Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία: Σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια η Τουρκία Αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό εντοπίστηκε στον Νέο Κόσμο Ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως Νέστωρας και ο Πρέσβης του Πακιστάν Aamar Aftab Qureshi στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Υψηλόβαθμοι Γερμανοί Πολιτικοί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων στην Καθέδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος παρακολούθησε άσκηση πυρόσβεσης Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια στη ΒΑ Αττική Επιστολή συμπαθείας και συμπαραστάσεως απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πάπα Ρώμης Το ενοριακό έργο το θέμα της Ιερατικής εννέα περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα

25 Δεκεμβρίου – Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 7:18 από news_room

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (25 Δεκεμβρίου)

«Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει,

καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον τῷ ἀπροσίτω προσάγει.

Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.

Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.

Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη Παιδίον νέον,

ὁ πρὸ αἰώνων Θεός»

Η μεγάλη εορτή ανέτειλε και πάλι σήμερα ελπιδοφόρα. Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού φωτίζει χαρμόσυνα όλη την κτίση. Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να προστρέξουν, μαζί με τους μάγους και τους απλούς ποιμένες, σε προσκύνηση του εσπαργανωμένου νέου παιδίου, του προ αιώνων Θεού. Γιατί Αυτός που γεννήθηκε είναι ο Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Κύριος των Κυριευόντων. Είναι ο νέος Αδάμ, και ταυτόχρονα ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Όταν συμπληρώθηκε ο καιρός, που ο Θεός είχε προαποφασίσει, απέστειλε τον Υιό Του να γεννηθεί από γυναίκα, την αγνή Μαριάμ, και ως τέλειος άνθρωπος να υποταχθεί στις πρόνοιες του μωσαϊκού νόμου, για να δώσει σ’ αυτές το πραγματικό νόημα και κατ’ επέκταση ν’ απελευθερώσει την ανθρωπότητα από το σκοτάδι της αμαρτίας και της τυπολατρίας.

Η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού αποτελεί την πρώτη κατεξοχήν Θεοφάνεια. Είναι γι’ αυτό  το λόγο, που, μέχρι τον 4ο αιώνα, τα Χριστούγεννα και η Βάπτιση του Ιησού εορτάζονταν την ίδια μέρα, στις 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι Αυτός που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ είναι ο Θεάνθρωπος: o τέλειος Θεός, ως Υιός του Πατρός μονογενής, και ο τέλειος άνθρωπος, ο ίδιος σε όλα μ’ εμάς, χωρίς την αμαρτία, η οποία δεν ανήκει στη φύση μας, αλλά είναι επίκτητη κατάσταση, ένεκα της παρακοής και της φθοράς του πρώτου Αδάμ.

Με τη Γέννηση του Χριστού, φανερώνεται ο τύπος του αληθινού ανθρώπου,  που αμαυρώθηκε από την αμαρτία. Ο Χριστός είναι το αρχέτυπο πρόσωπο, ώστε μαζί Του να αποκτούμε τη σωτηρία μας, ακολουθώντας τις εντολές και τον τρόπο ζωής Του.

Με το γεγονός των Χριστουγέννων, η περίοδος της προσμονής των εθνών έχει ολοκληρωθεί, και διανύουμε την περίοδο της εν Χριστώ σωτηρίας και χάριτος. Ο αναμενόμενος Μεσσίας είναι πλέον παρών στη ζωή της Εκκλησίας και αυτό που προβάλλει ως προσωπικό καθήκον, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες, είναι όχι πια η περιπλάνηση ως άλλοθι στην αναζήτηση, αλλά η ταπεινή και οικειοθελής συνάντησή μας με το Σωτήρα Χριστό.

Το νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στο πόσο αυθεντικά αγωνιζόμαστε να οικειοποιηθούμε οντολογικά τα χαρίσματα του Θεού και όχι, ασφαλώς, στις διάφορες επιφανειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που προσφέρουν μόνο παροδικό ενθουσιασμό.

Οι Μάγοι, αν και είχαν ανατραφεί μέσα στην ειδωλολατρία της περσικής παράδοσης, κατόρθωσαν αυτό που ποθούσαν, να οδηγηθούν στην αλήθεια. Είναι λυπηρό επομένως εμείς, που γεννηθήκαμε από χριστιανούς γονείς να αδυνατούμε να διακρίνουμε το θέλημα του Θεού και να χανόμαστε μέσα στη ματαιότητα της καθημερινότητας.

«Πού εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων;», ρώτησαν οι μάγοι, εκδηλώνοντας την επιθυμία τους να Τον προσκυνήσουν. Η ερώτηση αυτή δεν έπαυσε ούτε και σήμερα να είναι επίκαιρη. Και η απάντηση παραμένει σταθερή: Ο Χριστός είναι μέσα στην ψυχή μας και ταυτόχρονα εικονίζεται στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου. Αυτή η ουσιαστική σχέση πραγματώνεται μέσα στην Εκκλησία, στη Θεία Λειτουργία και τη Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού. Θαυμαστό γεγονός το οποίο βιώνουν όσοι πραγματικά ποθούν αυτή τη σχέση με το Σωτήρα Χριστό, ελεύθερα και με αγάπη.

Το σπαργανωμένο βρέφος, που προσκύνησαν οι βοσκοί και δοξολογούσαν οι άγγελοι, είναι η ζωντανή ελπίδα της οικουμένης. Προσέλαβε ο Λόγος του Θεού, για χάρη μας, την ανθρώπινη φύση, για να μάς επαναφέρει στο αρχαίο κάλλος της θεϊκής υιοθεσίας.

Σήμερα το πρωί τελείται ο Όρθρος των Χριστουγέννων και η Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου.

Ευχή όλων, το συντομότερο να έρθει η ελευθερία της τουρκοκρατούμενης πατρίδας μας και η επιστροφή όλων των προσφύγων στα χωριά και τις πόλεις μας. Ας έχουμε επίγνωση ότι καμιά ανθρώπινη αξία δεν είναι σταθερή, παρά μόνο η αγάπη, η αλληλεγγύη και η χαρά που φωτίζονται από το άστρο της Βηθλεέμ και λάμπουν σε όλη την οικουμένη.

«Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν,

ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ

εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν, καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου ἐτέχθη ὁ Κύριος.»

Σήμερα πανηγυρίζουν ο Ναός της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στην κοινότητα Τάλα της Πάφου και στη Λεμεσό.

 

Καλά Χριστούγεννα!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Κυριακή των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στον Άγιο Ελευθέριο στα Λατσιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 7 / 2021 , 6:47 από news_room Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, κατά την οποία η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό […]

Η Ανάσταση στην Αγία Τριάδα Νέας Υόρκης

Η Ανάσταση στην Αγία Τριάδα Νέας Υόρκης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 4 / 2023 , 4:25 από news_room Η Ακολουθία της Αναστάσεως τελέστηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 15 Απριλίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης οι Έλληνες της Ομογένειας προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου γιόρτασαν την […]

Pin It on Pinterest