16 °C Athens, GR
29/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κέντρο της Αθήνας Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου, συνεδριάσεως 27ης Φεβρουαρίου Αμερικανικές Εκλογές: Νίκη του Τζό Μπαϊντεν στις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ Επαρχιακή Σύνοδος και χωρεπίσκοποι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Συνάντηση με τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά είχε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες στην Ι.Μ. Ηλείας στις 10:00 σήμερα το πρωί Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς Επίτιμος Διδάκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Πατριαρχείο Μόσχας : Διεθνής τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Για την κατάσταση των χριστιανών στην Αφρική»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 12 / 2020 , 7:34 από news_room

Με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ρωσικού Συνδέσμου Προστασίας της Θρησκευτικής Ελευθερίας (ΡΣΘΕ) διεξήχθη στις 22 Δεκεμβρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΜΜΕ «Ρωσία σήμερα» διεθνής τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Για την κατάσταση των χριστιανών στην Αφρική».

Στην τελετή της ενάρξεως μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Αφού αναφέρθηκε στο μέγεθος των διωγμών, που υφίστανται σήμερα οι χριστιανοί της Αφρικής και ιδίως στη Νιγηρία, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει ως ιστορική της αποστολή την υποστήριξη των δεινοπαθούντων αδελφών. Ο κ. Ιλαρίωνας τόνισε ότι «πρωταρχική σημασία στο θέμα της προστασίας των υπό διωγμό χριστιανών αποδίδει ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος», ο οποίος ήγειρε το θέμα ειδικότερα κατά τη Διαθρησκειακή Σύνοδο Κορυφής στο Μπακού στις 14 Νοεμβρίου 2019.

«Κύριος σκοπός του παρόντος συνεδρίου είναι να ενώσουμε τις προσπάθειες των χριστιανικών ομολογιών και διεθνών οργανισμών, που παρέχουν υποστήριξη στους Αφρικανούς χριστιανούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ. Προς επίτευξή του κάλεσε εκ μέρους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε «συμμαχία όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις, πρωτίστως, τις χριστιανικές Εκκλησίες και οργανώσεις», προκειμένου «σε συντονισμό με τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες» να βοηθήσουμε τους διωκόμενους χριστιανούς.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΡΣΘΕ Σ. Μέλνικοφ υποστήριξε την πρόταση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και προέβαλε την ιδέα εκπονήσεως «συνθήκης του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών», την αναγκαιότητα της οποίας τεκμηρίωσε με πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι.

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρος Β´, ο οποίος ευχαρίστησε τους οργανωτές του συνεδρίου για τη διεξαγωγή του και προέτρεψε σε ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ της καταστάσεως σχετικά με τις «διώξεις των χριστιανών στην αφρικανική ήπειρο», η οποία «επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας».

Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής «Εκκλησία στις διεθνείς υποθέσεις» Πίτερ Προυβ. Εξέθεσε την εμπειρία της εργασίας του ΠΣΕ στην αφρικανική κατεύθυνση και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη, μεταξύ άλλων, να υπάρξει «περιφερειακή απάντηση» στις διώξεις των χριστιανών.

Εισηγήσεις παρουσίασαν εκπρόσωποι της Εταιρείας Προωθήσεως της Ενότητας των Ανατολικών Χριστιανών από την Ινδία, την οποία απαρτίζουν πιστοί της Εκκλησίας Μαλανκάρ. Ο ιερέας Τζόσι Γιακόμπ αναφέρθηκε στην κατάσταση των χριστιανών στην Αιθιοπία, όπου επί πολλά χρόνια διετέλεσε επικεφαλής του ανεξάρτητου Κέντρου Ορθοδόξων Μελετών.  Ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ως άνω Εταιρείας Τζόρτζ Βαργκέζε παρουσίασε μια πανοραμική αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση των χριστιανών στην αφρικανική ήπειρο.

Στο συνέδριο επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι προτεσταντικών εκκλησιών της Νιγηρίας και της Ρουάντας.

Επίσης παρουσίασαν εισηγήσεις ο μουφτής της Πνευματικής Συνελεύσεως των Μουσουλμάνων της Ρωσίας Α. Κργκάνωφ, ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ίγκορ Κοβαλέφσκι ως εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής αρχιεπαρχίας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα κ.ά., οι οποίοι υποστήριξαν την πρόταση να συγκροτηθεί μια συμμαχία για την προστασία των χριστιανών της Αφρικής και ενέκριναν την ιδέα εκπονήσεως Συνθήκης για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών.

Τον συντονισμό των εργασιών του συνεδρίου είχαν ο γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων ιερομόναχος Στέφανος Ιγκούμνοφ και ο πρόεδρος του ΡΣΘΕ Σ. Μέλνικοφ.

Σχετικά Άρθρα

Ο Προέδρος του Hellenic Congress of America Νίκος Αποστολόπουλος απαντά σε θέματα ομογένειας – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 22:03 από Συνέντευξη του Προέδρου του Hellenic Congress of America Νίκου Αποστολόπουλου – Adologala Τολμηρές, αλλά εποικοδομητικές απόψεις διατυπώνει, ,  σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ομογένεια σήμερα, ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της ελληνικής παροικίας των ΗΠΑ, ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος  επιχειρηματίας ακινήτων και Real estate […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μνημόσυνο για τους ευεργέτες, ιδρυτές του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μνημόσυνο για τους ευεργέτες, ιδρυτές του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 10 / 2022 , 1:04 από news_room Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών το μνημόσυνο για τους ευεργέτες του Βαφειαδάκειου Ιδρύματος. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Προεδρεύων του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης […]