25 °C Athens, GR
26/09/2022

Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ στη Θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων : Ας φέρουμε δώρα όπως οι Μάγοι!

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 12 / 2020 , 13:29 από news_room

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Πατριάρχης Δανιήλ Θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων : Ας φέρουμε δώρα όπως οι Μάγοι!

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας γιόρτασε την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι την Παρασκευή. Στην πατρίδα του, ο Πατριάρχης Ντάνιελ εξήγησε τη σημασία των δώρων των Μάγων και τι είδους «χρυσό, μύρο και λιβάνι» μπορούμε να φέρουμε στο Βρέφος Ιησού και στους συνομηλίκους μας.

Συλλειτουργούντες  στη Θεία Λειτουργία ήταν επίσκοποι του Πατριάρχη Βαρλαάμ του Πλουέστι και τον Ιερονίμ της Σινάια.

Τα δώρα των μάγων περιλαμβάνουν συμβολικά την αξιοπρέπεια και το έργο του βρέφους όταν γίνεται ώριμος άντρας, ο Πατριάρχης εξήγησε στο κήρυγμά του:

«Ο Χρυσός τον έφερε, επειδή είναι Βασιλιάς, είναι ο Βασιλιάς των αιώνων που, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, δημιούργησαν ολόκληρο το σύμπαν», είπε ο Μακαριώτατος.

«Τον έφεραν λιβάνι επειδή είναι αρχιερέας. Είναι ο Αρχιερέας που θυσιάζεται με τη σταύρωση στο Βωμό του Σταυρού.

«Του δόθηκε επίσης μύρο, λίγο πικρή στη γεύση, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να βάλουν τα νεκρά. Ο θυσιαστικός θάνατος του Σωτήρα προφητεύεται μέσω μύρου. “

Μάγοι,ή βασιλιάδες

Ο Πατριάρχης είπε ότι η έλευση των Μάγων, που δεν ήταν Εβραίοι, μας δείχνει ότι ο Σωτήρας δεν ήρθε στον κόσμο μόνο για τους Εκλεγμένους Λαούς, αλλά για τη σωτηρία όλων των λαών που θα έρθουν από μακριά για να Τον λατρεύουν. Επισήμανε επίσης την αντίθεση που παρατηρείται στη Γέννηση μεταξύ της χαράς των Μάγων από μακριά και της αναταραχής του Βασιλιά Ηρώδη που φοβόταν να μην χάσει το βασίλειό του.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «Μάγοι».

«Αυτοί οι μάγοι ήταν μαθητές που παρακολούθησαν τα αστέρια και ερμήνευσαν τα όνειρα για να διαβάσουν τι έχει το μέλλον. Ως εκ τούτου, ήταν σύμβουλοι των βασιλέων, και μερικοί έγιναν βασιλείς ή κυβερνήτες των ίδιων των εθνών.

«Η λέξη μάγκο, περσικής προέλευσης, σημαίνει« μαθητής »ή« σύμβουλος »που μελετά την πορεία της φύσης και διαβάζει τα σημάδια των καιρών. Αυτοί οι μάγοι ή σοφοί ονομάζονται στη σλαβική γλώσσα «kralj», που σημαίνει «βασιλιάς» ή «κυβερνήτης». Στη Δύση, λέγονται “les trois rois” – στα Γαλλικά – “οι τρεις βασιλιάδες”, δήλωσε ο Πατριάρχης Μακαριώτατος Ντάνιελ στις 25 Δεκεμβρίου.

Τι μαθαίνουμε από τους Μάγους;

«Μαθαίνουμε να φέρνουμε δώρα στον Ιησού, όπως έφεραν οι τρεις σοφοί. Επειδή το μωρό Ιησούς είναι ο ίδιος το δώρο του Θεού Πατέρα για τη σωτηρία του κόσμου », είπε ο Πατριάρχης και εξηγεί λεπτομερώς τι σημαίνουν αυτά τα δώρα στη πνευματική μας ζωή:

«Ο χρυσός αντιπροσωπεύει τη σωστή και καθαρή Ορθόδοξη πίστη, αλλά και τις καλές πράξεις που πηγάζουν από ειλικρινή και ελεήμων αγάπη. Αυτά είναι τα χρυσά δώρα που φέρνουμε στον Ιησού κάθε μέρα της ζωής μας. Ας ομολογήσουμε την αληθινή πίστη, ας έχουμε τον σωστό τρόπο ζωής και να προσφέρουμε δώρα σε όσους βρίσκονται γύρω μας: μια καλή λέξη, μια καλή πράξη », παρότρινε ο Πατριάρχης Μακαριώτατος κ. Δανιήλ.

«Λιβάνι σημαίνει καθημερινές προσευχές μας. Μέσω της προσευχής εμπλουτίζουμε τον εαυτό μας με τη χάρη του Θεού, διατηρούμε επαφή μαζί Του και λαμβάνουμε την ταπεινή αγάπη του Χριστού, την ειρήνη και τη χαρά. “

«Myrrh σημαίνει τη σταύρωση της απληστίας και των εγωιστικών παθών και την απόκτηση αρετών. Αφού σταυρώσουμε τον εγωισμό στον εαυτό μας, γινόμαστε γενναιόδωροι. “

«Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας, μέσω εξομολόγησης, συχνότερης κοινωνίας, μέσω της συγχώρεσης των συνανθρώπων μας που μας έχουν κάνει κακό, και μέσω του πλήθους των πράξεων ελεημοσύνης, έχουμε φέρει πνευματικά δώρα στον Σωτήρα Ιησού Χριστό ενωμένο με προσευχή, νηστεία και κατορθώματα – πνευματικός χρυσός, λιβάνι και μύρο. “

Στο τέλος του κηρύγματος την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων, ο Πατριάρχης της Ρουμανίας ευχήθηκε σε όσους φέρουν το όνομα «Χριστιανός», «Χριστίνα» και παράγωγα.

Μετά την Θεία Λειτουργία , ο Πατριάρχης Δανιήλ πρόσθεσε ότι ένα άλλο δώρο που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να προσευχόμαστε για όσους υποφέρουν και για τους γιατρούς που τους φροντίζουν.

«Αυτή η προσευχή, συνοδευόμενη από μια καλή λέξη, μια λέξη στο τηλέφωνο για όσους είναι απομονωμένοι, σημαίνει χαρά στις ψυχές των λυπημένων. Φέρνει το σημάδι μιας κοινωνίας αδελφικής αγάπης για τους απομονωμένους, μοναχικούς και ταλαιπωρημένους ».

Το πιστό δώρο στην υπηρεσία στο Λόφο του Πατριαρχείου έλαβε ως δώρο την Χριστουγεννιάτικη Ποιμαντική Επιστολή του Πατριάρχη Ντάνιελ, μια κάρτα προσευχής που απεικονίζει τη Γέννηση, ένα

Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Basilica.ro / Raluca Ene

Πηγή: basilica.ro

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 6:26 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 υποδέχθηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας, από τον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αφού τα παιδιά, ύστερα […]

Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου στη νήσο Λέρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου, και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων. […]

Pin It on Pinterest