19 °C Athens, GR
19/10/2021

Τελευταια Νέα
Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

Νίκος Αναστασιάδης : Τηλεοπτική δήλωση του ΠτΔ για την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 0:30 από news_room

Η Τηλεοπτική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021:

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση γιατί με την ψήφιση του προϋπολογισμού, η χώρα μας επιτέλους ξεπερνά ένα  κρίσιμο πρόβλημα  που δημιούργησαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία  που απειλεί την υγεία και την ζωή των πολιτών, προκαλώντας την ίδια ώρα τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία του τόπου.

Απειλεί άμεσα, τη  βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθιστώντας θύματα ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αυτή η συγκυρία αντί να συνενώσει, δυστυχώς θεωρήθηκε από κάποιους πως αποτελούσε ευκαιρία για ενίσχυση του αντιπολιτευτικού τους ρόλου, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και οδηγώντας τη χώρα σε χάος.

Είναι μάλιστα διπλά απογοητευτικό γιατί  η άρνηση ψήφισης του προϋπολογισμού  δεν έγινε γιατί  υπήρχαν θεμιτές πολιτικές διαφορές, τις οποίες επικαλέστηκε το ΑΚΕΛ και βεβαίως απολύτως σέβομαι, αλλά με  την πρόταξη  ζητήματος ασχέτου με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Για αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με τις εισηγήσεις τους στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που εγκρίθηκε και απέτρεψαν με τη θετική ψήφο τους μία νέα κρίση στη χώρα.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του που εργάστηκαν με συνέπεια για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, αλλά την ίδια ώρα ευχαριστίες απευθύνω στην ΕΔΕΚ και την Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Δημοκρατικών Δυνάμεων και το ΕΛΑΜ που με τις εισηγήσεις και την ψήφο τους  συνέβαλαν να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε ομαλή πορεία.

Ο προϋπολογισμός  του 2021 όπως έχει εγκριθεί, συνθέτει τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης και τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων που συνέβαλαν στην υπερψήφιση του.

Φίλες και φίλοι,

Η βούληση της Κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καταγράφεται μέσα από τις δαπάνες ενίσχυσης του τομέα της υγείας, την στήριξη των εισοδημάτων των ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων, τις χορηγίες και  τα ειδικά προγράμματα στήριξης  σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα και φορείς που συνολικά ανήλθαν για το 2020, στο 1,6 δις.

Η ίδια πολιτική βούληση καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2021, με αυξημένες δαπάνες κατά 930 εκατομμύρια ώστε να μην παραγνωρίζονται και οι αναπτυξιακές ανάγκες.

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που  έχει καταρτιστεί στοχευμένα και οικοδομείται πάνω σε πέντε μεγάλους στρατηγικούς πυλώνες:

Α. Τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων προς στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω πως μόνο για τον τρέχοντα μήνα οι δαπάνες του κράτους για τον πιο πάνω σκοπό, υπερβαίνουν τα 330 εκατομμύρια.

Β. Την ενίσχυση και εδραίωση του κράτους πρόνοιας και στήριξης.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όσον αφορά τον τομέα υγείας να σημειώσω πως ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο μεγαλύτερος σε δαπάνες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύοντας το 12,7% των πρωτογενών  δαπανών του συνολικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τις κοινωνικές ευαισθησίες της Κυβέρνησης για προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τις ανάγκες στέγασης τους, και τις υποδομές κοινής ωφελείας, οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται το 2021 στα 2 δις 914 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 37,5% των  συνόλου των πρωτογενών δαπανών του  κράτους.

Χωρίς να επεκταθώ, θα δώσω δύο μόνο παραδείγματα που αποδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης:

Πρώτον, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το 2014 και δεύτερον, την αύξηση των συντάξεων το 2020, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Πλέον, κανένας μονήρης συνταξιούχος θα έχει εισοδήματα κάτω από 710 ευρώ μηνιαίως, ενώ, κανένα νοικοκυριό με δύο συνταξιούχους θα έχει εισόδημα κάτω από τα 1210 ευρώ.

Να σημειώσω πως το παρόν σχέδιο καλύπτει συνολικά 29 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Γ. Ο Προϋπολογισμός του 2021, θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη αλλά και για μία βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη καθώς :

– Ενσωματώνει τις απαραίτητες πιστώσεις ύψους 634 εκατομμύριων  για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

– Ενισχύει επί πλέον την επιχειρηματικότητα με ένα προϋπολογισμό της τάξης των €400 εκ. για την περίοδο 2021-2027.

– Στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, με πέραν των 50 αναπτυξιακών έργων.

– Ενώ ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση στην παιδεία μας με 1 δις 297 εκατομμύρια, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον πολιτισμό με δαπάνες ύψους 147 εκατομμυρίων.

– Περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που διατέθηκε ιστορικά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με έργα που υπερβαίνουν τα €140 εκ.

– Υλοποιεί μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών συνολικού ύψους €1δις. Ενδεικτικά αναφέρω την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κατά 82% για την επόμενη τριετία.

Δ. Ο τέταρτος στρατηγικός στόχος αφορά την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς, ο κρατικός προϋπολογισμός  για το 20 21, είναι αυξημένος   κατά 71 εκ. ευρώ,  σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 20% περίπου. Σε τούτο δεν λαμβάνονται υπόψη  πρόσθετες πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2020, ύψους 77εκ. ευρώ.

Ε. Ο πέμπτος στρατηγικός στόχος αφορά το μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της χώρας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Θωράκιση του Κράτους Πρόνοιας μέσω της αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, με τη δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

– Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο, προς όφελος των πολιτών και με εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

– Τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, κάτι που παράλληλα με την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την ενδυνάμωση του περί δικαίου αισθήματος των συμπολιτών μας, θα οδηγήσει και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

– Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για λογοδοσία, διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.

–   Την προώθηση της «Πράσινης» φορολογικής μεταρρύθμισης.

– Τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης εντός του 2021 του προγράμματος για πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό 6,000 αιθουσών διδασκαλίας σε όλη την Κύπρο και την ενεργειακή αυτονόμηση όλων των σχολικών μονάδων με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

– Την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, σε σχέση με τη διεκδίκηση πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης του προσωπικού.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρω πως η υλοποίηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αντλήσει κονδύλια ύψους ενός και πλέον δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Φίλες και φίλοι,

Περιορίστηκα στη συνοπτική αναφορά των σημαντικότερων προνοιών του προϋπολογισμού.

Αυτό που θεωρώ ως καθοριστικό, είναι από σήμερα να υπερβούμε το τοξικό κλίμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες και να επικεντρωθούμε με κλίμα συναίνεσης στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, που με υπευθυνότητα η  Βουλή υπερψήφισε.

Δεν έχω αμφιβολία πως αν, υπερβαίνοντας τις όποιες πολιτικές διαφορές, επικεντρωθούμε στην πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού, θα δώσουμε αυτό που χρωστούμε στην πατρίδα μας και οφείλουμε στους πολίτες που αναμένουν από εμάς να ασκούμε δημιουργική πολιτική.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η Εξόδιος Ακολουθία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 20:24 από news_room Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η εξόδιος ακολουθία. Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και δυναμικού παρόντος, πλήθος κόσμου απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη. […]

Ουάσινγκτον και Μόσχα έτοιμες να συνεργαστούν για το κλίμα – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 1:42 από news_room Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν χθές 12 Ιουλίου 2021 κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών τους για το κλίμα. […]

Pin It on Pinterest