2 °C Athens, GR
23/01/2022

Μπουρούντι: Τρεις ειρηνευτές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο τους – 55.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 12 / 2020 , 13:18 από news_room

Μπουρούντι: Τρεις ειρηνευτές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο τους – Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ο Faustin-Archange Touadera, Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δίνει ομιλία σε μια διαμαρτυρία εκστρατείας στο Μπανγκούι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας [Andre Ba / Xinhua μέσω AP]
Ο Faustin-Archange Touadera, Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δίνει ομιλία σε μια διαμαρτυρία εκστρατείας στο Μπανγκούι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας [Andre Ba / Xinhua μέσω AP]
Οι δολοφονίες έρχονται καθώς η βία κλιμακώνεται μια μέρα πριν οι ψηφοφόροι της CAR(κεντροαφρικανική δημοκρατία) προχωρήσουν σε δημοσκοπήσεις για να επιλέξουν έναν πρόεδρο και ένα νέο κοινοβούλιο.Άγνωστοι «ένοπλοι μαχητές» σκότωσαν τρεις ειρηνευτές από το Μπουρούντι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά από έναν επαναστατικό συνασπισμό που αγωνίστηκε με την κυβέρνηση, που έκρυψε μια μονομερή ανακωχή και επανέλαβε εκκλήσεις για αναστολή γενικών εκλογών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.Οι επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και των στρατευμάτων στη CAR έλαβαν χώρα στο Dekoa, στο κεντρικό νομό Kemo και στο Bakouma, στο νότιο νομό Mbomou, ανέφερε ο ΟΗΕ σε σύντομη δήλωση.

«Τρεις ειρηνευτές από το Μπουρούντι σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν», ανέφερε η δήλωση, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς οι ψηφοφόροι της CAR προετοιμάστηκαν για προεδρικές και νομοθετικές εκλογές, έκριναν βασικό τεστ για την ικανότητα της χώρας να ανακτήσει τη σταθερότητα μετά από δεκαετίες πολιτικών αναταραχών και ένοπλων συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος Faustin-Archange Touadera, αναζητώντας άλλη εντολή, είναι το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές σε ένα πεδίο 17 υποψηφίων.

Ωστόσο, αρκετές ομάδες της αντιπολίτευσης καθώς και ένας πρόσφατα σχηματισμένος συνασπισμός ένοπλων ομάδων – ο Συνασπισμός Πατριωτών για Αλλαγή (CPC) – ζήτησαν καθυστέρηση ψήφου, αφού το ανώτατο δικαστήριο της CAR απέρριψε αρκετές υποψηφιότητες για τις εκλογές.Εκείνοι που απαγορεύονται να διαγωνιστούν περιλαμβάνουν τον πρώην Πρόεδρο Francois Bozize, ο οποίος απομακρύνθηκε το 2013 μετά από εξέγερση υπό την ηγεσία των μαχητών Seleka. Το CPC, που σχηματίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου και αντλώντας από ομάδες πολιτοφυλακής που από κοινού ελέγχουν τα δύο τρίτα της χώρας, ξεκίνησε μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα και απείλησε να διαδηλώσει στην πρωτεύουσα Μπανγκούι.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την κίνηση «πραξικόπημα», κατηγορώντας τον Μπόζεζ ότι πυροδότησε την εξέγερση του CPC για να διαταράξει τις εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Συνεχίστε διαβάζοντας επίσης:

Η πρόοδος της αντάρτικης συμμαχίας σταμάτησε με διεθνή βοήθεια: η Ρωσία και η Ρουάντα έστειλαν στρατεύματα για να στηρίξουν την κυβέρνηση Touadera, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν έστειλε επίσης 300 ειρηνευτές στην CAR την Πέμπτη για να βοηθήσει τη χώρα «να εξασφαλίσει τις εκλογές». Το CPC ανακοίνωσε μια σύντομη μονομερή ανακωχή την Τετάρτη, αλλά την απέρριψε την Παρασκευή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε «απορρίψει υπεροπτικά» αυτήν την «ευκαιρία για ειρήνη».

Λίγες ώρες αργότερα, η ειρηνευτική δύναμη MINUSCA του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν στο Μπακούμα, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) ανατολικά του Μπανγκούι. Οι ένοπλοι είχαν επιδιώξει να προχωρήσουν κάτω από τους κύριους αυτοκινητόδρομους προς το Μπανγκούι, αλλά σταμάτησαν, σύμφωνα με τη MINUSCA, η οποία έχει περισσότερα από 12.500 ενδύματα στη χώρα. Ο Touadera, ο οποίος έχει εκστρατεία στο Μπανγκούι, συνοδευόμενος από Ρώσους, Ρουάντα και φύλακες του ΟΗΕ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να βγουν και να ψηφίσουν χωρίς φόβο την Κυριακή

«Προσπαθούν να έρθουν στο Μπανγκούι. Εσείς οι Κεντροαφρικανοί πρέπει να ανοίξετε τα μάτια σας », είπε στους υποστηρικτές του στο τελικό του αγώνα. «Βοηθήστε τις ένοπλες δυνάμεις μας, τους ειρηνευτές του ΟΗΕ MINUSCA, αυτούς από τη Ρουάντα και τη Ρωσία Μας δίνουν ένα χέρι. Μην αφήσετε αυτούς τους ένοπλους μαχητές να μπουν στην πόλη. ”

Μιλώντας στο Al Jazeera το Σάββατο, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα Denise Brown δήλωσε ότι η κατάσταση στο Bangui είναι «ήρεμη».

«Η διανομή των καρτών ψηφοφόρων συνεχίζεται και το εκλογικό σώμα αυτής της χώρας που είναι εγγεγραμμένο να ψηφίσει έρχεται σε μεγάλο αριθμό για να συλλέξει τις κάρτες τους», είπε.

«Ο πληθυσμός είναι αποφασισμένος να ψηφίσει αύριο. Και είμαστε αποφασισμένοι, στα Ηνωμένα Έθνη – με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας – να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει η ψηφοφορία. “

 

Υποστηρικτές του Προέδρου Touadera στο τελικό του ράλι εκστρατείας στις 25 Δεκεμβρίου [Evelyn Kahungu / Al Jazeera] Αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν σταματήσει την εκστρατεία τους πριν από λίγο καιρό, απαιτώντας καθυστέρηση στις εκλογές.

Ο Jean Serge Bokassa, ο γιος του αυτοκράτορα της χώρας, αποσύρθηκε εν τω μεταξύ από τον αγώνα, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Anicet-Georges Dologuele – υποστηριζόμενος από τον Bozize – είναι τώρα ο ισχυρότερος αμφισβητίας της Touadera.

Η Catherine Soi του πρακτορείου Al Jazeera, ανέφερε από το Μπανγκούι, δήλωσε ότι οι άνθρωποι «δεν έχουν όρεξη για οποιαδήποτε σύγκρουση… και θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους».

«Όταν πηγαίνετε έξω από το Μπανγκούι, στην εξοχή, οι άνθρωποι φοβούνται πολύ. Ακούμε μάχες σε διάφορα μέρη, άνθρωποι εκτοπίζονται », πρόσθεσε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον πέντε πολίτες έχουν σκοτωθεί, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω φόβου επίθεσης.

Η HRW, σε δήλωσή της την Τετάρτη, κατηγόρησε το CPC ότι δημιουργεί όλεθρο και είπε ότι οι ομάδες που απαρτίζουν τη συμμαχία έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου τα τελευταία πέντε χρόνια, “συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης δολοφονίας πολιτών, βιασμού γυναικών και κοριτσιών και σκόπιμη καταστροφή πολιτικών αγαθών” .

Εν τω μεταξύ, ο Paul Melly, συνεργάτης του Προγράμματος Αφρικής στο Chatham House, δήλωσε ότι η κυβέρνηση CAR δεν ήταν πιθανό να συμφωνήσει με τα αιτήματα του CPC και να καθυστερήσει την ψηφοφορία.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, η MINUSCA και η κυβέρνηση έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οργάνωση της κινητοποίησης της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε στο Al Jazeera από το Λονδίνο, την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έκαναν όλοι εγγεγραμμένους, διανέμουν ή άρχισαν να διανέμουν κάρτες ψηφοφόρων… πολλοί άνθρωποι στο Bangui θέλουν να προχωρήσουν και να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους».

ΠΗΓΗ : AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καττάρων : Η Εορτή των Χριστουγέννων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 1 / 2021 , 23:09 από news_room Ἐν μέσῳ τῆς ἐνσκηψάσης πανδημίας, ἑωρτάσθησαν τά Χριστούγεννα εἰς τήν Ντόχαν τοῦ Qatar. Τήν Πέμπτην,11ην/24ηνΔεκεμβρίου 2020 τό ἑσπέρας, ἤρξατο ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ, τοῦ Ὄρθρου καί ἐν συνεχείᾳ ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἀραβικήν καί Ἀγγλικήν γλῶσσαν. Τήν […]

Η Αυστραλία 2η καλύτερη χώρα στον κόσμο για όσους εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους

Η Αυστραλία κατατάσσεται ώς η 2η καλύτερη χώρα στον κόσμο, για όσους εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 3:16 από news_room Σύμφωνα με την 14η ετήσια παγκόσμια έρευνα HSBC Expat Explorer, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους, 7 στους 10 εκπατρισμένους στην Ελλάδα νιώθουν ότι η ποιότητα της ζωής τους […]

Pin It on Pinterest