό είμαι ενθουσιασμένος για αυτήν την διακοσαετία ως ευκαιρία να μοιραστώ αυτήν την ιστορία, αλλά ανυπομονώ επίσης για το πολύ δυναμικό μέλλον της σχέσης μας.

Πώς σκοπεύει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021;

Ξεκινώντας από την ιστορία για την οποία μιλούσα, θα έχουμε ένα πρόγραμμα εδώ, στην υπέροχη Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, για μια έκθεση που θα εστιάζει στις Αμερικάνικες Φιλελλήνες. Υποστηρίζουμε ένα νέο μουσείο των Φιλελλήνων που θα σας βοηθήσει να πείτε αυτήν την ιστορία. Έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα με την εθνική όπερα και την ορχήστρα εστιασμένη στη μουσική από την περίοδο της Αμερικανικής Επανάστασης.

Αλλά κοιτάζουμε επίσης το μέλλον. Έχουμε λοιπόν προγράμματα, για παράδειγμα, με το Athens Science Festival, που κοιτάζουμε πίσω 200 χρόνια καινοτομίας, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι πρόκειται για μια σχέση που έχει πολύ βαθιές ρίζες και, όπως είπα, διακρίνεται πραγματικά από αυτούς τους πολύ ισχυρούς ανθρώπους – δεσμοί ανθρώπων αλλά και αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Μπορείτε να αναλύσετε τη βοήθεια των Αμερικανών Φιλελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα επόμενα χρόνια;

Σας ευχαριστώ που ρωτήσατε, γιατί μου άρεσε πολύ να μαθαίνω πολλές από αυτές τις ιστορίες κατά τη διάρκεια της περιόδου μου εδώ στην Ελλάδα. Έχετε το παράδειγμα του Samuel Gridley Howe, ενός αμερικανικού καταργητή εμπνευσμένου από την Ελληνική Επανάσταση, που ασχολείται με τη συγκέντρωση χρημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και έφερε αυτό που ήταν πραγματικά το πρώτο μας πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας, ιατρική ανακούφιση και φαγητό, για να υποστηρίξει τους Έλληνες Επαναστάτες.

Ήμουν πολύ ικανοποιημένος πριν από δύο καλοκαίρια όταν ήμουν σε θέση να συμμετάσχω στα εγκαίνια του νέου μνημείου για τον Samuel Gridley Howe στο νησί της Αίγινας. Τότε το περασμένο καλοκαίρι, ήμουν στην Ύδρα και άκουσα την ιστορία του Ουίλιαμ Ουάσινγκτον και του Τζορτζ Τζάρβις. Είμαι πολύ ευγνώμων στον δήμαρχο που προωθούσε την ιδέα της μετονομασίας ενός από τους δρόμους στο νησί της Ύδρας μετά από τον Ουίλιαμ Ουάσιγκτον και τον Τζορτζ Τζάρβις. Και πάλι, οι Αμερικανοί Φιλελλήνες που έριξαν τα πάντα, ήρθαν στην Ελλάδα επειδή ένιωθαν τόσο παθιασμένοι να υποστηρίξουν αυτήν την επανάσταση.

Αλλά αυτό που είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον για μένα είναι πώς έγινε θέμα συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί από τους πιο διακεκριμένους πολιτικούς μας, [Daniel] Webster, έγραψαν επιστολές για την ελληνική επανάσταση και γιατί ήταν τόσο σημαντικό για την Αμερική, τη νέα μας δημοκρατία, να έρθει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Με ποιους τρόπους η Αμερικανική Επανάσταση του 1776 ενέπνευσε τους τότε σκλάβους Έλληνες;

Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον επίσης. Είναι λιγότερο γνωστό, αλλά αν κοιτάξετε το ελληνικό σύνταγμα του 1822, που υπογράφηκε στην Επίδαυρο, αντανακλά ρητά την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Και ο Τόμας Τζέφερσον, ένας από τους κύριους συγγραφείς της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας μας, με τη σειρά του έγραψε δοκίμια για την υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Υπήρχε λοιπόν ένας πολύ ισχυρός κρίκος. Με πολλούς τρόπους, η Ελληνική Επανάσταση ήταν η πρώτη φιλελεύθερη επανάσταση στην Ευρώπη που εμπνεύστηκε ρητά από την επιτυχία των Αμερικανών Επαναστατών και την προσπάθειά μας να ρίξουμε έναν αποικιακό ζυγό.

Άρα είναι μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, και η ίδια γραβάτα έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά. Έτσι, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο, είδατε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα έγινε ένα καθοριστικό ζήτημα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μέσω των συζητήσεων που είχαμε για το δόγμα του Τρούμαν και το σχέδιο του Μάρσαλ.

Έτσι, ξανά και ξανά βλέπετε πώς καταλαμβάνει η Ελλάδα αυτό το ξεχωριστό μέρος στις καρδιές των Αμερικανών, και ιδιαίτερα των Αμερικανών που πιστεύουν στη δημοκρατία.

Κύριε Πρέσβη, αναφέρατε τον Τόμας Τζέφερσον και θα ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να εντοπίσετε τις ρίζες των ισχυρών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας του 19ου αιώνα τον 18ο αιώνα όταν ο Τόμας Τζέφερσον αντάλλαξε απόψεις, των ΗΠΑ και της Γαλλίας τότε, με τον Αδαμάντιο Κοραή, τον σπουδαίο διανοούμενο και μελετητή;

Με πολλούς τρόπους, αυτό είναι ακριβώς σωστό. Θυμάμαι ότι επισκέφτηκα στη Χίο τη βιβλιοθήκη Κοραή. Και βλέπετε τα χαρτιά εκεί, καθώς άρχισε να επεξεργάζεται το ελληνικό κράτος. Και σίγουρα, ο Τζέφερσον είναι ένας από τους καθοριστικούς ιδρυτές μας, ένα άτομο που σέβεται την αμερικανική ιστορία. Και το γεγονός ότι ήταν τόσο επικεντρωμένος στην Ελληνική Επανάσταση σας λέει πολλά για τις αξίες που μας ενώνουν και τη σημασία της επιτυχίας της ελληνικής δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς θα θυμούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021 στο μέλλον;

Είναι πάντα δύσκολο να κάνω προβλέψεις, αλλά είμαι πολύ περήφανος για το πού βρισκόμαστε στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα. Η σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ. Απολαμβάνει διμερής υποστήριξη. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι ως εκλεγμένος Πρόεδρος Biden και υφυπουργός Εξωτερικών Blinken, και η υπόλοιπη νέα διοίκηση, θα πάρουν τα ηνία την επόμενη εβδομάδα, θα διαπιστώσετε ότι θα πάρουν ακριβώς εκεί που η κυβέρνηση Trump έχει σταματήσει όσον αφορά την οικοδόμηση του Στρατηγικού μας Διαλόγου, την οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών, τη δημιουργία οικονομικών και επενδυτικών δεσμών που είναι τόσο σημαντικοί για το μέλλον της Ελλάδας, συνεργαζόμενοι για να νικήσουμε την πανδημία και προχωρήστε μαζί.

Νομίζω λοιπόν ότι είμαι πολύ, πολύ αισιόδοξος για το πού πηγαίνει η σχέση. Είμαι ενθουσιασμένος για την ελληνική διακοσαετία ως ευκαιρία να υπενθυμίσω στους Αμερικανούς το τι αντιπροσωπεύει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα τι σημαίνει η αθηναϊκή δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία για την Ελλάδα να πει μερικές από αυτές τις ιστορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Άρα αυτή θα είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος στη σχέση μας. Θα είναι μια περίοδος που θα επιβεβαιώσουμε τα συγκλίνουσες στρατηγικά μας συμφέροντα, αλλά και τις αξίες που μας ενώνουν, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ευρωατλαντικής κοινότητας στην οποία επενδύουμε και οι δύο.

Σχετικά Άρθρα

Αυστραλίας Μακαριος: “Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας”

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 5 / 2021 , 3:32 από news_room Αυστραλίας Μακαριος: “Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας” Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 16 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και […]

Ιεροσόλυμα : Η εορτή της Πεντηκοστής στον Πανάγιο Τάφο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 6 / 2021 , 3:29 από news_room Τήν Κυριακήν, 7ην /20ήν Ἰουνίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Πεντηκοστῆς. Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται μετ’ εὐχαριστίας καί δοξολογίας πρός τόν Θεόν, ὅτι τήν πεντηκοστήν ἀπό τῆς Ἀναστάσεως ἡμέραν καί δεκάτην ἀπό τῆς εἰς οὐρανούς Ἀναλήψεως Αὐτοῦ, ὁ Κύριος […]