Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 / 1 / 2021 , 3:38 από news_room
Το 1863 Γεννιέται ο Κ.Π. Καβάφης στην Αλεξάνδρεια
Ο «Αλεξανδρινός» (1863-1933) έδωσε διεθνή διάσταση στη νεοελληνική ποίηση. Μοντέρνος πριν τον μοντερνισμό, λόγιος και αισθητιστής, ρεαλιστής και λεπτουργός του στίχου, προσγείωσε την ποίησή μας στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, αποπνέοντας στοχαστικό βάθος, τολμηρό ερωτισμό και ιστορική αίσθηση. Αισθηματοποίησε την ιστορία, εξυμνώντας τολμηρά τον ηδονισμό της σάρκας.
Κατείχε όσο λίγοι την τέχνη της συμπύκνωσης. Το λεπτό ειρωνικό ύφος του χαμηλόφωνου και αντιλυρικού Καβάφη και η οικονομία του στίχου με την επιμονή του ποιητή στη λεπτομέρεια και την ακριβή έκφραση φέρνουν έναν άλλον αέρα στη νεοελληνική ποίηση. Το μικρό ποσοτικά έργο του, μόλις 154 αναγνωρισμένα ποιήματα, αποτελεί πεδίο ανεξάντλητο για τη φιλολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Αυτά και άλλα πολλά για τον αείμνηστο Κ.Π Καβάφη μαθαίνουμε από το χρονογράφο του Ελλάδα 2021 έτσι αφού μάθαμε για τον Καβάφη και άλλους όπως τον Γιαννούλη Χαλεπά το 1878 που ολοκλήρωσε το έργο,την Μαρία Κοτοπούλο τον Αξέχαστο Ξυλούρη που τραγούδια του ακόμα τραγουδάμε , ερχόμαστε στο 2019 να μάθουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο και δεν μας πειράζει για τον άνθρωπο και τις επιτυχίες του αλλά αν τα δείς στην αφίσα των 200 χρόνων από την Επανάσταση θα αρχίσει κάτι να μην σου αρέσει όσο ρατσιστής και αν δεν είσαι. Αυτό έπαθε και ο γνωστός, ο Βασίλης Τσιάρτας όπου αντέδρασε για την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην αφίσα της επιτροπής «Greece 2021» για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Τώρα οι νεοέλληνες δεν γνωρίζουν η κάποιοι θέλουν κάτι να αλλάξουν η να δείξουν.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Β.Τσιάρτα όπου έγραψε στο Facebook: «Για άλλη μια φορά έρχεται αυτή η απαράδεκτη επιτροπή Greece 2021, να προσπαθήσει να αλλοιώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Σέβομαι και εκτιμώ την προσπάθεια που καταβάλει ο Αντετοκούμπο στο NBA και μπράβο του. Όμως στη φωτο που βλέπετε θα έπρεπε να ήταν κάποιο απ’ τα παιδιά του /87 στο μπάσκετ, του ‘04 στο ποδόσφαιρο, του ‘05 πάλι στο μπάσκετ ή κάποιος/α Ολυμπιονίκης. Όσο και να θέλει αυτή η Επιτροπή και η τραγική Γιάννα, δε πρόκειται να αλλάξουν οι χρυσές στιγμές του Ελληνικού αθλητισμού. Αποδεικνύεται μεγάλο το λάθος της κυβέρνησης να της αναθέσει την ευθύνη αυτή. Προσωπικά αηδιάζω και μόνο που τη βλέπω. Κάποιος να της πει της κυρα Γιάννας ότι η ιστορία έχει γράψει και δεν ξαναγράφεται».
Τι εντύπωση σχηματίζει για μία αφίσα που είναι αφιερωμένη όχι στους Έλληνες που προόδευσαν αλλά στα 200 χρόνια από την επανάσταση είναι δική σας.
Παρακάτω η αφίσα: