25 °C Athens, GR
18/09/2021

Συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη είχε ο Σέρβος ομόλογος του Νικόλα Σελάκοβιτς στη Λευκωσία – Adologala

Συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη είχε ο Σέρβος ομόλογος του Νικόλα Σελάκοβιτς στη Λευκωσία - Adologala

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 / 12 / 2020 , 20:27 από news_room

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Νικόλα Σελάκοβιτς – Adologala.gr

Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2020

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Σέρβο ομόλογό μου, Nikola Selaković, καθώς και τα μέλη της αντιπροσωπείας του. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Nikola επέλεξε η πρώτη διμερής επίσκεψή του στο εξωτερικό με τη νεά του ιδιότητα ως Υπουργός Εξωτερικών να είναι στην Κύπρο. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτό και δημόσια, αγαπητέ Nikola, καθώς γνωρίζω ότι η παρουσία σου εδώ σήμερα αντικατοπτρίζει πόσο δυνατοί είναι οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν τις χώρες και τους λαούς μας.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής και εποικοδομητικής συζήτησης που είχαμε, εξετάσαμε το πλήρες φάσμα των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων, οι οποίες στηρίζονται σε ένα δυνατό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και στις στενές επαφές μεταξύ των λαών μας. Σημειώσαμε με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ήδη σε διάφορους τομείς και εξετάσαμε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι υφιστάμενοι δεσμοί θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να επεκταθούν περαιτέρω, ιδίως σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός καθώς και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των αποδήμων μας.

Προς τον σκοπό αυτό, συμφωνήσαμε ότι το 2021 – μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες – θα ανταποδώσω την επίσκεψη στον Nikola, στο Βελιγράδι, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αντιπροσωπεία από την Κύπρο, με σκοπό τη διοργάνωση από κοινού ενός επιχειρηματικού φόρουμ που θα δώσει δυναμική ώθηση στις εμπορικές μας σχέσεις.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με την πανδημία και τον αντίκτυπό της, όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για  πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις που μας ενδιαφέρουν και μας ανησυχούν από κοινού, εστιάζοντας ιδιαίτερα, αλλά όχι μόνο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον Nikola για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τις εν εξελίξει προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου η τελευταία διαδικασία είχε διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα, καθώς και για τη σταθερή δέσμευση από πλευράς μας για επανέναρξη. Ενημέρωσα επίσης για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καθώς και επί του εδάφους, με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε σχέση με αυτό εξέφρασα βέβαια και τη βαθιά εκτίμησή μας για τη σταθερή θέση και τη μακροχρόνια υποστήριξη της Σερβίας.

Ασφαλώς, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές της Διεύρυνσης. Άκουσα πολύ προσεκτικά την ανάλυση του Nikola σχετικά με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας και επαναβεβαίωσα εκ μέρους μας την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Βελιγραδίου προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και την ετοιμότητά μας να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται. Συζητήσαμε και για το ενδεχόμενο να αποστείλουμε εμπειρογνώμονες από την Κύπρο στη Σερβία εάν αυτό θα ήταν χρήσιμο.

Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η διαχρονική θέση της Κύπρου είναι γνωστή και, όπως έχω διαβεβαιώσει σήμερα τον Nikola, παραμένει σταθερά αμετάβλητη.

Αγαπητέ Nikola,

Πριν σας δώσω το βήμα, θέλω να σε συγχαρώ για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σου και να σε ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σου εδώ σήμερα. Με βάση τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σου την επόμενη περίοδο για να προωθήσουμε την πολυθεματική διμερή ατζέντα μας και να ενισχύσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

Ο λόγος σ’ εσένα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων από τον Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο Φόρουμ των Πρεσπών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 1:45 από news_room Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στις εργασίες του πρώτου “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών), στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών  ευχαρίστησε αρχικά […]

16η Επέτειος Εκλογής στον Πατριαρχικό Θρόνο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 10 / 2020 , 17:27 από adologala.gr Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την 9η Οκτωβρίου 2020 Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄. «Το μήνυμα της ειρήνης στη Μεσόγειο, που με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν η Ελλάδα, […]

Pin It on Pinterest