9 °C Athens, GR
05/02/2023

Τελευταια Νέα
Νάουσα: Θυρανοίξια πρώτου Παρεκκλησίου Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου Αθηνών Ιερώνυμος: «Η προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Βοιωτίας είναι ακόμα στην αρχή» Κορίνθου Διονύσιος: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ώστε με την χάρη του Θεού να κατορθώσουμε να «θεοποιηθούμε» Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο Έρευνα: Πιθανότητα αύξησης των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Τον Μητροπολίτη Ζάχλε Αντώνιο δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιερά Λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης υποδέχθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Θησείου Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κέρκυρα H Εορτή της Υπαπαντής στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως Κηδεύουν βασιλείς και ποιητές πάνω από 100 χρόνια Η εορτή των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων στο ομώνυμο νησί της χώρας Κακοκαιρία: Έρχονται χιόνια και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας Εκπαιδευτικοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αξιολόγηση Κοπή Βασιλόπιτας στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου Σολτς – Μελόνι: Συμφωνούν για Ουκρανία, διαφωνούν για μεταναστευτικό και οικονομία Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαβίδ στην Άμμο Βεροίας

Υπ. Μεταφορών Γιάννης Καρούσος : Πως το σύστημα Φωτοεπισήμανσης θα μειώσει τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στους δρόμους

Υπ. Μεταφορών Γιάννης Καρούσος : Πως το σύστημα Φωτοεπισήμανσης θα μειώσει τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στους δρόμους

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 12 / 2020 , 13:58 από news_room

Άρθρο του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου:

Κάθε φορά που χάνεται μια ανθρώπινη ζωή στους κυπριακούς δρόμους, αναλογιζόμαστε πόσο άδικος ήταν αυτός ο θάνατος και πόσα «γιατί» άφησε στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής ανεκτίμητη, ανυπολόγιστη και απροσμέτρητη;

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας ενέκρινε τον περασμένο  Σεπτέμβριο το στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας και υιοθετώντας τον ευρωπαϊκό στόχο σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται μείωση των νεκρών από οδικές συγκρούσεις κατά 50% και μείωση κατά 50% των σοβαρών τραυματισμών μέσα στη δεκαετία 2021-2030.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 28 επιμέρους πολιτικές και 158 στοχευμένες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το σύστημα φωτοεπισήμανσης το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των οδικών συγκρούσεων στα σημεία τα οποία θα λειτουργούν οι 110 κάμερες σε παγκύπρια βάση.  Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης θα βελτιώσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται η πλειοψηφία των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Το σύστημα,  πέραν από την καταγραφή της υπέρβασης στο όριο ταχύτητας θα επεξεργάζεται και θα καταγράφει επιπρόσθετες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μεταξύ των οποίων, τη μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, τη μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές, τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τη μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο και την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας.

Έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες, μελέτες και επίσημα στατιστικά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ότι στα σημεία όπου είναι τοποθετημένες οι κάμερες τροχαίας, μειώνονται σημαντικά τα τροχαία δυστυχήματα που αφενός σώζονται ανθρώπινες ζωές και αφετέρου δημιουργούνται σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρηθεί ότι σε απόσταση 500 μέτρων από τα σημεία εγκατάστασης των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, έχουν μειωθεί οι οδικές συγκρούσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 58% και 68%.  Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έχει παρατηρηθεί ότι για κάθε 1000 κάμερες φωτοεπισήμανσης που εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο,  μειώνονται κατά 190 οι θανατηφόρες συγκρούσεις, κατά 1.130 οι οδικές συγκρούσεις και κατά  330 οι σοβαροί τραυματισμοί.   Στην Ιρλανδία με πληθυσμό 4.5 εκατομμύρια, με 53 συσκευές τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συστήματος διασώθηκαν σε ετήσια βάση 24 ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, συγκεκριμένη μελέτη συμπεραίνει ότι τα οφέλη υπερτερούν του κόστους σε κλίμακα 5:1 με ένα οικονομικό όφελος προς την οικονομία 70εκ.

Στην Κύπρο, στα μόλις 12 σημεία στα οποία τοποθετήθηκαν οι συσκευές του συστήματος φωτοεπισήμανσης που λειτούργησε κατά το 2006-2007 επιτεύχθηκε  μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 53,5%.

Εκτός από τη μείωση των οδικών συγκρούσεων και τα θετικά που θα προκύψουν για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών,  η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης,  θα έχει και οφέλη προς την οικονομία της χώρας, καθώς είναι δεδομένο ότι κάθε απώλεια ζωής ή  τραυματισμός συνεπεία οδικών συγκρούσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις προς την οικονομία. Συγκεκριμένα το κόστος των οδικών συγκρούσεων  για το 2019 όπου σημειώθηκαν 52 θανατηφόρα δυστυχήματα, 340 σοβαροί τραυματισμοί και  343 ελαφριοί τραυματισμοί, ανήλθε στα €210,3εκ ευρώ.  Εάν συνυπολογιστεί η πενταετία 2015-2919 το κόστος φθάνει το €1.1δις.

Ο υπολογισμός αυτός, γίνεται στη βάση δεδομένων τα οποία αναλύονται σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το εξωτερικό κόστος των μεταφορών στην οποία καταγράφεται ότι για την Κύπρο το οικονομικό κόστος, ανά θανατηφόρο είναι €1,83εκ, ανά σοβαρό τραυματισμό €315,000, και ανά ελαφρύ τραυματισμό στις €25,000 περίπου.

Συνεπώς εάν πετύχουμε έστω και 20% μείωση θανατηφόρων δυστυχημάτων, σοβαρών και ελαφριών τραυματισμών  μέσω του συστήματος αυτού, εκτός από τη διάσωση ανθρώπινων ζώων, το οικονομικό όφελος σε ετήσια βάση προς την οικονομία  μέσω του συστήματος αυτού θα ξεπερνά τα €41 εκατομμύρια.

Οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλές  για την εγκατάσταση του συστήματος και είμαστε αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα του, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια για το 2021-2030, όπως η αύξηση των ποινών, η αύξηση ελέγχων νάρκοτεστ,  η βελτίωση του τρόπου και ελέγχου για την απόκτηση άδειας οδήγησης, η μείωση των ορίων ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές και όλων των άλλων δράσεων και πολιτικών, όχι μόνο θα σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά θα επιφέρουν και σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια 2021- 2030 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς έχοντας ένα σημαντικό εργαλείο, το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά προς επίτευξη των στόχων μας με κύριο την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η επιτυχία της υπογραφής της Σύμβασης οφείλεται στη συλλογική και άοκνη προσπάθεια πολλών εμπλεκόμενων Υπουργείων και Τμημάτων του κράτους για πάρα πολλά χρόνια. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο στην επίτευξη αυτού του επιμέρους στόχου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω  τόσο την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη όσο και την Αστυνομία Κύπρου για την όλη συνεργασία και να συγχαρώ ιδιαιτέρως τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών  Υπηρεσιών κ. Μάρκο Μάρκου και τους λειτουργούς του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου ως η Αναθέτουσα Αρχή.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Ορκωμοσίας Γυναικών ΣΥΟΠ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:27 από news_room Την Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021, παράλληλα με την τελετή ορκωμοσίας των οπλιτών της 2021 ΕΣΣΟ, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Λοχία Ευμένιου Παναγιώτου» στην Λεμεσό, η τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της 8ης εκπαιδευτικής σειράς, στην παρουσία του Διοικητή της […]

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην 13η τελετή απονομής των InBusiness Awards – Δηλώσεις του ΠτΔ για το Κυπριακό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 7 / 2021 , 6:14 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε στην 13η τελετή απονομής των InBusiness Awards. Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Βραβείο Life Achievement Award στον επιχειρηματία κ. Νικολή Νικολαΐδη. Πριν από την απονομή του βραβείου, ο Πρόεδρος […]

Pin It on Pinterest