21 °C Athens, GR
26/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μην χάνουμε το θάρρος και την υπομονή μας» SuperFoods Festival: Το πιο “υγιεινό φεστιβάλ” της πόλης ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο Νεαρές γυναίκες αφηγούνται και στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Το μνημείο-σύμβολο του Τορίνο φωτίστηκε με τη γαλανόλευκη Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στην κορύφωση των εορτασμών για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ Θεσσαλονίκη: Στις Ιερές Ακολουθίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο Σταύρος Καλαφάτης Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε τον αρχηγό του PP GERB Μπόικο Μπορίσοφ Δέσμευση Καναδά για αύξηση δαπανών για το νερό στις Μεγάλες Λίμνες μετά τις συνομιλίες Τριντό-Μπάιντεν

Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Ελεύθερνα» της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 12 / 2020 , 21:41 από news_room

Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Ελεύθερνα» της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» – Adologala.gr

Αφιερωμένος στην Ελεύθερνα, τη σημαντική πόλη της Κρήτης που με επίκεντρο την ομηρική εποχή αποτέλεσε χώρο συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ο 19ος τόμος της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων». Τον τόμο, που επιμελήθηκε ο καθηγητής και ανασκαφέας της Ελεύθερνας, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, παρουσίασαν στις 8/12, σε διαδικτυακή εκδήλωση, η Lamda Development και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συνεχίζοντας την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδας και συνεισφέροντας ενεργά, για ακόμα μια χρονιά, στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Με τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματά της, η Ελεύθερνα, συνέδραμε καθοριστικά στη γνώση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής ιστορίας ολόκληρης της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τους πρώιμους ιστορικούς και τους αρχαϊκούς χρόνους. Σήμερα η Ελεύθερνα είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι ένα εξαιρετικό σε σημασία και αισθητική πολιτιστικό τοπίο. Μέσα στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις Υπηρεσίες του δημιουργήθηκαν εκείνες οι προϋποθέσεις που όχι μόνον ανέδειξαν την αρχαιολογική έρευνα, αλλά προχώρησαν σε ένα πρότυπο και πρωτότυπο τρόπο ανάδειξης και διαχείρισης του χώρου και των ευρημάτων του με την δημιουργία του πρώτου Μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο μήνυμά της.

«Η αρχαία Ελεύθερνα, αυτή η σημαντική πόλη της Κρήτης, ένας χώρος συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, με επίκεντρο την Ομηρική Εποχή, παρέμενε στη σιωπή αιώνων έως ότου την ανακάλυψε το επίπονο και μακρόχρονο ανασκαφικό έργο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ανασκαφικό έργο που αποτυπώνεται εδώ. Η δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου κι ενός μουσείου, “κιβωτού” του πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου, είναι έργα μοναδικά, καθώς πρόκειται και για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπρόεδρος της Lamda Development.

«Το βιβλίο χωρίζεται σε εννέα ενότητες, έχει μια εισαγωγή, προχωρά κατόπιν στην ανάδυση της πόλης μέσα από παλιές ιστορίες και κείμενα, στην ανάδυση της πόλης της Ελεύθερνας μέσα από τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ελληνορωμαϊκή πόλη και στη διαμόρφωσή της ως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Στη συνέχεια αναφέρεται στις μεγάλες νεκροπόλεις και τα νεκροταφεία που είναι διάσπαρτα στην περιοχή και καταλήγει σε συμπεράσματα, προσωρινά φυσικά, αφού τα 36 χρόνια της ανασκαφικής έρευνας δεν επαρκούν καθόλου για την τεράστια αυτή πρωτεύουσα πόλη της Κρήτης. Πιστεύω ότι και τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας θα βρίσκονται εκεί να την ερευνούν και στις επόμενες γενιές», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμπολίδης, για να συνεχίσει ως προς τις ιδιαιτερότητες του βιβλίου: «Εκτός από την παρουσίαση του Μουσείου, αναφέρεται επίσης στη νέα ταυτότητα και τη δημιουργία της πόλης, όχι μόνο ως αρχαιολογικού τόπου αλλά και ως προορισμού. Και καταλήγει με εννέα μυθιστορήματα καινοφανή για ολόκληρη τη σειρά των εκδόσεων του “Κύκλου των Μουσείων”, γιατί πραγματικά εκεί υπάρχει το απτό μέρος της ιστορίας. Το μέρος που μπορείς να το αγγίξεις με έναν ανθρώπινο τρόπο, με ονόματα τα οποία ξαναφέρνεις στη ζωή μέσα από τα ίδια τα αντικείμενα του μουσείου της Ελεύθερνας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις διευθύνσεις και στα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, καθώς και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η λίστα αποδεκτών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως η Οξφόρδη, η Σορβόννη και το Princeton, σημαντικά μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Λούβρο και το Ερμιτάζ, παγκόσμιους οργανισμούς όπως η UNESCO και εθνικές βιβλιοθήκες.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση . Ο τόμος «Ελεύθερνα», που αναπτύσσεται σε 328 σελίδες, εκδόθηκε από τον εκδόσεις Ολκός, με την υποστήριξη της Lamda Development και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η επόμενη έκδοση της σειράς θα αφορά το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

 

idryma latsi - adologala nea eidiseis pneymatiki oikodomi

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 5 / 2022 , 7:12 από news_room Την Κυριακή του Πάσχα 24η Απριλίου 2022 και ώρα 10:00, τελέστηκε ο Εσπερινός τής «αγάπης», ο πρώτος εσπερινός μετά την Ανάσταση τού Κυρίου, στον νέο Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, προϊσταμένου τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και […]

Πέθανε στα 61 του χρόνια ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο 3ος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:11 από news_room Ο Μπενίνιο Ακίνο, ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων (2010-2016), γιος δύο εμβληματικών μορφών του αγώνα για τη δημοκρατία στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στη Μανίλα. Ήταν 61 ετών. «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα […]

Pin It on Pinterest