26 °C Athens, GR
07/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ESET Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκε τον επίσκοπο Margveti & Ubisa Μελχισεδέκ του Πατριαρχείου Γεωργίας – Adologala.gr Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : «Ο τόπος, οι πολιτικοί & ο λαός έχουν δυνατότητες, η Εκκλησία δίνει την ελπίδα, τον αγώνα & την υπομονή – Adologala.gr Ιερά Μητρόπολη Κώου : Ανακοίνωση Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κώ – Adologala.gr Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία Ικανοποίηση ΙΣΚΕ για την τακτοποίηση των θέσεων των Κληρικών που εκκρεμούσε από το 1945 – Adologala.gr Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Digital Economy Forum 2020 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Digital Economy Forum 2020 

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 12 / 2020 , 13:33 από news_room

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στο ετήσιο φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Εξ αποστάσεως, βέβαια. Αλλά ηλεκτρονικά και διαδραστικά.
Με έναν τρόπο, δηλαδή, απόλυτα συμβατό με έναν φορέα ο οποίος εκπροσωπεί τις δυνάμεις της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι εδώ συμπίπτουν η μορφή και το περιεχόμενο.
Στην περυσινή μας συνάντηση είχα αναφερθεί στις κινήσεις τις οποίες η κυβέρνηση σχεδίαζε τότε, με στόχο το πέρασμα της Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές αποτελούν πραγματικότητα και καθημερινούς συμπαραστάτες του πολίτη, που εξοικονομεί πλέον χρόνο και χρήμα. Πρέπει να πω ότι, αμέσως ή εμμέσως, η δική σας συμβολή σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια υπήρξε πολύτιμη.

Θεμέλιο της ψηφιακής αναμόρφωσης του Δημοσίου αποτελεί, από τον περασμένο Μάρτιο ήδη, η κεντρική του πύλη, το γνωστό μας gov.gr, το οποίο ήδη συγκεντρώνει 724 ηλεκτρονικές υπηρεσίες κι έχει να επιδείξει έναν πλούσιο απολογισμό, με στόχο, όπως είχα πει στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη, να πιάσουμε τις 1.000 ψηφιακές υπηρεσίες πολύ σύντομα.
Μέχρι τώρα έχει δεχτεί 7 εκατομμύρια επισκέψεις, εξέδωσε 772.000 ψηφιακά έγγραφα, ενώ διεκπεραίωσε 6,6 εκατομμύρια άυλες συνταγές και ακόμη 2,3 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά.
Την ίδια στιγμή, οι φορείς του Δημοσίου επικοινωνούν μεταξύ τους για στοιχεία που, πλέον, δεν απαιτούνται από τον πολίτη. Και μπορούν να επικοινωνούν μαζί του χωρίς φυσική παρουσία, αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στόχος μας είναι το gov.gr να εμπλουτίζεται διαρκώς, όλο και με περισσότερες υπηρεσίες. Ώστε να μετατραπεί, τελικά, στον μόνο ψηφιακό δίαυλο επαφής του κράτους και του πολίτη. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, τίθεται σε λειτουργία και η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr, ενα application για έξυπνα τηλέφωνα, ώστε να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση των πολιτών στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.

Φέτος, η πρόκληση της μετάβασης στη νέα εποχή παραμένει. Με αυξημένη, όμως, έκταση και ένταση καθώς τον μετασχηματισμό του κράτους καλείται να πλαισιώσει και η ψηφιακή αναπροσαρμογή του συνόλου της οικονομίας. Μία ανάγκη την οποία ανέδειξε, με τον δικό της τρόπο, και η υγειονομική κρίση. Γιατί, από τη μία πλευρά απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στην αποτελεσματικότητα του κράτους. Ενώ, από την άλλη πολλαπλασίασε την ισχύ της οικονομικής δράσης, όταν αυτή κινείται γρήγορα και παντού. Όταν διεξάγεται, δηλαδή, ηλεκτρονικά.
Η πανδημία, λοιπόν, εμπλούτισε και επιτάχυνε την εμπειρία μας σε πολλούς τομείς. Από την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέχρι την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Και νομίζω ότι η χώρα έχει κάνει, πλέον, τα αναγκαία βήματα που θα την οδηγήσουν και στο μεγάλο άλμα.

Η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτελεί και ευρωπαϊκό στόχο. Αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου, όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην Ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδιασμού έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα. Και σύντομα θα κυρωθεί και από τη Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια.

Στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις, που θέτουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο.

Ενώ προχωρά, με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Ειδική μέριμνα θα δείξουμε για την ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που θα ενισχύσουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης, ασχέτως μεγέθους.

Η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Βλέπουμε, άλλωστε, τις λύσεις που βρίσκουμε για τη λειτουργία του εμπορίου σε συνθήκες πανδημίας χάρη σε ψηφιακές εφαρμογές, όπως το click-away.
Στους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα αρχίσει η λειτουργία του ταμείου «Φαιστός», με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία.
Πρόκειται για πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα. Με εφαρμογές σε κάθε πλευρά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως και στο μέτωπο της Υγείας.

Ο καθολικός εμβολιασμός, για παράδειγμα, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία μας, για την ανάκτηση της ελευθερίας και της ευημερίας. Και θα απαιτούσε πολύ περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αν δεν διαθέταμε τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναλάβουν ρόλο από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών και την πιστοποίησή τους.
Η τεχνολογία έτσι, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μία δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας το αισιόδοξο νέο: Το «Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, έχει ήδη αποσπάσει τα επαινετικά σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων και επιστημόνων. Ειδικά για τις προβλέψεις του σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Το Σχέδιο αυτό είναι, σήμερα, το βασικό όχημα για να διανύσουμε γρήγορα την απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες. Αλλά και το πεδίο για να αναπτυχθούν στην πατρίδα μας πρωτοπόρες εφαρμογές, που θα δημιουργούνται εδώ, από ελληνικά μυαλά και ελληνικά χέρια.
Όλα αυτά βοηθούν την Ελλάδα να γίνει προορισμός επενδύσεων και εργατών γνώσης, όπως ήδη φαίνεται από τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, της CISCO, της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο δικός σας ρόλος, συνεπώς, προβάλλει και πάλι καθοριστικός. Εδώ και 25 χρόνια ο Σύνδεσμός σας έχει αποδείξει την αξία των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί. Την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα των 260.000 εργαζομένων του κλάδου. Αλλά και τη δύναμη των εταιρειών τεχνολογίας και επικοινωνιών ως ειδικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, ο Γιάννης Σύρρος, ένας Έλληνας, είναι ήδη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας. Στο πρόσωπό του, λοιπόν, αξίζει να συγχαρούμε την ελληνική δημιουργικότητα.
Είμαι βέβαιος ότι το φετινό φόρουμ θα καταγράψει πολλές ανήσυχες ιδέες για τη δική σας συμμετοχή στην εθνική προτεραιότητα του ψηφιακού άλματος στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό και θα περιμένω με ενδιαφέρον τα πορίσματά του.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στις εργασίες του. Σας εύχομαι καλές γιορτές σε όλες και σε όλους και υγεία πάνω απ’ όλα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Οριστική διαγραφή Αρη Πορτοσάλτε από την ΕΣΗΕΑ – Γιατί δεν απήργησε για τον νόμο Χατζηδάκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 10 / 2021 , 7:22 από news_room Την οριστική διαγραφή του Άρη Πορτοσάλτε και την προσωρινή διαγραφή άλλων έξι δημοσιογράφων για απεργοσπαστική δραστηριότητα, αποφάσισε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε αποφασίσει την παραπομπή συγκεκριμένων δημοσιογράφων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, μετά από την […]

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας António Costa

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 1 / 2021 , 21:29 από news_room Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας António Costa H εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «Αγαπητέ António σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, για την πολύ ευγενική και θερμή σου υποδοχή εδώ στην […]

Pin It on Pinterest